G4Media.ro

UPDATE Teodosie a anulat protestul la miezul nopții: ”Având în inimă dragostea…

Sursa foto: Cosmin Uhrenciuc Photography

UPDATE Teodosie a anulat protestul la miezul nopții: ”Având în inimă dragostea pentru pace”/ Le ceruse preoților să iasă în stradă, ca să arate că are susținere pentru mitropolie/ Sfântul Sinod îl va judeca pentru răzvrătire și presiune publică

Preoții constănțeni au fost convocați sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu, pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și, implicit, pe ÎPS Teodosie la rang de mitropolit, așa cum acesta a cerut în nenumărate rânduri, conform surselor G4Media.

UPDATE Sâmbătă, 10 februarie, Ora 06:15: 

Arhiepiscopia Tomisului a publicat, aproape de miezul nopții, un comunicat pe Facebook prin care a vorbit despre ”dragostea pentru pace” și ”renunțarea la întrunirea planificată”:

  • ”Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica “Sfântul Haralambie” din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, a transmis arhiepiscopia.

știrea inițială 

Preoții au fost chemați la ordinul arhiepiscopului, prin protopopi și consilieri, prin mesaje directe, verbale, fără să existe mesaje scrise. Convocarea are loc a doua zi după anunțul că Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru răzvrătire, lipsă de disciplină și presiune publică, tocmai din acest motiv: al faptului că cere cu insistență ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie.

Conform surselor G4Media, preoților li s-a spus că trebuie să vină îmbrăcați în haine civile, nu preoțești, împreună cu familiile. Oficial, Teodosie nu recunoaște că se află în spatele convocării preoților, spunând că ar fi vorba de niște ”asociații” care organizează întâlnirea.

Context

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, vineri, că va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui ÎPS Teodosie de a deveni mitropolit.

Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului din 2001, iar prima lui solicitare de ridicare la rang de mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist

  • „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.

Controversele din jurul lui Teodosie

În vara anului 2006, CNSAS a confirmat faptul că Teodosie a semnat un angajament cu Securitatea și că a scris rapoarte despre colegii săi de liceu. La acea vreme, ziarul fondat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu îl apăra pe arhiepiscop vorbind despre o „vânătoare de vrăjitoare” și aloca un spațiu larg în care ÎPS Teodosie a avut ocazia să-și scuze fapta și să explice de ce a semnat angajamentul cu Securitatea: ”A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva”, declara Teodosie pentru ziarul de casă al fostului primar. Teodosie era foarte apropiat de administrația Mazăre-Constantinescu, potețându-se reciproc.

Teodosie a fost trimis în judecată pentru două dosare de fraudare a fondurilor europene, achitat, iar în prezent este inculpat de DNA Constanța într-un al treilea dosar, pentru cumpărare de influență.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat printr-o serie largă de afirmații și acțiuni controversate, a sfidat în nenumărate rânduri conducerea Bisericii Ortodoxe Române și a căutat să rămână în atenția publicului prin poziționări care au stârnit amuzamentul sau revolta opiniei publice din cauza arhaismului lor (fumătorii și femeile nu pot bea agheasmă în timpul menstruației, un bărbat căsătorit cu o femeie divorțată e în adulter, preoții nu pot împărtăși persoanele care trăiesc în concubinaj etc).

Teodosie l-a susținut public pe dictatorul Vladimir Putin după începerea războiului din Ucraina, numindu-l un ”ctitor de biserici” și rostogolește retorică rusă în discursurile publice. În timpul pandemiei COVID-19 a sfidat regulile sanitare, în lipsa de reacție a autorităților, până acolo încât a împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță. A organizat un al doilea ”Paște” doar pentru că restricțiile au interzis populației să iasă în seara de Înviere din 2020.

știre în curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Make e tot cu metode traditional, se.cu.ris.to – com.uni.ste

  2. Asta se crede dumnezeu !!!!!

  3. Acuma asta mai trebuia sa iasa in strada cu preotii lui. A fost Aur, profesorii, fermierii, personalul sanitar, angajatii de la stat…. Vreau si eu sa ies cu vecinii mei sa demonstram impotriva Primar sector 5 si nu mai am loc de voi pe strazi. Vreau si eu televiziunea pe.mizeria din sector aici pe Ghidigeni.

  4. Acest ÎPS a fost lăsat mult timp să zburde în voie. Va putea fi înfrânat acum?

  5. S-a înțeles cu celălalt turnător , preaturnatorul Daniel să primească doar o mustrare în loc de excludere și trimitere la groapa de istorie a BOR și apoi la pârnaie pt “ mama cereasca “

  6. Intolerabil…nu se plinge nici un popic din România….se plinge nea Tudose…de preoție nu se ia nimeni,nici clasa politica nu vad nimic pe seiturile de socializare..Sa înțeleg ca popii sant mai presus de orice ?

  7. Ii felicit pe cei care au curaj sa abordeze acest subiect..frica bat-o vina)