G4Media.ro

Lovitură majoră pentru Gabriela Firea: Curtea de Apel București a anulat hotărârile…

Lovitură majoră pentru Gabriela Firea: Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a Companiilor Municipale ale Primăria București

USR anunță într-un comunicat de presă că un complet al Curții de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017, potrivit comunicatului citat. Cele 22 de companii au peste 8.000 de angajați și tocmai începuseră să preia funcționarii de la instituții din subordinea primăriei. Bugetele companiilor sunt de sute de milioane de lei.

 • UPDATE Ora 00.10: Primăria Capitalei a remis un comunicat în care arată că ”această decizie este una, cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut castig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici castigasem în mod clar la fond (…) Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului (…) Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale. Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare.
 • UPDATE Ora 23.48: Gabriela Firea a admis, într-o declarație la Realitatea TV, că ”este o premieră în România. Ar însemna ca toate hotărârile de înființare a unor societăți naționale să fie desființate. Așteptăm motivarea instanței. Ne vom apăra, lucrurile nu vor rămâne așa. Companiile funcționează deja, sunt servicii publice… Suntem optimiști, ne vom apăra în continuare. Nu au cum să se dizolve”.
 • G4Media.ro a adresat o întrebare pe această temă Primăriei Generale și vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi

Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei, arată USR.

”Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată… Actualul Primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul Primar trebuie să plătească”, a declarat Roxana Wring, președinte USR București, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.

”Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de <<tel-drumuri>> nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanța nu ar fi pus stop acestei ilegalități în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectați la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele și cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanța a decis că toate companiile sunt înființate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureștenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a declarat și Ana Ciceală, consilier municipal și semnatar al acțiunii în instanță.

“Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotararile de infiintare ale companiilor din intreaga tara, ale ministerelor, consiliilor judetene sau primariilor. Sunt absolut convinsa ca este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinica a USR este de scurta durata. USR dovedeste inca o data ca nu salveaza Bucurestiul, ci blocheaza Bucurestiul. USR, care clameaza public transparenta si corectitudinea in administratie, dovedeste ca vrea sa salveze firmele capusa abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, si care sunt speriate de companiile nou infiintate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli si o eficientizare a serviciilor in interesul cetatenilor”, a declarat Gabriela Firea, citată de un comunicat de presă al Primăriei București.

Reamintim că cele 22 de companii municipale au fost înființate de Consiliul General al Municipiului București în ultimii doi ani, la inițiativa primarului Gabriela Firea. Companiile au fost deseori criticate pentru că au angajat personaje controversate, apropiați ai cuplului Firea – Pandele, clientela de partid a PSD și ALDE.

În plus, rezultatele financiare arată că aceste companii și-au ratat majoritatea obiectivelor, rezumându-se la a plăti salarii mult peste media pieței, fără rezultate notabile.

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Superb. Cine plătește? Firea pe persoană fizică? Poate așa se învață și ei minte.

 2. Poate si un dosar pentru Firica cu ocazia infiintarii acestor capuse.

 3. Este mat?!

  Asa se face treaba, pentru asta sunt USR-ul si in consiliile locale si in parlament. Nu sa-i impiedice pe talhari sa faca nelegiuiri, ca nu pot. Ci ca sa ne spuna noua exact ce fac aia pe acolo si ca ii faca sa plateasca in justitie (atat cat functioneaza justitia, ma rog).

  Aplauze pt USR!

 4. Abuz in serviciu in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu :))))))

 5. Hotararile anulate au fost adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Fara hotararea majoritatii consilierilor dna Firea nu avea companii.
  Rezulta ca raspunzatori sunt cei care au votat, iar acele persoane sunt inscrise pe lista de prezenta la sedinta de Consiliu in care hotararile anulate au fost adoptate.

  Anularea produce efectul „repunerii partilor in situatia anterioara”, adica in situatia ca sumele de bani sa fie restituite integral bugetului din care au fost alocate in vederea capitalizarii companiilor si platii salariilor si indemnizatiilor celor care au fost angajati in aceste companii. e vorba despre aproape 1 miliard de lei care ar trebui platiti de consilierii care au adoptat hotararile.
  Dna Firea nu poate raspunde in niciun fel pentru ca ea a facut doar propuneri (proiecte de hotarari), ori propunerile puteau fi respinse de consilieri.

  Dosarul in care s-a pronuntat decizia Curtii de Apel Bucuresti este 19404/3/2017 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000762969&id_inst=2).

  • Dar ea nu are dreptul la un vot, la fel cum au consilierii? Adica n-a votat si ea cot la cot cu ei?

  • Wow.. Înseamnă că sunt niște oameni care au dormit „bine” astă noapte :)))

  • Cele 22 de firme puteau fi infiintate doar cu acceptul a doua treimi din totalul consilierilor.
   Firea le-a infiintat avand doar acceptul a 50% plus 1 din consilieri.
   Asta a judecat CAB si a dat sentinta de rigoare.
   Daca n-ai inteles, ..asta e.

  • inteleg ca in aceasta situatie nu consilierii sunt vinovati: ei au votat dar utilizarea acestui vot (care nu intrunea conditiile necesare, adica 2/3) a fost facuta de Gabita
   deci Gabriela, de manuta cu juristii ei, trebuie sa scoata din joben cele 4-500 mil eu / nasol, trebuie sa umble la sipetul de marinar al lui Pandele – cred ca o sa-si ia o bataie destul de urata !

 6. Consider ca e nepotrivit titlul „lovitura majora pentru Gabriela Firea”.
  Asa cum a spus in postarea anterioara, dpdv juridic Dna Firea nu poate raspunde pentrui o propunere pe care au asumat-o consilierii. Raspunderea e a consilierilor, iar decizia CAB de azi cred ca ii va distruge pe foarte multi dintre ei …

  Dna Firea cel mult poate fi afectata in plan politic, pentru ca partidul care a sustinut-o va deconta in mod real rezultatul procesului, pentru ca de acum se poate afirma fara posibilitatea de a gresi ca persoanele care sunt consilieri din partea acestui partid au incalcat legea. Iar partidul oricum dorea sa scape de dna Firea, ceea ce intr-o oarecare logica dumneaei ar trebui sa dispara din vita politica a acestei tari.

 7. Bravoo, USR! Demisie firoaica si alegeri noi de primari in Bucuresti, pentru ca toti primarii javre psd au furat si-au drenat in buzunare banul public al bucurestenilor! De-asta nu voiau sa-i mai dea bani pe mana draknea si psd din punga guvernului, ca stiau toti cum mulge Bucurestiul de bani, jarteaua penala! Iar banii din buget abia de le-ajungea psd-draknea sa fure si ei cat pot, vezi mega-hotiile de la ministerul transporturilor care-au iesit azi la lumina! De-asta au modificat pana la derizoriu legile justitiei, ca sa scape toti cu banii furati si fara puscarie, sau eventual cu puscarie in sufragerie! Sau, ca sa fie si mai siguri, momente T 0, auzi, ORDINARII, adica sa ne impacam cu hotii si sa-i iertam, ei FURA o tara pur si simplu, si noi sa ne impacam cu ei, sa-i iertam, domnule, ca si ei e oameni, si au naturelul simtitor, nu pot ca sa nu fure! Sa-i iertam si sa-i amnistiem, NENOROCITII!

 8. @Sanitarul
  Legea 215/2001 a administrației publice locale prevede ca primarul convoacă consiliul. Primarul nu Votează și nici nu conduce ședințele de consiliu.

  Decizia de azi a Curții de Apel București este întemeiată pe prevederile art 45 alin 3 din Legea nr 215/2001, text legal care prevede clar ca aspectele care vizează patrimoniul unității administrativ-teritoriale se decid cu votul a 2/3 din membrii consiliului… ori companiile au capitalul social constituit cu bani de la bugetul municipalității, iar banii municipalității fac parte din patrimoniul municipalității … in activul patrimonial se includ bani, bunuri, drepturi de creanța sau alte drepturi patrimoniale (adică posibilități care pot fi exprimate in bani)

  • Îți dai seama că aveau de gând să cumpere și blocuri pentru angajați la una dintre companii? Foarte tare!

 9. Eu nu inteleg, Firea si consilierii PSD+ALDE nu stiau legea?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Si bravo, USR! Se pare ca tot cu voi vom vota pana la urma.

  • Sper ca toti romanii, chiar si cei mai deprimati, sa se trezeasca la realitate si sa vada ca daca nu voteaza USR-ul, Romania se prabuseste si toata lumea va pleca.

   Sigur, probabil va exista si partidul Romania Impreuna, inca o optiune buna, dar USR e deja in Parlament si face treaba pentru tara.

   Hai sa-i sustinem pe putinii oameni cinstiti si capabili pe care-i avem.

 11. Vulpea tot vulpe ramane, nu va ceda asa usor.

 12. Bravo USR! Buturuga mica răstoarnă carul cu proști

 13. Pandele, Cliseru si Firea, jos labele de pe Bucuresti. Gata cu prostia si pomenile clientelei. Toate consiliile de administratie ale companiilor sunt pline de consilieri generali sau apropiati fara culoare politică, inclusiv PMP. Cine le da dreptul celor 3 sa se joace cum vor cu banii publici? Sa se duca de unde au venit. Vouchere de biciclete, de casatoriti, de divortati, de aragaze si frigidere, de mamici, de tătici, pentru fertilizare, pomeni pentru scos ochii la prosti, iar noi stam in trafic si injuram. La brutarie!

 14. Atunci când votezi conștient ca încalci legea potisa răspunzi legal.
  Acel vot nu e exprimat cu buna credință și potrivit libertății de exprimare și de conștiința, ci e un vot exprimat cu intenția de a se face un lucru ilegal, prin folosirea conștientă a mecanismelor și instrumentelor politice.
  Cu timpul lucrurile astea se vor regulariza și in jurisprudența din România.

 15. Stirista lu’ pandele are impresia ca se pricepe si la partea juridica,ce nu stie
  tanti firea este calitatea slaba a juristilor din primarie facuti pe la tirgoviste,alexandria
  Intr-o tara normala nu comentezi o decizie a justitiei cind esti parte in proces

 16. Se discuta pe langa subiect, (ca tot e la moda paralelismul)
  CAB nu a interzis infiintarea firmelor de catre primarie, nu a pus in discutie nici votul consilierilor si nici legalitatea votului.
  CAB a decis ca, pur si simplu, in conformitate cu legile in vigoare, Firea avea nevoie de acceptul a 66% din consilieri, iar ea a infiintat firmele cu acceptul a doar 50% plus 1 din numarul consilierilor, fara a atinge pragul stabilit de lege .
  Ce-o fi atat de complicat aici?
  Probabil ca se va ajunge la CCR, se vor modifica legile prin OUG, astfel incat Firea sa aiba castig de cauza.
  Nu atat pt Firea cat pt cei care si-au infipt coltii in sutele de milioane alocate deja acelor firme.
  Acolo e vorba de o multime de bani, o multime de directori si o multime de angajati care toti au pile sus puse si care nu pot fi dati jos atat de usor.
  Se vorbeste ca cele 22 de firme au peste 8000 de angajati la sfarsitul lui 2018, iar directorii si sefii de servicii au salarii de la 7-8000 de euro in sus.
  Credeti ca oamenii aia sunt niste neica nimeni alesi prin concurs?
  Nu intereseseaza pe nimeni ca cele 22 de firme infiintate de Firea , absolut toate, au facut pana acum numai gauri in buget, niciuna din firme neavand profit. Nici macar la zero nu sunt. Ele doar consuma milioane de euro pt plata salariilor.

  • ce legi sa modifice prin OUG ? nu ar fi retroactiv ? intreb, ca nu sunt jurist …
   inteleg ca Firea a declarat ceva (ca are votul necesar, dar nu il avea …), Prefectul nu a contestat, Reg Com si judecatorul delegat au considerat ca s-au indeplinit conditiile necesare si au infiintat firmele / aceasta infiintare a fost ILEGALA, pentru ca nu se intruneau conditiile necesare – spune CAB
   ce urmeaza ?? pe baza acestei hotarari a CAB, este posibil ca cineva (D-na Wring de ex sau Gigi de la forja) sa ceara si sa obtina lichidarea si radierea acestor firme ? asta este intrebarea !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.