G4Media.ro

Comisarul european Vera Jourova anunță închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)…

Comisarul european Vera Jourova anunță închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria în toamna acestui an

Vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova a anunțat miercuri că intenționează să închidă, în toamna acestui an, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria.

Potrivit oficialului european, monitorizarea progreselor în justiție va continua ulterior exclusiv prin mecanismul UE privind statul de drept.


Potrivit acesteia, România și Bulgaria „au făcut suficiente progrese” în îndeplinirea angajamentelor asumate la aderarea la UE.

Publicitate electorală

În aceste condiții, Comisia va informa Consiliul și Parlamentul European de intenția de a închide MCV pentru România și Bulgaria, a adăugat Jourova.

„Pentru a închide oficial MCV, Comisia trebuie să adopte o decizie care să revoca decizia Comisiei ein 2006 care a înființat acest mecanism, după ce vom consulta Parlamentul European și Consiliul. Aceasta este ultima etapă practic lansată astăzi, Comisia informează Consiliul pe baza unei scrisori și informăm și Parlamentul în legătură cu intenția noastră de a închide MCV-ul pentru România și Bulgaria. Acesta va fi înlocuit de ciclul anual privind statul de drept”, a declarat oficialul european.

Potrivit raportului Comisiei, publicat miercuri, în ce privește combaterea corupției, România a continuat să mențină o evoluție pozitivă, „inclusiv în ceea ce privește cazurile la nivel înalt”. Cele mai mari probleme sunt semnalate la capitolul presă. Aici raportul atrage atenția că România se află, alături de Ungaria, Polonia și Bulgaria, în categoria țărilor cu ”risc foarte ridicat” în ce privește concentrarea presei. În raport se mai arată că deși reformarea serviciilor publice de media sunt în curs în mai multe țări, în România nu au fost luate măsuri de îmbunătățire pentru a asigura independența editorială a acestor servicii.

Mai multe detalii aici

Context. Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public.

În precedentul raport, din noiembrie 2022, Comisia Europeană a recomandat încetarea monitorizării României, după 15 ani de funcționare a acestui instrument. „De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV, însă monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept.”, preciza Comisia Europeană.

Însă pentru încetarea efectivă a monitorizării prin MCV mai sunt necesari câțiva pași, decizia formală a Comisiei fiind anunțată miercuri, care va informa Consiliul European și Parlamentul European.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...