G4Media.ro

Variola maimuței: ECDC recomandă ca persoanele care se angajează în relații sexuale…

Sursa foto: ECDC

Variola maimuței: ECDC recomandă ca persoanele care se angajează în relații sexuale ocazionale sau cu mai mulți parteneri să fie prudente, iar cele cu simptome să se abțină de la relații sexuale / 35 de cazuri raportate în Europa și UK

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat, vineri, că până la acest moment au fost confirmate 38 de cazuri de variola maimuței la nivel mondial, dintre care 35 în Europa și UK, precizând că este pentru prima dată când virusul se transmite în țările europene fără legătură cu Africa de Vest sau Centrală și că este o premieră mondială înregistrarea de infectări în rândul bărbaților care au relații sexuale cu bărbați (MSM).

În acest context, ECDC recomandă ca persoanele care se angajează în sex ocazional sau cu mai mulți parteneri să fie prudente, iar cele cu simptome să se abțină de la raporturi sexuale.

„Instituțiile/autoritățile de sănătate publică și organizațiile comunitare ar trebui să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențiala răspândire a variolei maimuțelor în comunitate, în special în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați și care se angajează în sex ocazional sau care au parteneri sexuali multipli. Persoanele care se angajează în sex ocazional sau care au mai mulți parteneri sexuali care nu sunt MSM ar trebui să fie, de asemenea, vigilente. Orice persoană care prezintă simptome care indică variola maimuței trebuie să solicite îngrijiri de specialitate și trebuie să se abțină de la activități sexuale sau orice alt tip de activități care implică contact strâns până când variola maimuței este fie exclusă, fie infecția este rezolvată.

Cazurile suspecte trebuie izolate și testate și notificate prompt. Urmărirea contactelor ar trebui inițiată pentru cazurile pozitive, iar animalele de companie mamifere expuse ar trebui plasate în carantină. Dacă în țară sunt disponibile vaccinuri împotriva variolei, vaccinarea persoanelor apropiate cu risc ridicat trebuie luată în considerare după o evaluare a raportului risc-beneficiu. Pentru cazurile severe, poate fi luat în considerare tratamentul cu un antiviral înregistrat, dacă este disponibil în țară”, precizează agenția europeană.

Unde au fost confirmate cazuri de infectare până acum:

 • Belgia – 2
 • Franța – 1
 • Italia – 1, plus 2 suspecte
 • Portugalia – 14, plus 20 suspecte
 • Spania – 7, plus 23 suspecte
 • Suedia – 1
 • UK – 9
 • Canada – 2, plus 17 suspecte
 • Australia – 1

ECDC precizează că „majoritatea cazurilor au fost confirmate la bărbați tineri, mulți autoidentificându-se ca bărbați care fac întrețin relații sexuale cu bărbați (MSM) și niciunul cu istoric recent de călătorie în zonele în care boala este endemică. Majoritatea cazurilor s-au prezentat cu leziuni la nivelul organelor genitale sau a zonei perigenitale, ceea ce indică faptul că transmiterea are loc probabil în timpul contactului fizic apropiat în timpul activităților sexuale”.

Endemică în Africa de Vest, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Din 6 mai, când au fost raportate primele cazuri în Marea Britanie, nu a fost înregistrat niciun deces.

Sursa foto: ECDC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Carantina pentru useristi la intrarea în România.

 2. Gogule fii mai atent la Eugenia când va mai ardeți voi între voi!

 3. Sigur nu mai contagioasa ca fobia voastra de democratie ..

 4. Vreau și eu relații sexuale, jur că nu voi fi prudent, Diana?

 5. Chestia cu IQ e o aberație. Fiecare are abilitățile sale psihice specifice. Știu campioni mondiali la șah cu IQ 105. In plus, să fii deștept e plictisitor 🥱 In schimb, să fii prost e bine pentru că nu ai griji și ești mai aproape de Dumnezeu 😲☺️👏🤔 Ce-ar putea conta altceva?

 6. Cum sa sfatuiesti gh311 care practica 0rg11 sa fie „prudenti”?? Daca erau oameni prudenti, stateau acasa cu nefasta si copiii, nu?

 7. La noi la vaslui i sa fie pandemie

 8. Deci tradiționaliști care se căsătoresc virgini și au relații doar cu sotul/soția sunt protejați. Mda. Răzbunarea biologiei.

  Apropo, de ce nu se sesizează lgbtixxx pentru folosirea jignitoare a sintagmei „MSM”? Interesanta și strategia lingvistica: atunci când lupta pentru „drepturi” sunt gay, queer, transgenderi etc, iar când au un comportament riscant sunt „bărbați care fac sex cu alți bărbați” adica dacă ai comportament riscant nu mai ești homosexual, redevii bărbat ca toți muritorii…

 9. Barbule, tu esti prudent? Mai ai pă vrunu?

 10. Aveți dreptate, IQ-ul scăzut al sovieticilor lui Putin care au agresat un stat vecin crezând că le merge, a determinat această rusofobie. Cine e de vina că au minte puțină, toți dughinistii și javrovii? Uitatu-va și la dvs, propagandiștii pro-sovietici, câtă minte aveți, va bucurați ca sunt oameni care suferă, vă manifestați ca niste sălbăticiuni și va întrebați de ce nu va iubește lumea. Cine ați auzit sa iubească gândacii de bucătărie?

 11. Și să poarte mască!

 12. Anul asta, gata cu spirala . Ciolos va lipsi, iar cercul nu se va inchide!

 13. Amandoi? Cu fruntea de la capul alalalt, nu? Saracul de dvs, deci d-aia vi s-a incolacit cordonul ombilical in jurul gatului, asta e explicatia si pentru care nu ati fost oxigenat corespunzator la cap. Mama dvs nu v-a spus?

 14. Aaaa…? Deci e cu dedicatie pentru pacatosi ?!

 15. Doi deodata Barbule? Esti tare-n fantezii cam tot cat de moale esti in realitate.
  Te-au mintit aia doi insa, nu au vreo legatura cu mine. Dar tie iti place sa fii mintit nebunaticule.