G4Media.ro

UPDATE SUA şi Marea Britanie cer Rusiei prelungirea acordului privind exportul de…

Sursa foto: STRINGER / AFP

UPDATE SUA şi Marea Britanie cer Rusiei prelungirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina / TASS: O sursă din Ankara sugerează că acordul ar fi aproape de o nouă prelungire

Statele Unite şi Marea Britanie au cerut în comun, marţi, prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, denunţând faptul că Rusia continuă să folosească alimentele ca armă, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Agenția de știri rusă de stat TASS a publicat o relatare de la o sursă din Ankara care sugerează că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră ar putea fi mai aproape de o prelungire, potrivit The Guardian.

Știrea inițială

„În ultimele zile, Rusia a blocat din nou intrarea navelor în porturile ucrainene pentru a prelua cereale, un act cinic care are ca rezultat direct reducerea cantităţii de alimente pe pieţele mondiale şi, de facto, le împiedică „să ajungă la cei care au nevoie în Africa, Orientul Mijlociu şi în întreaga lume”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la o conferinţă de presă.”Lumea nu ar trebui să reamintească Rusiei la fiecare două sau trei săptămâni să nu folosească foamea oamenilor ca armă în războiul său împotriva Ucrainei”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„Este complet imoral pentru Rusia să folosească foamea celor mai săraci oameni din lume ca pârghie în acest conflict”, a adăugat omologul său britanic James Cleverly, aflat în vizită la Washington.

Acordul semnat pe 22 iulie pe o perioadă de 120 de zile de ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale cauzate de război şi a fost reînnoit pentru o perioadă de patru luni. El expiră pe 18 mai, iar Rusia nu a aprobat o a treia reînnoire.

Rusia acuză, în special, neaplicarea unui al doilea acord cu Ucraina care să permită propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte. Moscova se plânge că nu poate să îşi vândă producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează în special sectoarele financiar şi pe cel logistic. Washingtonul respinge acest argument şi asigură că acest aspect nu este vizat de sancţiunile americane.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, aminteşte France Presse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...