G4Media.ro

Vârf de solicitanți de azil în Germania/ AfD, partid de extrema dreaptă,…

Foto: AfD Berlin

Vârf de solicitanți de azil în Germania/ AfD, partid de extrema dreaptă, crește constant în sondaje/ Încetinirea economiei contribuie la ascensiunea extremismului

Germania este pe cale să înregistreze cel mai mare număr de solicitanți de azil din orice an de la vârful crizei europene a migrației în 2015 – 2016, după ce numărul de noi sosiri a crescut cu peste 75% în decurs de 12 luni, relatează The Times.

Până acum, în acest an, Germania a primit aproape 175.000 de cereri inițiale de azil, față de 218.000 în tot anul 2022.

Numai luna trecută, autoritatea centrală pentru migrație, cunoscută sub numele de Bamf, a înregistrat 23.674 de noi solicitanți de azil, față de numai 13.200 în iulie anul trecut. De asemenea, această cifră este mai mult decât dublă față de cei 11.434 de imigranți ilegali care au sosit în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici în primele șase luni ale acestui an.

Cifrele sunt totuși departe de recordul de 722.370 de cereri de azil pe care Germania le-a înregistrat în 2016, după ce Angela Merkel, pe atunci cancelar, a permis intrarea în țară a peste un milion de refugiați, în majoritate sirieni.

Cu toate acestea, cifrele provoacă îngrijorări serioase la Berlin. Partidul dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD) este în creștere rapidă în sondaje și a profitat de ocazie pentru a ataca guvernul de coaliție pentru eșecul său perceput de a controla frontierele. Alegerile europene din iunie vor fi o mare oportunitate pentru AfD, care cu 23% în sondaje se află la doar 3 puncte în urma CDU, partidul de centru-dreapta aflat pe primul loc.

Majoritatea autorităților locale și de stat spun că sunt deja la limită după ce au găzduit peste un milion de refugiați de război ucraineni, care sunt tratați separat de solicitanții de azil.

„Cifrele sunt dramatice. În acest ritm, ne putem aștepta la 400.000 de cereri de azil în acest an”, a declarat Alexander Throm, purtător de cuvânt pentru afaceri interne în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) din partea CDU, care este principalul partid de opoziție față de coaliția de guvernare formată din Partidul Social Democrat (SPD), Verzi și Partidul Liber Democrat (FDP).

Motivele acestei creșteri abrupte nu sunt încă pe deplin clare, deși încetinirea pandemiei și o încetinire a economiei globale par a fi factori care contribuie la aceasta.

Numărul solicitanților de azil sirieni care au intrat în Germania aproape s-a dublat de la an la an, ajungând la 51.700 în primele șapte luni ale anului 2023. De asemenea, au existat creșteri mari ale numărului de afgani și turci care au solicitat azil.

Până de curând, imigrația se afla destul de jos pe lista de priorități a alegătorilor, după energie, schimbări climatice, inflație, războiul din Ucraina și inegalitatea socială. Cu toate acestea, a revenit pe ordinea de zi, un sondaj de luna trecută relevând că 20 % dintre germani o consideră acum cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara.

AfD, care este al doilea cel mai popular partid din Germania potrivit sondajelor, a încercat să exploateze problema prin promisiuni de închidere a frontierelor și de reducere la zero a numărului de solicitanți de azil. La conferința partidului său de săptămâna trecută de la Magdeburg, un delegat de frunte a cerut ca „milioane” de cetățeni străini să fie expulzați.

În același timp, guvernul încearcă să sporească numărul de solicitanți de azil respinși pe care îi expulzează din țară – în prezent, aproximativ o mie pe lună – și să încurajeze o mai mare migrație a forței de muncă pentru a umple golurile din forța sa de muncă.

Săptămâna aceasta, Nancy Faeser, ministrul federal de interne din partea SPD, a prezentat un plan pentru a ]nlesni expulzarea cetățenilor străini care se alătură bandelor de crimă organizată, chiar dacă aceștia nu au comis încă o infracțiune.

Cu toate acestea, Throm a acuzat-o că „nu ridică un deget pentru a proteja frontierele Germaniei”. El a adăugat: „Sub acest guvern de coaliție, s-a răspândit deja de mult timp în întreaga lume vestea că în Germania trebuie doar să spui cuvântul magic „azil”, chiar dacă nu fugi de fapt de persecuție.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...