G4Media.ro

USR propune interzicerea prin lege a organizațiilor și propagandei comuniste: România trebuie…

sursa foto: Facebook

USR propune interzicerea prin lege a organizațiilor și propagandei comuniste: România trebuie să aplice comunismului același regim legal ca al fascismului

Deputații USR Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste în România, se arată într-un comunicat al partidului.

Proiectul, mai menționează sursa citată, vine să repare o injustiție, aplicând în oglindă propagandei și activităților comuniste același regim legal existent pentru propaganda și activitatea fascistă și legionară.

”Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX”, precizează USR.

Propunerea legislativă urmărește interzicerea constituirii organizațiilor cu caracter comunist, promovarea în public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar și răspândirea simbolurilor comuniste, cu excepția activităților desfășurate în interesul artei, științei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.

Potrivit inițiatorilor, proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept.

”Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici”, se mai arată în comunicat.

Sancțiuni propuse prin inișiativa legislativă:

 • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.
 • confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.
 • Tot cu închisoare de la trei luni la zece ani se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.
 • distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani
 • de la șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.
 • prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste

”La nivel politic crimele comunismului au fost condamnate, însă activitatea comunistă nu a fost interzisă prin lege. Acest proiect ar fi o garanție pentru români că reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai întâmpla. Deja se văd acțiuni și organizații negaționiste tot mai virulente. România nu a trecut printr-o demonizare reală pentru că am fost conduși de comuniști și de urmașii lor. Pentru ca fii și fiicele noastre să nu pățească ce au pățit bunicii noștri, trebuie să decomunizăm spațiul public”, a precizat deputatul Cristian Ghinea.

“O ideologie a foamei, a suferinței și a morții nu trebuie lăsată să umble liberă pe străzi. Atrocitățile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci și la Sighet, Aiud sau Pitești. Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume. USR va apăra mereu libertatea individului față de asuprirea statului“, a declarat și deputatul Vlad-Emanuel Duruș.

Foto: Deputatul USR Cristian Ghinea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

 1. Bun, măcar după 30 de ani de la moartea lui Ceauşescu să renunţăm şi la comunism.

  • da ca le rezolvasem pe toate si asta mai ramasese…de la usr avem asteptari mai concrete pe domenii gen economic, industrie, etc. decat gargara inutila.

  • Comunismul, in forma post-decembrista, este ceea ce ne tine tara pe loc.

   Cand vom inlocui mentalitatea comunista, a liderilor, dar si a poporului, cu o mentalitate normala, occidentala, atunci vom fi iesit din dictatura lor.

  • @mack: inteleg ca matale esti fost activist PCR… sa ai parte numai de ceea ce au patiti victimele comunismului in Romania!

 2. DA ! Foarte bună ideea! Hai mai repede cu legea!

 3. Nu legea, trepanația e soluția, să le iasă comunismul din cap!

 4. Iată că și dinspre USR apar primele deziluzii, în opinia mea. Ca să nu apară forțe politice extreme, cei din partide, din Parlament, din CCR și, in general instituțiile statului trebuie să slujească națiunea… Interesele de grup și cele personale nu au ce căuta în politică… Așa e ușor să te dai mare fără o concurență, dar una adevărată, în politică..!
  Spuneți că apărați libertatea individului… Dar ii interziceți să fie comunist… ” Curat constituțional da umflați-l!”
  Cea mai mare gogoriță de după 1989 e aceea că țara ar fi condusă, chipurile, de comuniști când de fapt e condusă de o șleahtă de hoți și inculți, de nesimțiți notorii… Păi Draknea, Cacariceanu, Șerban Nicolae, Altă Întrebare, Veorica, Nicolicea Sebastian Ghiță etc. sunt ei comuniști?
  A fost o mare eroare ( nu greșeală, fiindcă greșelile se pot îndrepta, erorile nu- cum spune celebrul Liviu Pop, apropo, ăsta e comunist?,) că s-a interzis PCR în 1990… Altfel, le-ar fi stat ca sula în coaste celor ce s_au pus în fruntea bucatelor…!
  Nu s-ar fi furat atât fiindcă la proximele alegeri, PCR ar fi ajuns la putere și încă în mod democratic…
  Esența e că USR începe sa mă dezamăgească, nu e ceea ce cautam…!

  • @Johann: inca un fost activist PCR, probabil postac psd-alde… nu mai dispareti odata sub pietrele de sub care ati iesit?

 5. daciene ce-i cu tine bro mai fa curat prin ograda 🙂 10 ani de parnaie daca am un steag cu securea si ciocanu prin casa ..pai numai atat? da-i pe viata sau la canal nu mai sta pe ganduri…dar cu comunistii aia din PE ce faci nene ca asta e viata o sa fii coleg cu ei acolo..

  • Atentie si la vreo secure sau vreun ciocan, USR incepe sa isi de-a cu stangul in dreptul, deabinelea; Dreptul la libera exprimare se uita usor mai ales la un popor care …nu l-a avut aproape 50 de ani, si poate reveni oricand la el; dar tot timpul legile in romania merg dintr-o extrema intr-alta.

  • numai niste redusi mintal pot sa vina cu argumentul „liberei exprimari” in situatia actuala… tovarasi postaci psd-alde, democratia adevarata are nevoie de un loc curat unde sa se exprime, nu de o societate terfelita de extremismele secolului al XX-lea, ca le-am avut pe ambele, si fascism, si comunism. Astea trebuie interzise prin lege.
   ‘Urmeaza lustratia, sa dispara din politica si administratie pcr si urmasii lor, gen psd-alde

 6. Mda… Ceva nu e in regula, e cam multa exaltare si o aplecare juvenila spre decizii drastice. Nu stiu de ce, dupa 30 de ani, ei simt nevoia sa scrie negru pe alb ” impiedicarea reinstaurarii regimului comunist” si de ce cred ca legea lor ar putea conta in eventualitatea unei astfel de nenorociri (nici in 1945 nu au ajuns la putere prin forte proprii, nu a fost vreo utopie draga romanilor si transmisa urmasilor…). Am verificat lista de semnatari pe situl Senatului, ca sa ma conving.
  Oameni echilibrati mai are tara asta?

  • Eh, scoring points, populisme! Ce drac’ de comunisti, unde mai sunt?! In China? Putin e printre cei mai bogați oameni din lume – amenințarea din Rusia e anti liberala și doar atât!

  • tvarasa Diana, ati fost o mica activista utc, macar? asa pareti. Luati cu apa rece si lamaie. Urmeaza lustratia tuturor urmasilor pcr.

 7. @Diana
  din pacate se pare ca nu…aia echilibrati au cam intins-o de aici…

 8. I-as ruga pe cei din USR sa exemplifice in ce tari au fost regimuri comuniste , eu am cunostiinta numai de regimuri populare sau cel mult socialiste .
  USR-ul imi creeaza impresia ca nu au habar cum este descrisa societatea comunista , sau fac aceeasi manipulare abominabila „fara penali ” , cand actualmente nu poti sa interzici unei persoane sa aleaga sau sa fie ales , decat daca exista o hotatare judecatoreasca in acest sens , daca nu trebuie schimbata constitutia , ceea ce nu cred ca USR-ul poate sa faca asa ceva .

  • tovarasi, mai rasfirati!

   Va arde la lingurica propunerea, asa-i? Urmeaza lustratia. Dupa care impunerea noului CNA, moment in care veti disparea din virtual, impreuna cu zoaiele rtv-a3

 9. USR inca nu stie ce vrea.

  • De exemplu,ce trebuie sa faca sa nu mai existe dictatura? Sau nu asta este problema,dupa unii ca voi,troli rusi?

 10. Peste 2/3 dintre politicienii de azi aveau sub 20 ani in ’89, iar ceilalți au fost maxim UTC și oricum se apropie de pensie ,deci egal cu 0! Dar o vită ca Zoană(de ex), avea 10 ani la revoluție, dar parcă îi prefer pe aia bătrâni decât pe ea! Poate acum 10-15 ani dacă se făcea!

 11. USR, sincer credeam ca puteti mai mult. V-am votat la ultimele alegeri care au fost si primele pentru voi, dar in afara de integritate se pare ca nu aveti nimic care sa va recomande. M-am nascut si am trait in comunism cu bune si rele pana la 15 ani si nu regret nici o clipa aceast lucru. Ca mine sunt probabil destui. Romania are nevoie azi de cu totul alfel de leadership, nu de unul care vrea sa scoata nedemocratic! in afara legii ideologii si organizatii. care de bine de rau au marcat istoria Europei de Est intr-un mod decisiv. Inainte de a cere romanilor
  sa va acorde votul, dati dovada ca nu sunteti o alta adunatura de gurusti miopi, fara ideologie si fara caracter.

 12. Are exact acelasi efect cu o lustratie,dar pentru ca la noi nu s-a facut la timp,acum 30 ani ,legea lustratiei se pare ca aici nu mai merge,aici comunismul este deja un cancer cu multe metastaze!

 13. Am mai spus si-mi pare rau ca am dreptate, actuala conducere USR e praf. O astfel de initiativa se traduce asa: „n-avem idei si atunci iesim cu o pocnitoare”. Caci ce altceva decit o pocnitoare e o astfel de lege?
  Ca e asa nu e tocmai ilogic, niste infiltrati profitind de apele tulburi ale infiintarii USR nu prea pot fi mari strategi si ginditori, gindesc sefii lor pentru ei, ei doar executa. Poate or crede ca asa sterg prostiile debitate de tanti aia de la Plus, cine stie? Dar tot o pocnitoare e.
  Cum spuneam si ieri, fiecare pasare pe limba ei piere si daca membri partidului asta nu se mobilizeaza si nu inlatura adunatura asta din jurul lui Barna se va alege praful.
  Si zau ca e pacat de sperantele si de efortul pus de atiti oameni cinstiti in constructia asta.

 14. Si uite asa ne dam cu stangul in dreptul. Asta e problema Romaniei din 2019 mai baieti? Despre ce comunism mai vorbim dupa 30 de ani, in puii mei ? Gata cu hotia psd ? Gata cu coruptia? Gata cu statul de drept? Gata cu justitia? Gata cu economia?Gata cu absorbita fondurilor europene?

 15. fmm de postaci psdisti care faceti pe stiutorii koorului, ba comunisti imputiti securisti mancatori de maro, urmeaza lustratia si impunerea noului CNA, sa dispareti impreuna cu zoaiele psd-alde-rtv-a3

 16. Daca ma uit mai bine in poza asta, ii dau dreptate lui Tariceanu, astia de la USR chiar au fata de „neterminati”

 17. Mai bine interziceau vânzarea tarii. Dictatura capitalista e data dracu..

 18. KANCERUL ESTE ASA IMPACLIT INCAT NU MAI AVEM SCAPARE!!! RAMANE DIN PACATE,DIN NEFERICIRE,SI GENERATIILOR VIITOARE…SUNTEM CODAMNATI PE VIATA LA CANCER….

 19. Medicamente medicamente vasilico fmm iar ai fugit din ospiciu…:)

 20. Din punctual meu de vedere, vazand cati de oameni de la USR sunt cam somaji, ei nu place simboluri cu scule

 21. Comunismul a cazut dar comunistii sunt oameni de afaceri prosperi sau politicieni in schimb fostii detinuti politici cei care mai traiescsunt dati uitarii si au pensii modeste in compararie cu tortionarii din Securitate care au pensii de lux !

 22. vrajeala ieftina , i am imanat tov Ghinea la Tg Jiu un memoriu in care ii propuneam sa intieze un proiect de lege in care sa se reduca pensiile fostilor securisti care au decizii CNSAS ca au incalcat drepturile si libertatiile omului si au comis abuzuri in timpul regimului comunist si nici pana azi nu s a obosit sa mi dea un telefon sau sa ma sune ! Un memoriu asemanator am trimis si la IICCMER de unde am primit un raspuns dar a ramas ca in gara ; Tapus Constantin fost detinut politic

 23. Alin , iar tu, față de prost!