G4Media.ro

Va candida Dragnea la prezidențiale în 2019?

Va candida Dragnea la prezidențiale în 2019?

Când jurnaliștii l-au întrebat pe Klaus Iohannis la tradiționala întâlnire informală puțin înainte de Crăciun dacă se vede în cursa prezidențială împotriva liderului PSD, șeful statului a răspuns: ”Nu eu împotriva lui, ci el împotriva mea. Cred că am prima șansă”. Tema unei eventuale candidaturi a revenit în atenție astăzi, odată cu analiza publicată de Agenția France Presse intitualtă ”România: Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, duelul ‘preşedinţilor”.

După ce conturează portretele politice ale celor doi, AFP amintește că social-democraţii îl acuză pe șeful statului că blochează funcţionarea guvernului şi că încalcă Constituţia şi au ameninţat în mai multe rânduri că-l vor suspenda din funcţie.

”Perspectivă pe care şeful statului o exclude cu zâmbetul pe buze, apreciind că un astfel de demers nu ar face decât să-i sporească şansele de a obţine un al doilea mandat la scrutinul prezidenţial din decembrie 2019 unde l-ar putea înfrunta pe… Dragnea”, conchide AFP, citată de Agerpres.

Se pregătește, așadar, liderul PSD de candidatură anul viitor? La ce i-ar folosi? Ce șanse ar avea? Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică în acest moment că Dragnea este foarte decis să intre în cursa prezidențială, convins că va câștiga alegerile.

Primele indicii despre ambițiile prezidențiale ale liderului PSD le-a furnizat chiar cineva din interiorul partidului. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat pe la jumătatea lunii septembrie, în plin război cu șeful partidului: ”Liviu Dragnea se pregătea pentru o candidatură la prezidențiale anul viitor. Candidatura nu era decisă într-un for statutar, dar se discuta în partid”.

În octombrie, G4Media.ro a dezvăluit că planul lui Liviu Dragnea era să-și lanseze candidatura la președinție la scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, dacă acesta ar fi trecut. Eșecul referendumului pentru familie n-a anulat, ci doar a temporizat momentul anunțului.

La CEX-ul din 16 decembrie, când a vituperat împotriva UE și multinaționalelor, pregătind terenul OUG-ului cu noi taxe pentru companiile din energie, bănci și telecom, a însemnat ceva mai mult decât o repoziționare ideologică pe linia națonalistă și suveranistă la modă în Estul Europei. A sunat ca un veritabil discurs de candidat, atacând teme populiste și pe principalul său adeversar, cu acuzația de înaltă trădare.

Dragnea nu va mai pierde probabil prea mult timp pentru a-și anunța candidatura. Odată lansat, va para orice acțiune din justiție împotriva sa cu argumentul că este mâna lui Klaus Iohannis, care dorește să-și neutralizeze adversarul. Orice nouă punere sub acuzare sau trimitere în judecată îl va victimiza în ochii partidului și al propriului electorat și va pierde din credibilitate. Probabil că Dragnea ia în calcul un câștig și în privința apelului din dosarul angajărilor fictive: ce judecător ar condamna definitiv un candidat la alegerile prezidențiale?

Apoi, liderul PSD n-are nici un interes ca prin susținerea altui candidat din partid să-și inventeze un rival intern după ce abia a scăpat de puciști. Nu mai are nevoie de alții. Susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu nu este o soluție, chiar dacă sondajele arată că liderul ALDE se bucură de mai multă încredere. Ar însemna să admită că stă mai prost decât el în sondaje și să-și saboteze singur autoritatea în partid. Or, Dragnea tocmai trăiește mania grandorii, este în plin delir autocratic și n-ar putea accepta alt candidat la cea mai înaltă funcție în stat.

Ar fi, apoi, o chestiune de revanșă. Frustrat că n-a putut ajunge premier din cauza condamnării, Dragnea ar comite aroganța supremă prin candidatura la prezidențiale. Abia atunci ar avea tot statul la picioarele sale, mai ales ”statul paralel” în umbra căruia a crescut ani de zile, ca un argat bun de tăiat porci și servit la mese.

Dacă pierde? No big deal. Va mai organiza o mascarada de CEX sau de Congres la fel ca cele de până acum, când toți baroneții îl vor implora în unanimitate să nu-i lase orfani la parlamentarele din 2020. Oricum nu mai are cine să-i ceară demisia. Deși, ceva îmi spune că Dragnea, rupt complet de realitate, chiar crede în șansa lui și se visează câștigător din primul tur.

Discursul de campanie vi-l puteți imagina ușor de pe acum: românul verde care ține cu românii vs. neamțul vândut străinilor. Cam la asta se va rezuma totul.

Pentru Iohannis ar fi adeversarul ideal, o pradă ușoară. Dar la ce bun al doilea mandat dacă va contiua să fie, așa cum l-au descris jurnaliștii de la Der Spiegel, un ”rege fără țară”? Depinde doar de Klaus Iohannis dacă vrea să schimbe modelul de președinte spectator.

PS: La câteva ore după  publicarea acestui articol, Dragnea a declarat că ”nu respinge nici o variantă, nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu”, referindu-se la viitorul candidat comun la prezidențiale. Vin vremuri grele pentru liderul ALDE. (Detalii aici)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Talharul asta are soarta lui Berila.

  2. Ba tu nu ai familie de sărbători? Lasa-ne dracului că voi masă media în loc să îl boicotați pe acest căcănar, faceți mai mult rău speculând rahaturi despre el. Care îl vor încuraja și se vor adeveri că orice profeție.

  3. Oricum, functia prezidentiala este mai mult decorativa.
    Acum grea decizie, sa alegem intre un ficus si un penal.
    Strategia lui Dragnea este sa tina opozitia dezbinata, sa fie cat mai multi candidati ai opozitiei la prezidentiale si astfel voturile anti-Dragnea sa se risipeasca in vant.
    Aroganta suprema a lui Dragnea va fi modificarea legislatiei pentru alegerea presedintelui intr-un singur tur. Aceeasi strategie prin care a uns-o pe Firea primar.
    Se bazeaza pe extrem de slaba mobilizare a electoratului in primul tur.

  4. Pai ficusul a admis blatul facut cu m pizedeu.
    Tara de k…t candidati de k…t. Ajunge un ospatar presedinte. Noaptea mintii. Ca si veorica prim ministru. Pai ce popor normal poate suporta asa ceva?

  5. Sper si imi doresc din tot sufletul meu de roman si crestin adevarat ca alegerile prezidentiale sa-l gaseasca la 2m sub pamant, cu flori deasupra!
    Mori, liviu dragnea, mori in chinuri mizerie umana

  6. După cum spunea regretatul P Țuțea „am făcut 13 ani de pușcărie ptr un popor de idioți „,acest derbedeu flausat cu dintii cariati tocmai pe asta se bazeaza,pe acest popor de idioți, ptr a nu face nici o zi de pușcărie! Adică,după cum ar afirma flaușatul de teleorman „n-o sa fac nici o zi de pușcărie mulțumită acestui popor de idioți!”. Restul e can can.

    • in articol, autorul intreaba „ce judecator ar condamna un candidat la presedintie?” de parca un candidat la presedintie e Iisus insusi si nu poate fi un interlop nenorocit

      iti zic eu ce judecator, Dane, un judecator cinstit, dar nu prea mai avem din astia in tara asta ticalosita

    • Si daca psd -istii au informatii certe la nr real al romanilor ramasi in tara? 14-15 mil. .Cu suport Black Cube , Cambridge Analytica + penalii internationali miliardari e f posibil sa castige

    • Pentru @zise dobre
      Zici „dar nu prea mai avem din astia in tara asta ticalosita”. Țin să-ți atrag atenția că te contrazici cu ce scrii cu trei rânduri mai sus: deci care judecător l-ar condamna? Savonea nu degeaba este cea mai mare in CSM; crezi că ar lăsa vreun subaltern să-l atingă pe cariat?

    • Teoretic vorbind, niciun judecator nu este propriu-zis sub controlul savonierei lui draknea. Hai sa zici ca are influenta asupra judecatorilor din CSM, dar nici acolo asupra tuturor judecatorilor, bunaoara asupra dl. Mihai Balan, sau Bogdan Mateescu. Lucrurile sunt foarte incurcate in justitie si situatia este fluida, orice eveniment care se intampla de o parte sau de cealalta, ar putea influenta oarecum magistratii, pentru ca lupta care se duce acum pe fata intre psd-draknea si restul tarii, se duce si intre magistrati, in ascuns. Bunaoara, astazi s-au confiscat terenurile lui adamescu, pe de alta parte, DNA a clasat dosarul Eads, una alba, una neagra, remiza. Sa vedem maine.

  7. Imi cer scuze, n-am prins discuţia de la inceput, intrebarea pusă de jurnalist e cumva: Va candida oare Dragnea la funcţia de Președinte de C.A.P. ? Păi, stiu și eu ce sa zic, cu faţa aia cred că se califică la funcţia de grăjdar-sef si doar dacă-si va rade mustaţa are ceva sanse la un post de paznic de noapte, numai bun sa le ”ţină de 6” fraţiorilor: Ciordache, Bădălău si Manda, veniţi la furat de porumb cu sacul….

  8. De acord, dar avem deja un ex ca se poate: cine o vedea pe veorica prim ministru? E drept ca fost numita de grãjdar, dar boii din pizedeu nu au avut de comentat nimik? Ba, e proasta dar e misto – asta mergea, dar proasta si tzoapa e prea mult.

  9. D- le Tapalaga nu este cazul sa dezamagesti, d-tra un formator de opinia atat de valoros…
    Preferam sa citim planul de a fi pus acest taranoi turbat la zid si impuscat, nu la presedintie.

  10. Pentru ca romanii cinstiti sa isi recastige tara, victoria lui Iohannis la prezidentiale reprezinta o conditie absolut necesara, dar nu si suficienta.
    Ea trebuie obligatoriu dublata si de un rezultat bun la parlamentarele din 2020 al partidelor de centru si de dreapta.

  11. Dragnea este „românul verde care ține cu românii vs. neamțul vândut străinilor?! Hai nu, serios… vorbiti?! Incredibil cat patriotism „razbate” din unii politicieni cand se apropie alegerile! Dar pe cine cred ei ca pacalesc? Poate pe cei obisnuiti a fi spalati pe creier… Sper din tot sufletul sa existe cat mai putini romani pacaliti! Si mai sper din suflet ca acest cosmar sa se termine… ajunge 29 de ani!

  12. acest prim sinistru al tarii isi pregateste candidatura care nu conteaza.
    daca alegerile sunt organizate tot de MAI, conteaza cine numara voturile.

  13. INTREBAREA CORECTA ESTE:

    DUPA CE AJUNGE PRESEDINTE, ISI PUNE DRAGNEA CALUL PRESEDINTE AL SENATULUI ?

  14. Nu uitați ca suntem în Românika și tot ce e bun, tara asta a tocat și nenorocit…!

  15. Sigur, in algeri corecte probabil Dragnea pierde. A enervat destula lume si „dezgustatii” vor iesi la vot de data asta. Nu toti, desigur.
    Problema apare cand o sa realizam ca la alegerile urmatoare, cu internele si primarii in mana, toata tara va fi un mare Teleorman cu turism electoral in floare.

  16. Aroganta suprema!!! Dar vorba aia, numai boii-s consecventi! Sau… penal, penal, dar hotarat!!!

  17. Domnule Tapalaga, ….articol scris cu vana…sau cu atac la vena…in fine. Cateva intrebari importante pentru cititorii dumneavoastra cu solutia pe teava, sau la capatul franghiei, uite fauritori de tara mandra: 1. Intelege careva ce este cu aceasta republica semiparlamentara sau semiprezidentiala, Romania ? 2. Cine din opozitie , sau care opozitie, poate sustine un candidat anti Dragnea la prezidentiale? 3. Iohannis e atit de convins ca poate castiga singur inca un fotoliu de „Rege fara tara” ?4. Cum mobilizati nevotantii de pana acum sa vina la vot, prin aparatele de partid, si forumisti „violenti” si foarte stiutori? 5. Care este strategia sau macar v-ati gandit la ea, voi jurnalistii „combatanti” , prin care veti ghida suvitele de ploaie permanenta a neputintei si catastrofei, catre un suvoi care sa alimenteze turbina generatoare de ” energii pozitive, europene” ?…

  18. Dan Tapalaga, nu are dreptate cand spune ca si daca pierde la prezidentiale Dragnea nu isi pune in pericol functia de Presedinte al PSD, pt ca va avea argumentul nebulversarii partidului pt alegerile parlamentare din 2020 (deci a mentinerii sale la putere pe acest considerent)!
    De fapt pierderea alegerilor va fi momentul clasic pt mazilirea de la varful PSD.
    Atunci va vedea cu uimire Dragnea, ca putea fi mazilit de mult de fortele oculte care ii dirijaza pe baroni, dar nu venise inca momentul, inca le mai putea fi util acestora.
    Sa vezi, dupa prezidentiale, convocari de CEX-uri si Consilii si Congrese in care in 5 minute se schimba regulile („batute in cuie” tot in 5 minute de Dragnea in 2016) pt a putea fi dat jos Ratatul din Gratia !

    PS. Pt ca altfel cum poate fi numit unul fara o zi de prim ministeriat la Guvernul Romaniei, fara o zi de Presidentie la Cotroceni si condamnat penal in mai multe randuri ?

    PPS. Practic daca candideaza inseamna ca lui Dragnea i-a luat Dumnezeu mintile !

    PPPS. Indiferent insa de ce se va intampla, mie mi-a ajuns ! Plec ! Ma sufoc si nu se mai vede niciu n drac de luminita sau de tunel la capatul drumului. Pacat ca o fac tocmai acum cand au aparut motive sa raman ! Nu-i asa ca e o nebunie ? 🙂

    • Ba da, Susu, poate te mai gandesti! Prin fiecare rand pe care l-ai scris aici sau in alta parte, ti-ai dus lupta, te-a invins javra asta flausata? Si eu as putea sa plec anul viitor, dar nu vreau sa ma gandesc la o astfel de varianta, cred ca este cea mai grea decizie, sa-ti parasesti tara!

  19. Intrebare de gaga. N-a fost clar de la alegerile parlamentare din 2016?

  20. Dragnea e conducatorul de facto al tarii si sunt convins ca nu intra in joc „la risc”. Oricum conduce tara din postura de sef al executivului, de ce ar risca o candidatura la prezidentiale (care functie si asa a fost golita de putere), daca nu ar fi destul de sigur pe victorie? Putin a condus Rusia si ca presedinte si ca prim ministru…
    Cei care-l manevreaza din spate pe Dragnea, adica forte puternice de la est de Romania, numai de prostie nu pot fi banuiti. Cu un plan bine gandit, cu niste masuri surpriza fix inainte de alegeri, Dragnea poate castiga.

    • Nu cred, dar anul viitor va fi unul foarte greu, la fel ca si cei doi de cand sunt javrele psd-alde-draknea la putere!

  21. Va candida? Poate ….

    Si are si sanse:
    1. Urmeaza o „ievaluare” a lui Tudorel, care denuta ca Iohanis nu are dreptul
    2. CCR observa un „conflict” – il elimina pe Iohanis de pe liste.
    3. Orice alt candidat cu sanse – eliminat de pe liste pe motiv de „stat paralel”.
    4. Un singur tur.
    5. Prezenta masiva in Teleorman, Vrancea si inca cateva alte judete. MI cu duamna Carmen raporteaza o corectitudine desavarsita.
    6. BEC are numai membrii din Teleorman, 3 din acelasi bloc cu duamnele Viorica si Carmen.
    7. Jandarmeria asigura corectitudinea alegerilor…. inclusiv in cabina de votare.