G4Media.ro

USR a atacat la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe 2022

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

USR a atacat la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe 2022

Uniunea Salvaţi România a depus, vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea privind legea bugetului pentru 2022. Anunţul privind intenţia de a ataca la CCR bugetul a fost făcut de vicepreşedintele USR Dan Barna încă de miercuri, imediat după votul final din Parlament pe legea bugetului de stat pe 2022. Dan Barna a anunţat de la tribuna plenului că bugetul pe 2022 îi discriminează pe români şi a arătat că niciun amendament al USR nu a fost acceptat de noua coaliţie din Parlament, relatează News.ro.

In sesizare a fost invocata incalcarea prevederilor constitutionale privind:

1) Egalitatea in fata legii, prin nealocarea de resurse financiare proportionale cu necesitatile in Sectorul 1, fara aplicarea mecanismelor si algoritmului de alocare prevazute in Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale.

2) Dreptul la invatatura, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local si judetean al elevilor la scoala, contrar Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

3) Principiul legalitatii, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare si care profita exclusiv partidului din care fac parte initiatorii (PPU-SL).

4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea in sedinta reunita a unui amendament care eludeaza Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice, lege organica ce nu poate fi modificata si completata decat separat, mai intai de catre Senat (camera de reflectie) si apoi de catre Camera Deputatilor (camera decizionala).

5) Principiul calitatii legii, prin caracterul neclar, imprecis si interpretabil a numeroase prevederi.

USR sesizează neconstituţionalitatea art. 6 alin. (2): “În anul 2022, pentru municipiul Bucureşti, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat, la nivelul municipiului Bucureşti, se repartizează prin decizie a directorului Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, astfel: a) o cotă de 50% pentru bugetul local al municipiului Bucureşti; b) 1.500 lei/locuitor/an, pentru bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti; c) diferenţa se repartizează sectoarelor municipiului Bucureşti direct proporţional cu impozitul pe venit estimat a se realiza pe raza fiecărui sector.”

Prin eludarea mecanismelor şi algoritmului de distribuire instituite prin art. 32 şi art. 33 din Legea nr. 273/2006, alocarea pentru Municipiul Bucureşti a sumei de 1.500 lei/locuitor/an (sumă care a crescut arbitrar de la 1.350 lei/locuitor/an, cu mai mult de 11% faţă de prevederea similară din Legea bugetului de stat pe anul 2021) pentru bugetele locale, nediferenţiat pentru fiecare sector în parte, încalcă grav drepturile celui mai întins sector al Capitalei – Sectorul 1, spun cei de la USR.

De asemenea, potrivit USR, ”legea bugetului de stat pe anul 2022 este neconstituţională în ansamblul său, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţia României, de unde rezultă principiul legalităţii, precum şi dispoziţiile art. 32 din Constituţia României privind dreptul fundamental la învăţătură, deoarece în cuprinsul acesteia nu au fost prevăzute sumele necesare pentru asigurarea transportului elevilor”.

Formaţiunea mai arată, în document, că în cuprinsul Legii bugetului de stat pe anul 2022 nu au fost cuprinse fondurile la care se referă articolul 56, rezultănd că dispoziţiile art. 56 sunt în contradicţie cu dispoziţiile art. 4 lit. b) şi art. 5 alin. (3) care stabilesc destinaţia sumelor destinate autorităţilor locale.

Mai mult, dispoziţiile art. 56 se referă exclusiv la transportul local, nefiind prevăzute nici fonduri şi nici dispoziţii referitoare la transportul judeţean al elevilor. În lipsa fondurilor de la bugetul de stat, până în prezent consiliile judeţene au refuzat efectiv să aplice prevederile art. 84 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, chiar şi în contextul în care au fost pronunţate hotărări executorii/definitive împotriva autorităţilor judeţene.

Astfel, prin necuprinderea sumelor de bani pentru transportul local şi judeţean al elevilor, se aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute de art. 32 din Constituţia României, republicată, iar prin modul de redactare al Legii bugetului de stat se aduce atingere principiului legalităţii, fiind astfel încălcat art. 1 alin. (5) din Constituţia României, republicată.

USR mai arată că, întrucât a fost inclusă în legea bugetului de stat o modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care nu putea fi adoptată în şedinţă comună a celor două Camere, ci doar în procedura reglementată de art. 75 din Constituţie, se solicită onoratei Curţi să constate neconstituţionalitatea art. 54 din proiectul de lege ce face obiectul prezentei sesizări.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. eludarea e specialitatea lui Ciordache de la Consiliul Legislativ. Sigur ar fi dat aviz negativ daca era vorba despre asa ceva.
    Umbra lui Iordache

    • Degeaba, gașca de banditi bolșevici USL-PCR a acaparat toată puterea cu ajutorul trădătorului de la GRIVCO.

  2. Barna fa-te ca lucrii.

  3. Macar USR se lupta pentru Romania, restul doar fura.

    • 🤣🤣🤣

    • Din păcate vor primi răspunsul de la CCR peste 3-6 luni, când bugetul e in vigoare, și răspunsul nici nu va fi publicat in presa.

      La fel ca la moțiune de cenzura care le-a fost interzisă , sau la înlocuirea președintelui senatului, neconstituțională pentru Vacaroiu+ Nastase, dar o floare la ureche când e vorba de USR.

      Pentru USR nu se aplica constituția, nu e deja clar ???

    • Corect era sa scrii:Macar Uniunea Sugrumati Romania lupta impotriva Romaniei prin manipulare si dezinformare in dulcele stil Goebbels-Beria!

  4. Din ciclul sa ne aflam in treaba, sa ne vada boborul.

    • Nu degeaba este poreclit partidul , „Uniunea Sabotați România”.

    • nu degeaba e plin de hoti, trebuie sa fie si pe g4media plin de ei.
      adica ce e anormal in asta si de unde pana unde inseamna ca te faci ca lucrezi?
      initiativele din parlament ale usr le-ai vazut? evident ca nu, hotii ca tine vor doar sa fure.

    • Nu există sabotori mai mari ca gașca de banditi bolșevici PCR- USL care timp de 32 e ani doar a jefuit țara și a vândut-o bucată cu bucată străinilor pe șpagă !

  5. Legea bugetului trebuia atacată la CJUE ,nu la CCR-ul lui Dorneanu .

    • Si ventual la comisia psihiatrica, dobi! Acolo unde ar trebui sa ajungi, ca teafar la lalau nu esti!
      Cine sunt acesti tovarsci usecurici? Niste paraziti ongisti cu scopuri contrare intereselor Romaniei, dar tu esti trepanat si nu poti vedea asta!

  6. Ce șanse aveți singuri împotriva sistemului ticăloșit ?

  7. Cel mai bine fiecare județ sa se gospodareasca, și fiecare cj sa susțină județul. Fără bani la mitici sa facă ei cum vor. Simplu

  8. Ce tupeu au usr-istii ăștia.. Se bagă și ei în seamă de când li s-a luat jucăria. Mari hahalere Barna și compania ! Noroc ca sunt pe făraș