G4Media.ro

Vacanța de 1 iunie a început astăzi și se încheie marți, 6…

Sursa foto: Pixabay

Vacanța de 1 iunie a început astăzi și se încheie marți, 6 iunie / Profesorii continuă cea mai mare grevă generală din educație din ultimii 18 ani

Vacanța de 1 iunie, Ziua Copilului, a început joi. Elevii și profesorii au zi liberă și vineri, 2 iunie, pentru că Guvernul a aprobat această „punte” cu weekendul și mai au zi liberă și luni, 5 iunie 2023, pentru că este a doua zi de Rusalii, nelucrătoare prin Codul Muncii. Este incertă, însă, reîntoarcerea elevilor la școală pe 6 iunie, când se încheie vacanța, în condițiile în care sistemul de educație din România trece prin cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. După ce au cerut creșterea cu 25% a salariului profesorului debutant, care este de 2.400 de lei, și au primit de la Guvern o ofertă de 1.000 de lei brut pe lună în cazul profesorilor și personalului didactic auxiliar sau 400 de lei brut pe lună în cazul personalului nedidactic, cei peste 200.000 de angajați din școli aflați în grevă au refuzat propunerea Executivului Ciucă, girată de Iohannis, și au anunțat continuarea protestelor, scrie Edupedu.ro.

Miercuri seară, 31 mai, profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, după cum au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI a vorbit despre o cerere de 2.000 de lei brut pe lună, solicitată de membrii de sindicat, ca replică la oferta guvernului de 1.000 de lei brut pe lună, pentru următoarele 6 luni. Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 240 de lei pentru nedidactic. Greva generală în Educație a început luni, 22 mai.

Amintim că elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie.

Zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu, atrag atenția Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o adresă către școli.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...