G4Media.ro

USR, despre proiectele de legi privind securitatea națională: Vor consolida legătura Președinte-SRI,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

USR, despre proiectele de legi privind securitatea națională: Vor consolida legătura Președinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI a unei imunități speciale în fața justiției / Amenință democrația din România

USR critică, într-o postare pe Facebook, prevederile pachetului de legi privind securitatea națională, despre care G4Medi.ro a dezvăluit în exclusivitate că sporesc puterile serviciilor secrete, le acordă imunitate și obligă cetățenii să colaboreze cu acestea.

”Aceste legi vor consolida legătura Președinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României, și prin dreptul exclusiv al președintelui de a demite directorul SRI, care până acum era al Parlamentului. Este atât o întărire a puterii președintelui României cât și a SRI, care este susceptibilă de încălcare a Constituției”, se arată în comunicatul USR.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Un pachet de legi pentru securitatea națională, „legile SRI”, amenință democrația din România.
USR se va opune transformării statului într-o Republică Securistă, condusă de un sistem cu epoleți ilegitim.

Dacă informațiile apărute în presă privind noile legi ale securității naționale se confirmă, România riscă să devină un stat la cheremul serviciilor secrete.

Să fie clar: acest lucru va fi adus la cunoștință Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, Consiliului Europei și partenerilor din NATO.

USR nu va permite ca România să alunece într-o derivă autoritaristă de tip rusesc.

Aceste legi vor consolida legătura Președinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României, și prin dreptul exclusiv al președintelui de a demite directorul SRI, care până acum era al Parlamentului. Este atât o întărire a puterii președintelui României cât și a SRI, care este susceptibilă de încălcare a Constituției.

Prin obligativitatea civililor și a firmelor de a coopera cu serviciile secrete pare că se revine la practicile fostei Securități și se oferă SRI o nouă pârghie de control asupra politicienilor, instituțiilor statului, justiției, jurnaliștilor, societății civile.

Potrivit informațiile din presă, toate neclaritățile legislative curente sunt „rezolvate” în favoarea maximală a serviciilor și spre defavoarea controlului civil. Sperăm că guvernul, parlamentarii coaliției și președintele Iohannis vor înțelege că, adoptând astfel de proiecte, nu fac decât să aștearnă covorul roșu pentru o viitoare dictatură în România.

USR va da mandat reprezentanților săi în comisia specială din Parlament care va dezbate noile legi ale securității naționale să întărească controlul civil real asupra serviciilor și să se opună militarizării societății.

USR va prezenta propria viziune privind organizarea și controlul civil asupra serviciilor secrete.
Este momentul ca societatea democratică, reformatoare, reformistă să spună STOP statului autoritar.”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

  1. Păi atunci faceți ceva concret!

  2. Lege scrisa nu la Moscova ci la Fenian!

  3. S-au trezit si cei de la USR? Buna dimineata! 😀
    Pe aici se discuta despre porcariile astea de legi sekuriste propuse de SRI-SIE-PSD-PNL-UDMR-Iohannis de cateva zile…

  4. Iti raspund eu: alta categorie! Cei ca tine!

  5. Te simți cu „tăcatul” pe căciulă szdreanță rousofilă ? În vremuri demult apuse o szugeai fără să o uzi. Acum nu prea mai reușești se pare!

  6. Pentru istorie și literatură, poate fi o explicație a alungării USR de la guvernare, inversându-se misterios sensul politic anti-PSD al alegerilor din 2020.

  7. Dormiți liniștiți , USR veghează și nu va permite, ca guvernanții să nu împingă România pe o pantă autoritaristă . Fiți pregătiți cu telefoanele , să beculiți la Cotroceni și în Piața Victoriei .

  8. Imi pare rau dar USR nu are dreptate. Sa pun niste cioflingari din parlament despre care nu stim multe,sa se dea ei mareti si sa cunoasca bucataria internă a serviciilor secrete, este o si mai mare prostie.