G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță: Reacțiile adverse sunt mai frecvente după a doua doză, pentru…

Valeriu Gheorghiță: Reacțiile adverse sunt mai frecvente după a doua doză, pentru că organismul are deja un nivel al anticorpilor preformați. Este un fenomen întâlnit la toate vaccinurile care au rapel

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marți, într-o conferință de presă, că reacțiile adverse sunt mai frecvente după a doua doză, pentru că organismul are deja un nivel al anticorpilor preformați, însă a subliniat că este un fenomen întâlnit la toate vaccinurile care au rapel.

„După doza de rapel, organismul este mai reactogen. Organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica proteina care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție adversă. Sunt reacții adverse comune, cunoscute, anticipate. Este un fenomen care se întâlnește la toate tipurile de vaccin care au doză de rapel”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a subliniat că nu este recomandat tratament preventiv pentru eventuale reacții la vaccin, ci dacă o persoană are febră sau umflături, poate fi recomandat pentru aceasta antitermic sau antiinflamator, după caz.

Valeriu Gheorghiță a precizat că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice.

Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate, iar o persoană poate avea mai multe reacţii raportate.

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.