G4Media.ro

Va grăbi pandemia trecerea economiilor emergente la politici monetare neconvenționale? (Op-ed)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Usor-usor apar revendicarile atacului terorist cu noul coronavirus. Asta pentru cine se intreba de ce ar fi pandemia provocata ca toata lumea pierde economic. Ei bine, nu pierde, toata lumea, in monetizarile astea bancile castiga.

  2. Va tipari BNR lei sau nu ?
    Se va mai confisca si converti in lei valuta din bancile comerciale din conturile deponentilor ?

  3. Ce nu intelege domul Croitoru este ca painea pe care o cumpara de la supermarket este facuta de un antreprenor care a pus banii deoparte (dobanda peste rata REALA a inflatiei) apoi cand a strans suficienti bani a cumparat un teren, o moara, un aparat de ambalat faina, a angajat oameni etc. si a inceput sa trimita pachete de faina la respectivul supermarket. Toate astea le-a facut cu riscul sa piarda toti banii investiti dar cu speranta ca undeva in viitor isi va recupera acei bani investiti din profiturile realizate iar impreuna cu valoarea activelor sa ajunga macar pe ZERO de unde a plecat.
    Cand dobanda oferita de bancile comerciale este mai mica decat rata REALA a inflatiei, toti cei care pun bani deoparte in speranta ca vor avea si ei candva afacerea pierd bani in termeni reali.
    Asa ca nu are rost sa pui bani deoparte, nu are rost sa risti investind in vreo afacere, ideea e sa cheltui tot ce ai si eventual sa iei totul pe credit pentru ca BNR a taiat la maxim RMO, se duce si cu dobanda spre zero si asa cum ne spune Dn. Croitoru (care il citeaza pe Bernanke, Yellen, Keynes ) e normal sa aruncam si niste bani din elicopter.
    Dn. Croitoru, cine va mai face painea pe care o cumparati din supermarket?

    • Domnul Croitoru a sous de la început că „Rata nominală a dobânzii este egală cu rata reală plus inflația anticipată. La nivel microeconomic, aceasta înseamnă că cel care dă cu împrumut trebuie să primească o rată nominală mai mare ca inflația anticipată pentru a avea o rată reală pozitivă, adică pentru a face profit.” să-ți traduc: dacă ești deponent la bancă, înseamnă că dai acei bani cu împrumut băncii. ca să faci un profit ai nevoie de o dobândă mai mare decât inflația. La fel și la bănci: ca să facă profit, au nevoie să dea credite cu dobânzi mai mari decât inflația anticipată. Dacă tot nu ai înțeles, atunci întreabă-l pe senatorul Zamfir, că-ți explică el cum plafonează dobânzile, ca să nu mai facă nimeni profit.