G4Media.ro

Vasile Bănescu spune că Biserica Ortodoxă susține donarea de organe, dar există…

Photo 73351456 © Jacob_09 BK | Dreamstime.com

Vasile Bănescu spune că Biserica Ortodoxă susține donarea de organe, dar există o ”nuanță morală” în ce privește moartea cerebrală

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că ”poziţia Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viaţa unei persoane”, transmite News.ro. El subliniază că ”Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ”. ”În delicata problemă a prelevării de organe vitale ale unor persoane declarate a fi în «moarte cerebrală», apare o firească nuanţă morală pe care doar cei implicaţi direct într-o asemenea situaţie limită au dreptul de a şi-o asuma”, arată el.

”Întreaga viziune a creştinismului este una pro viaţă. Datoria creştină majoră este aceea de a ne manifesta concret mila şi dragostea faţă de orice semen al nostru aflat în suferinţă. Dar, inclusiv din acest motiv, atâta timp cât mai există o licărire de viaţă în cineva, nimeni nu are dreptul moral de a o suprima, mai ales în absenţa acordului prealabil al pacientului sau al familiei acestuia”, a transmis Vasile Bănescu, pentru Medika Tv.

Discuţiile privind prelevarea organelor pentru transplant s-au reaprins în contextul în care părinţii unui copil de 14 ani aflat în moartea cerebrală s-ar fi răzgândit, după ce acceptaseră iniţial ca organele fiului lor să fie donate, în urma unei discuţii cu duhovnicul.

”Poziţia Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viaţa unei persoane. În delicata problemă a prelevării de organe vitale ale unor persoane declarate a fi în «moarte cerebrală», apare o firească nuanţă morală pe care doar cei implicaţi direct într-o asemenea situaţie limită au dreptul de a şi-o asuma. Noţiunea însăşi de «moarte cerebrală» este definită diferit în multe ţări. «Moartea cerebrală» nu coincide total cu moartea reală. Din această înaltă raţiune, conştiinţa şi libertatea celor implicaţi într-un act care, angajând viaţa şi moartea unor oameni, nu are doar conotaţii medicale, ci şi unele morale, sunt cele care au ultimul cuvânt. Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ şi la punerea oricărui gest sau acţiuni în cheia conştiinţei morale preocupate ultimativ de viaţa şi demnitatea persoanei umane. Prelevarea/ donarea unui organ viu al unei persoane aflate în moarte cerebrală (deci nedeplină) pentru a salva viaţa unei alte persoane poate fi un asemenea gest”, a arătat Bănescu.

sursa: News.ro, Photo 73351456 © Jacob_09 BK | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vasilica e d.o.b.i.toc.