G4Media.ro

Vedete americane susțin că se vor muta în Canada în cazul victoriei…

sursa foto: White House

Vedete americane susțin că se vor muta în Canada în cazul victoriei republicanilor în alegeri. Ce cred psihologii despre amenințările lor

Cântăreața și actrița Barbra Streisand, cunoscută pentru activismul său politic în favoarea democraților americani, a sugerat că ar putea să se mute în Canada în cazul în care republicanii vor continua să mențină controlul Camerei Reprezentanților după alegerile intermediare programate marțea viitoare în Statele Unite. Streisand (76 de ani) a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat publicației New York Times, în care a afirmat că este „atât de întristată de acest lucru care se întâmplă în țara noastră,” făcând referire la președintele Donald Trump. Afirmațiile lui Streisand, dar și ale altor celebrități de la Hollywood, reamintesc de amenințările similare făcute în urmă cu doi ani de vedete americane, care au spus atunci că vor pleca din Statele Unite dacă alegătorii îl vor vota preşedinte pe candidatul republican.

Declaraţiile controversate făcute de Trump în timpul campaniei electorale din 2016 au inflamat de multe ori spiritele nu doar printre politicienii de peste Ocean, ci şi în rândul opiniei publice, multe vedete afirmând la vremea respectivă că victoria republicanului în cursa pentru Casă Albă îi va determina să se mute în Canada. Așa cum au remarcat ulterior jurnaliștii americani, niciuna dintre numeroasele staruri care au spus atunci că vor părăsi America nu și-a dus planul până la capăt, iar psihologi citați de USA Today susțin că acel scenariu se va repeta și după alegerile din acest an.

La 6 noiembrie, americanii vor fi chemați să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. La bătaie vor fi de asemenea 39 de poziții de guvernator, precum și numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal. Scenariul electoral cel mai vehiculat în acest moment este că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continuă să mențină controlul Senatului.

Implicarea celebrităților de la Hollywood pe scena politică din America a fost semnificativă în acest scrutin. Conform datelor Center for Responsive Politics, vedetele americane au donat mai mult de 42 de milioane de dolari candidaților și comitetelor electorale, majoritatea fondurilor fiind oferite celor din Partidul Democrat. În plus, Oprah Winfrey, Jimmy Kimmel, Natalie Portman, Lin-Manuel Miranda, Mark Ruffalo, Cecily Strong, Judd Apatow sau Julia Louis-Dreyfus au luat parte la mitinguri electorale, au organizat strângeri de fonduri, au sunat alegătorii și au creat clipuri video de susținere a candidaților democrați.

În interviul acordat New York Times, Streisand a afirmat că speră cu tărie că partidul său va prelua controlul Camerei Reprezentanților. Dacă republicanii își vor menține majoritatea, actrița se gândește la o acțiune drastică. „M-am gândit la asta, vreau să mă mut în Canada? Nu știu,” a spus Streisand, referindu-se la președintele Trump. „Sunt atât de întristată de acest lucru care se întâmplă în țara noastră. Mă face să mă îngraș. Am auzit ce a spus acum (n.red. liderul de la Casa Albă), și trebuie să mă duc să mănânc clătite, iar clătitele îngrașă”.

New York Times susține că una dintre piesele de pe noul album al artistei, „Don’t Lie to Me,” este adresată actualului lider american, iar Streisand afirmă că își canalizează furia în mod muzical: „Stau trează noaptea gândindu-mă la lucrurile scandaloase făcute de Trump, și trebuie să fac un alt album pentru Columbia Records, așa că m-am gândit, de ce să nu fac un album despre ceea ce am în minte? Și acesta a devenit titlul primei melodii.” Cântăreața a declarat că nu poate numi niciun singur lucru pozitiv realizat de Trump în timpul președinției sale, adăugând că are o problemă cu tendința președintelui republican de a răspândi falsuri.

Amenințările cu mutatul în Canada nu sunt primele pe care Barbra Streisand și alte vedete de la Hollywood le-au făcut în ultimii ani. Înainte de scrutinul prezidențial din 2016, mai multe celebrități americane, între care Cher, Jon Stewart, Miley Cyrus, Lena Dunham, Rosie O’Donnell, reverendul Al Sharpton sau Whoopi Goldberg, au anunţat că vor pleca la vecinii din nord în cazul în care Donald Trump va ajunge la Casa Albă (în stilul său flamboiant, Trump a ridiculizat atunci ameninţările acestora, transmitându-le: „aveţi grijă să nu vă lovească uşa atunci când plecaţi”. În plus, el a afirmat că plecarea acestora „va face ţării un bine”).

Dar și americani obișnuiți au amenințat în 2016 că se vor muta în Canada dacă republicanul va câștiga scrutinul în fața democratei Hillary Clinton. După victoria decisivă pe care fostul om de afaceri a repurtat-o în cadrul alegerilor de Super Tuesday, de la 1 martie, cu câteva luni înainte de scrutinul din noiembrie, mii de americani şi-au declarat panica şi revolta pe Twitter, afirmând că sunt pregătiţi să plece în nord.

Simon Rogers, editor de date pentru Google, a spus atunci că, imediat după victoria lui Trump în cadrul alegerilor primare republicane de la începutul lunii martie, căutările internauţilor americani legate de „cum pot să mă mut în Canada” au cunoscut o creştere de 350%, ceea ce a reprezentat un record în istoria companiei. (Pe Twitter, hashtag-ul #firstthingaftermovingtocanada a fost folosit de americani pentru a spune care sunt primele lucruri pe care le vor face după ce ajung la vecinii din nord). Pagina de internet a Ministerului Imigraţiei din Canada a cunoscut şi ea o creştere importantă a traficului, ceea ce a avut că efect mărirea timpului de aşteptare pentru accesarea sa.

Explicația psihologilor

Alegerile care l-au adus pe Trump la putere au trecut de mult și niciuna dintre vedetele americane care au afirmat că se vor muta în nord nu a făcut acest lucru. De asemenea, jurnaliștii au relatat că puţini dintre americanii obișnuiți au părăsit America din cauza republicanului. Conform Global News, numărul americanilor care au plecat spre Canada după alegerea lui Trump a fost cu doar circa 2.000 de persoane mai mare decât cifra normală de americani care se mută anual la vecinii din nord.

Diferiţi experţi au căutat să răspundă la întrebarea de ce atât de mulţi alegători supăraţi ameninţă că vor părăsi America, iar într-un final doar o mică parte dintre ei chiar fac asta? Potrivit comentatorilor, aceste ameninţări au devenit o „normalitate” în ultimele decenii, pe măsură ce scena politică americană a devenit tot mai divizată. În urmă cu 14 ani, când George W. Bush şi-a mărit avansul în faţa lui John Kerry în sondajele de opinie premergătoare alegerilor din 2004, aplicaţiile pentru imigrare în Canada s-au triplat. În ziua de după alegerile câstigate de Bush, site-ul Departamentului Imigraţiei din Canada a cunoscut o creştere substanţială a numărului de vizitatori, de la 20.000 la 115.000 vizite pe zi. Un număr redus de democraţi s-a mutat atunci din America, dar situaţia imigrării din Statele Unite în Canada a rămas pe ansamblu nemodificată.

Psihologii au afirmat că există cel puţin două motive pentru care oamenii exagerează rezultatele alegerilor (sau ale altor evenimente) asupra bunăstării lor de durată: prima este tendinţa de a uita că viaţa va continuă după evenimente traumatice. Al doilea este acela că oamenii au tendinţa să supaestimeze cât de mult vor dura asupra lor efectele psihologice și supărarea pe care o vor simţi atunci când vor fi confruntaţi cu un rezultat negativ la alegeri. Aceasta deoarece sistemul psihologic imun foarte sofisticat este „programat” să acţioneze împotriva rănilor emoţionale serioase și cu timpul să le limiteze efectele.

Experți citați de USA Today au declarat și ei că este puțin probabil că vor exista mulți americani care să părăsească Statele Unite din cauza rezultatelor la alegerile din această toamnă. „Motivul? Greșim flagrant atunci când trebuie să prezicem cum ne vom simți în viitor… Oamenii sunt buni în a prezice modul în care un eveniment îi va afecta – pozitiv sau negativ – dar, sugerează cercetările, nu cât de mult îi va afecta sau pentru cât de mult timp,” susţine publicaţia.

„Multe lucruri despre care oamenii cred că le vor face viață mizerabilă – o boală sau o amputare sau cineva pe care îl detestă câștigând alegerile – așa cum timpul trece, aceste lucruri au un efect neglijabil asupra nivelului de fericire al oamenilor,” a declarat Edie Greene, profesor de psihologie. Acest lucru se întâmplă pentru că viața merge mai departe Și, în timp, starea noastră de fericire revine la nivelul la care a fost înainte de evenimentul care ne-a traumatizat temporar.

Surse: USA Today, New York Times, Variety, ZigZag

Sursa foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Barb’ apeleaza la santajul cu glicemia. Nu tine !

    PS. Poate in urma cu vreo 40 de ani… :))

  2. O artista formidabila, o politiciana submediocra. Trump, cel mai bun presedinte american

  3. Prosti sunt peste tot, nu doar în România. Mă refer la cei care sunt gata să plece din țară doar pentru că un partid câștigă democratic alegerile pentru 4 ani. Cât de imbecil să fii….?

  4. Chirila tu nu pleci mah, ca iar castiga psd ul alegerile?!?!

  5. Știre de 2 lei, actorii de la Hollywood sunt, prin natura meseriei, niște mincinoși.

  6. Se stie ca in general Holywood-ul sustine democratii fara a face cunoaste prea multe despre fata nevazuta a candidatilor prezidentiali. Ei se uita numai la imagine, spre ex. cum a fost Obama, un as in imagine, insa cu foarte multe deal-uri pe sub masa care au promovat sustinerea conflictelor mai ales in nordul Africii si Orientul Mijlociu.

    Se stie foarte bine despre esecurile Departamentului de Stat condus de Clinton, spre ex. in Libia.

    Clinton, nu a facut altceva decat sa promoveze interesele complexului militar-industrial, asa cum o face si Trump.

    Ca Streisand ameninta cu relocarea, fara a o face, ramane derizorie. Asta dovedeste ca totul este un „balon de sapun”.

    Mai mult Fundatia lui Clinton promoveaza o serie de ilegalitati. Nu ca Trump este sfant – dovada angajarea ginerului in primul cerc al puterii.

    In consecinta, Holywood-ienii sunt doar niste caricaturi politice, obsedati de propria imagine, teatrali si fara consistenta politica. Sunt total paraleli cu politica de profunzime. Insa asta nu inseamna ca nu exista actori de talie universala.