G4Media.ro

Varianta Omicron NU a fost identificată în România, din 156 probe secvențiate…

Varianta Omicron NU a fost identificată în România, din 156 probe secvențiate de MedLife în primul studiu de acest fel / Nu există o tulpină românească a coronavirusului / „Delta Plus”, depistată în 7% din probe

Varianta Omicron a coronavirusului nu a fost identificată în România, din 156 probe secvențiate de MedLife în primul studiu de acest fel, care constată și că nu există o tulpină românească a coronavirusului. În schimb, varianta A.Y.4.2, supranumită „Delta Plus”, a fost depistată în 7% din probe, ceea ce arată că circulă în România.

MedLife a realizat primul studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron, iar pe baza celor 156 de probe selectate din cele 19 orașe, momentan nu a fost identificată noua tulpină sud-africană pe teritoriul României, potrivit unui comunicat al companiei remis, miercuri, presei.

Probe analizate în această etapă a studiului conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului.

Specialiștii MedLife anunță că nu există o tulpină românească a coronavirusului și că este nevoie să ne informăm din surse sigure cu privire la apariția unor așa-zise noi tulpini de origine locală.

„Fiind instituția care a identificat în premieră tulpina Delta și a estimat corect evoluția acesteia, MedLife își propune să monitorizeze eventuala transmitere comunitară a tulpinii Omicron pentru a oferi autorităților informații în timp real”, se arată în comunicat.

Cele 156 de probe au fost selectate aleatoriu, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara).

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.

În ceea ce privește noua tulpină Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

„Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariței unui nou val al pandemiei”, a mai precizat Dr. Dumitru Jardan.

Adițional, echipa de specialiști MedLife anunță că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2, o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie.

Tulpina AY.4.2 a fost supranumită „Delta Plus” și circulă de câteva luni în România, după cum a dezvăluit G4Media.ro.

Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de Imperial College London, publicat la jumătatea lunii noiembrie, deși subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor, precizează MedLife.

Reprezentanții MedLife anunță că vor continua secvențierea genomică pentru a urmări evoluția noilor tulpini care circulă pe teritoriul țării noastre, oferind, astfel, informații relevante care să contribuie la întârzierea și limitarea răspândirii unor noi variante îngrijorătoare ale virusului.

“MedLife a urmărit evoluția tulpinii Alpha (britanice) de la momentul în care nu era nici măcar un caz de infectare cu această variantă pe teritoriul României până când a ajuns varianta dominantă. De asemenea, primele cazuri cu tulpina Beta (sud-africană) de la noi din țară au fost identificate în urma secvențierilor făcute în laboratoarele noastre. În acest fel, ne-am arătat susținerea față de autoritățile române, punând la dispoziție toate datele obținute și oferind tot suportul necesar exclusiv din fonduri proprii ale companiei. În continuare ne vom concetra săptămânal pe secvențierea genomică pentru a identifica noile tulpini și a evalua o eventuală transmitere comunitară, așa cum am făcut-o și în cazul celorlalte tulpini. De altfel, ne-am pregătit cu capacități mari de căutare și evaluare a cazurilor Omicron pentru a face screeneing prin metoda diferențiată ” S gene target failure ‘ și dacă autoritățile vor avea nevoie de ajutorul nostru în acest demers, avem toată disponibilitatea de a amplifica eforturile de screening, dublate desigur pentru siguranță de secvețierea propriu-zisă. Credem cu tărie că aplicarea unei strategii coerente de secvențiere și izolare a cazurilor ar putea duce cel puțin la o întârziere a valului cinci sau la o diminuare a gradului de încărcare a secțiilor de ATI”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

Conform Centrului European pentru Controlul Epidemiilor până marți erau confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări UE, toate fiind asimptomatice sau cu simptome ușoare. Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia au raportat cel puțin un caz confirmat de infectare cu noua variantă a coronavirusului, iar alte cazuri suspecte sunt investigate. În raport, Centrul European pentru Controlul Epidemiilor (ECDC) mai arată că numărul de infectări ar putea fi mai mare, pe măsură ce autoritățile încă investighează o altă serie de cazuri probabile de infectare cu Omicron.

La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă țări, pe lângă cele 11 din UE – Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

Luni, BioNTech a anunțat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la noua tulpină, deși la momentul actual nu există informații care să confirme că actualul vaccin nu mai este viabil. Marți, șeful Moderna a spus însă că, până acum, cercetătorii înclină să creadă că va fi nevoie de un nou vaccin.

sursa foto: MedLife

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Are data fixa la noi. 15 ianuarie. E greu sa protestezi cand ai burta inca plina dupa sarbatori si drumurile nu au fost deszapezite.

 2. Suntem pregatiti pentru cand veti incerca instaurarea dictaturii cu injectarea obligatorie si certificatele verzi naziste, stati voi linistiti ca nu dormim.

 3. Mă mir că nu au descoperit „oamenii de scevențiere români” una dintre variantele „Ă, Â, Î, Ș, Ț”, neaoș românești !!!

 4. Cum asa, sosocii, dacii liberi cu WC in fundul curții, idioții Europei, analfabeții funcționali, cea mai infecta nație, etc. – nici măcar o mutație mica-mica nu a reușit sa producă?

  • Se testează prea puțin. Sigur este și în Șoșocia Omicron!

  • Și eu sunt la fel de dezamăgit. Să nu fim în stare să producem o variantă neaoș româneasca …

 5. Varinta Omicron nu a fost depistată. Punct.
  Ea a fost inventată. Nu putea începe anul 2022 fără o variantă nouă, Delta se fâsâise, se termina pandemia.

  • Poate cineva să îmi explice cum Medlife, care nu poate diag.nos.tica apendicita, la 4-5 zile după apariția unei variante dincolo de ecuator, poate identifica Omicron ? Le-au transmis rapid cei din Africa de sud codul virusului special celor de la Medlife ?

  • Cât timp durează secvențierea coronavirusului, cu un aparat ieftin, second-hand, deținut de Medlife ?

 6. Imi place cum se baga in seama MedLife , zici ca sunt miezul din dodoaska.