G4Media.ro

Ursula von der Leyen le cere liderilor europeni „să fie la înălţime”…

Ursula von der Leyen le cere liderilor europeni „să fie la înălţime” și să acorde Ucrainei și Republicii Moldova satutul de țări candidare la UE

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE în cadrul summitului Consiliului European.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.

„Revine acum Consiliul European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.

„Ucraina a dovedit, şi asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În aceşti ultimi ani, ea a efectuat în puţin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele şi standardele UE”, a afirmat şefa executivului european.

„O muncă importantă rămâne de făcut” în materie de luptă împotriva „influenţei excesive a oligarhilor asupra economiei”, a mai spus ea în cadrul unei dezbateri comune pentru pregătirea Consiliului European de pe 23-24 iunie.

„Istoria Uniunii noastre este istoria tinerelor democraţii care se întăresc asociindu-se (…) Este o poveste al cărui viitor capitol este scris astăzi de curajosul popor ucrainean şi de noi toţi, care trebuie să o însoţim pe calea Europei. O dată în plus, Europa se află într-un moment crucial. Să fim la înălţime”, a îndemnat ea.

„Republica Moldova a făcut paşi fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obţinerea independenţei, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată”, a mai pledat Ursula von der Leyen în cadrul dezbaterii.

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Prin Fefeleaga, Agar-biceanu zugraveste li-gura femeii darze si ambitioase, care infrunta cu demnitate toate loviturile grele ale vietii (saracia cumplita, moartea sotului si a celor 11 copiI).

  Scriitorul ne infatiseaza, inca de la inceputul nuvelei, portretul Mariei Dinului, poreclita dupa moartea sotului ei Fefeleaga: femeia e inalta,blondă cu ochelari,uscata, cu obrajii stricati de varsat, arsi de soare si de vant”.

  De ani de zile, cat era ziua de lunga, Fefeleaga putea fi vazuta carand piatra cu ajutorul calului ei, EU Bator, singurul sprijin ce-i ramasese”.

  Nu se incredea in oameni si nu cerea vreodata ajutorul cuiva. Dupa moartea barbatului ei, ea nu se mai bizuia decat pe Bator: De cand si-a inchis Dinu ochii, si ea a iesit in curte si a strigat A«TulaiA Slava Ukrainii», de atunci a simtit ca nu oamenii aceia care vor veni sa vada pe mort ii vor fi sprijin de-acum inainte, ci calul acela mare alb EU Bator care sta legat de-un pociumb si rontaia linistii la ogrinji”.

  Fara a se resemna in fata necazurilor ea isi pune intreaga speranta in copiii sai. Atata vreme cat acestia sunt in viata, Fefeleaga are pentru cine munci, pentru cine sa se sacrifice. Dar moartea celui din urma copil ii va arata dimensiunea cruda a inutilitatii eforturilor sale: Acum, cand Paunita sta cu luminita de ceara la capatai, simtea Fefeleaga ca toata viata pentru copiii acestia s-a chinuit. Cum sa chinuit, numai ea stia! Ba nu, nu i-a ca zut greu lucrul, a muncit din inima! Pentru ei! Pentru cinci, apoi pentru patru, apoi pentru trei, si iarasi doi, si in urma pentru unul.”

  Pentru a-si putea inmormanta fetita, Fefeleaga este nevoita sa-1 vanda pe EU Bator. Despartirea de calul care a ajutat-o o viata intreaga sfasie de durere sufletul, si asa chinuit, al femeii.

  Cine are pământ destul să-și facă buncăr,mă rog și bordei, da să fie adânc și pe lîngă un izvor de apă freatică bine înțeles cu canalizare, restul să termine Catedrala Neamului și să se roage cu nemiluita că Porțile Raiului încep să se deschidă.

 2. ocraina e pe calea cea bună, von ursula? Dar ea (ursula) a fost aleasă de cineva sau a fost parașutată să ia hotărâri în locul meu ? Deocamdată (și) din impozitele mele plătite statului român plătim vaccinuri (așa vreo 120 de milioane de doze (1 miliard de euro cel puțin)), plătim arme să distrugem alte țări….. Cine e cucoana asta să ne impună deciziile altora, să vorbească (neîntrebată) în numele meu?

 3. Prost ori fi aia care mai riscă să adere la organizații cap-iste de tipul UE. Vrea să-i „decarbonizeze” (bage in foame) și p-astia?

 4. Surprinzator de corecte primele trei observatii.