G4Media.ro

USR solicită redeschiderea creșelor și a grădinițelor de stat: “Părinții care au…

USR solicită redeschiderea creșelor și a grădinițelor de stat: “Părinții care au nevoie de servicii educaționale trebuie să aibă această opțiune la cererea lor”

USR solicită redeschiderea creșelor și a grădinițelor de stat, din 15 iunie, susținând că „părinții care au nevoie de servicii educaționale trebuie să aibă această opțiune la cererea lor”.

„Părinții au nevoie de sprijin, creșele și grădinițele trebuie redeschise. Angajații care au copii preșcolari și și-au reluat deja activitatea profesională, sau vor reveni în curând la locurile de muncă, au nevoie de ajutor cu supravegherea copiilor. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitățile de învățământ private pot fi redeschise începând cu 15 iunie, dar USR consideră că nu este suficient. De educația din unitățile private beneficiază doar o parte dintre copiii din țara noastră. În consecință, deschiderea instituțiilor de stat este necesară deoarece nu toți părinții au posibilitatea financiară de a-și trimite copiii în creșele și grădinițele private”, precizează USR într-un comunicat de presă.

USR face un apel către autorități să permită și deschiderea unităților de stat prin respectarea regulilor care să asigure protejarea sănătății copiilor.

„Altfel se creează discriminări și inechități, precum și situații foarte dificile pentru unele familii cu copii mici. Pandemia a adus dificultăți pentru toți românii, de la problemele care țin strict de sănătate sau izolare, la cele legate de șomaj. Statul trebuie să facă tot posibilul pentru a ușura, în acest moment, situația familiilor greu încercate, și nu să le creeze noi situații fără ieșire”, consideră USR.

Deputatul USR Cristina Iurișniți, membru în Comisia de Învățământ, spune că „părinții care au nevoie de servicii educaționale trebuie să aibă această opțiune la cererea lor, cu respectarea normelor legale privind siguranța sanitară și distanțarea socială.”

Potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), adoptată joi seara, „se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale”.

„Guvernul PNL a decis redeschiderea creșelor, grădinițelor și a after-school-urilor care funcționează pe timpul verii.
Este o măsură pe care am susținut-o cu toată forța, însă este foarte important să respectăm cu strictețe regulile sanitare! Virusul încă este prezent și trebuie să-i învățăm și pe cei mici să se protejeze. Pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și a after-school-urilor am primit mii de solicitări de la părinții care nu au cu cine să-și lase copiii, pentru a merge la muncă, mai ales odată cu încheierea anului școlar, de la ONG-uri din domeniul educațional și de la mediul economic și angajații din acest sistem. Cu toții trebuie să fie sprijiniți”, a scris și vicepremierul Raluca Turcan pe pagina de Facebook.

De regulă, creșele și grădinițele de stat nu funcționează pe durata vacanței școlare, iar vineri, 12 iunie, este ultima zi din anul școlar 2019-2020.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. O idee foarte buna , părinții se întorc la serviciu dar copiii nu au unde să ii lase, dar bugetarii nu vor , după ce au stat acasă două luni de zile cu salariile intacte , acum noi vrem sa se întoarcă din concediu la muncă. Ei stau bine merci trei luni in vacanta cu bani de concediu cu vauchere de vacanță plus celelalte vacante la paști la crăciun iar acum noi vrem sa ii punem la munca ? Ei ni la ei 😬

  2. din ce stiu gradinitele si cresele de stat sunt in vacanta dupa 15 iunie.
    cred ca mai intai ar trebui sa se faca o lege, care sa elimine vacanta de vara pentru aceste unitati, poate nu toate , dar ar trebui parintilor sa li se ofere posibilitate de a continua sa duca copii la crese gradinite.
    Taxele parintilor nu iau vacanta, si nici salariile celor din aceste unitati de invatamant. Binenteles nu toti parintii vor dori , de aceea si cadrele din acea unitate vor putea sa isi faca un program mai lejer.

  3. Corect.Insa, ce facem domnilor cu vacanta judecatoreasca, dupa ce toate procesele au fost suspendate pe motiv de covid???????De ce justitia trebuie sa fie libera pe timpul verii????