G4Media.ro

USR și PLUS decid pe data de 2 februarie dacă merg pe…

USR și PLUS decid pe data de 2 februarie dacă merg pe liste comune sau separat la alegerile europarlamentare/ Spre ce variantă înclină cele două partide

USR și partidul lui Dacian Cioloș (PLUS) decid pe data de 2 februarie dacă vor forma o alianță electorală pentru europarlamentare sau vor merge pe liste separate. Surse din cele două partide au declarat pentru G4Media.ro că ambele formațiuni înclină pentru varianta de liste comune, situație în care ar avea mai multe beneficii politice. În primul rând ar avea șanse să câștige împreună un scor mai mare decât ar lua separat cele două partide, ceea ce ar putea însemna 2-3 europarlamentari în plus. Apoi, ar exista o șansă să se impună în fața PNL drept primul partid de opoziție, în loc să rămână două partide mici. În fine, susținătorii alianței electorale mizează apoi pe impactul simbolic la electorat, care ar putea antrena entuziasm și noi adeziuni în rândul alegătorilor.

Nu în ultimul rând, susținătorii alianței invocă faptul că USR și PLUS vor strânge mai ușor cele 250 de mii de semnături, condiția legală pentru depunerea listelor de candidați pentru o eventuală alianță electorală în loc să strângă fiecare partid separat 250 de mii de semnături pentru depunerea listelor, mai ales că guvernul ar putea întârzia adoptarea formularului tocmai pentru a complica viața celor doua partide de opoziție.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a declarat marţi că formaţiunea pe care o conduce şi Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) vor stabili până la începutul lunii februarie dacă formează o alianţă în vederea participării la alegerile europarlamentare, transmite Agerpres.

„În momentul de faţă există discuţii avansate pentru participarea într-o alianţă la aceste alegeri europarlamentare, respectiv pe o listă comună. Până la finalul acestei luni, poate în primele zile de februarie – pe 2 februarie, de altfel, avem un comitet politic – vom lua o decizie, dacă cele două partide vor merge în alianţă – şi deci vom avea o listă comună – sau dacă va merge fiecare în mod individual. Este o discuţie care a durat un an de zile, este o dezbatere. (…) Ca orice proces de acest tip, depinde de decizia celor două partide. Pentru a avea o decizie a celor două partide, trebuie să aibă loc nişte dezbateri”, a precizat liderul USR, pentru Realitatea Tv.

Dan Barna a menţionat că USR şi-a stabilit cei 43 de candidaţi pentru alegerile europarlamentare în urma unei campanii electorale interne, în cadrul căreia membrii formaţiunii şi-au exprimat în mod democratic opţiunile. Întrebat de ce nu a fost invitat şi Dacian Cioloş să facă parte din USR, Dan Barna a replicat că această invitaţie a fost lansată în urmă cu un an.

„Această invitaţie în partid a fost făcută acum un an şi ceva. (…) Politica se face pe realităţi. Astăzi sunt două partide reale, existente. Partidul PLUS şi USR, care discută pentru posibilitatea unei alianţe şi a unei liste comune. În câteva zile vom avea un răspuns. Lucrurile sunt foarte simple”, a mai spus el.

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că a avut discuţii până acum cu preşedintele USR, Dan Barna, dar negocierile pentru o colaborare vor începe după ce vor fi alese şi structurile de conducere ale PLUS. Convenţia Naţională a PLUS, la care vor participa 1.800 – 2.000 de delegaţi, va avea loc sâmbătă, la Bucureşti, urmând a fi alese structurile de conducere ale formaţiunii. Potrivit lui Dacian Cioloş, o altă reuniune a Convenţiei Naţionale a PLUS va avea loc pe 2 februarie, când se va decide o eventuală colaborare cu USR.

„Discuţiile continuă. Nu ştim care va fi decizia. În mod clar, într-un fel sau altul, intenţionăm să colaborăm cu USR pentru alegeri, până la alegerile parlamentare. Care va fi forma în care vom colabora pentru aceste prime alegeri – foarte probabil o decizie finală o să o luăm pe 2 februarie. (…) Alegerile europarlamentare sunt esenţiale pentru PLUS, pentru că sunt primele alegeri la care acest partid participă. (…) Participarea mea la alegerile europarlamentare mi se pare un element cheie pentru a contribui la succesul PLUS şi al unui eventual parteneriat în aceste alegeri care vor da tonul pentru ceea ce se va întâmpla în perioada următoare”, a precizat Dacian Cioloş.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Circ. Grupul lui Barna a fost infiltrat in USR pentru a-i preda partidul lui Ciolos. Si nu e bine.

    • Mai sunteti multi zvonaci comunisti din astia?

    • Nea Ioane, dupa ce ca esti cum esti mai si confirmi in scris.
      Eu, spre deosebire de multi altii, am votat USR la alegerile din 2016, n-am votat cu Ciolos (pe care unii il cred iesit din spuma marii, eu, spre deosebire de ei ii stiu traseul) , asa ca nu-mi convine orientarea lui Barna si o spun.

  2. Pai nici nu-l putea lasa pe Nicusor care nu prea știa câte prune are-n straiță.

    • Adevarul e ca numai naivitatea lui Nicusor a facut ca Barna si ai lui sa iasa in frunte. Dar asa naiv cum e tot e mai bun decit ei. Unde mai pui ca el a fost figura centrala a USR, fara el nu discutam azi de USR.

  3. Dar Sică Mandolină nu este?

  4. Părerea mea este să meargă pe liste comune, să avem o opoziție serioasă și bine închegată, altfel psd-ul ne mănâncă de vii. Vedem cu toții în ce hal a ajuns țara cu acest GIO la guvernare.

  5. Liste comune la europarlamentare ,mi se pare soluția corectă iar pentru viitor ,poate o alianță a celor două partide . Sunt ,de departe ,cele mai curate în tot spectrul politic actual . Ambele promovează oameni competenți și integri .

  6. Sper sa le fie clar ca daca hotarasc sa mearga separat la urne, PSD-ul iar castiga. Faceti o alianta, daca nu gasiti suficiente puncte de vedere comune pentru o fuziune, dar nu faramitati voturile mai mult decat e necesar.

    • N-am inteles niciodata de cred oamenii ca daca doua partide merg pe liste comune obtin mai multe voturi decit separat. Chestia asta e valabila intr-un singur caz: unul dintre partide (sau amindoua) se situeaza sub pragul electoral. E cazul acum?

    • Pai mai Ghita (pardon, @amicul), nu e neapart sa obtina mai multe voturi (desi e posibil si acest lucru), insa sunt mari sanse sa obtina mai multe mandate. Insa ai votat tu USR la ultimile alegeri (cum te laudai mai sus), asa cum am votat eu PSD.

    • @amicu Inseamna ca nu te-ai gandit prea mult la tema asta 😉

  7. Daca nu reusesc sa isi lase ego-urile deoparte si sa gaseasca un minimum de cauze comune, in baza carora sa fie uniti… Romania va fi condusa in continuare de PSD.
    Incredibil cata lipsa de viziune a viitorului. Nici macar nu ar fi trebuit sa existe aceasta discutie. Insa se pare ca totul, nu este decat o chestiune de ego.

    Impreuna pentru prezidentiale, sprijinit cel care alre cele mai mari sanse.
    Impreuna pentru europarlamentare.

    Singurele alegeri unde pot merge separati, sunt cele (singurele) care conteaza in Romania : parlamentarele.
    De ce? Pentru ca alegerile din Romania, sunt de un singur tur. Ceea ce ofera posibilitatea de a stabili coalitii, dupa alegeri.
    Insa, ofera si instabilitate, deoarece o coalitie stabilita la un moment T, se poate desface, la momentul T+1.
    Singurul mod de a avea un paralment stabil, este modul de scrutin cu doua tururi. In turul doi, doar cei care depasesc 5 procente, pot participa.

    In fine, sper din tot sufletul pentru voi, sa reusiti sa va uniti si sa scapati de corupti si hoti. Va doresc asta in mod sincer.

    • Precizare :

      De ce singurele alegeri care conteaza in Romania (actuala) sunt parlamentarele? Pentru ca ele alcatuiesc guvernul, prin constituirea unei majoritati in parlament.

      SI vedeti ca ceea numai si numai parlamentul decide viitorul vostru. Nimeni altcineva. Sper sa tineti minte si sa votati data vitoare. Bafta voua.

  8. Va uniti sau pieriti. Nu aveti de ales. Deja au inceput sa tremure prietenii din PSD. Si nu numai.

  9. dezamagitor ca usr se compromite intrand pe liste comune cu un partid fondat de tortionarul securist iordache pentru a fi pus la picioarele lui ciolos

  10. Ala e ok! Face bine PSDului la fel ca si USR, n-avem cum sa pierdem alegerile cu asemenea opozitie!

  11. Fratilor se merita unii pe altii… Securitatea veche cu cea noua… haideți sa fim serioși sa nu ne mai ascundem stie toată lumea … Cioloș sa aflat de unde provine ce trecut are cine la inventat … USR-ul cine la plămădit ??? Este chestie de timp pana or sa își dea arama pe fata si SRI-isti de la USR … o sa vedeți Finanțări si Apartenente