G4Media.ro

UPDATE DIICOT l-a dus la audieri pe Corneliu Ladin, de la Arena…

Foto: G4Media.ro

UPDATE DIICOT l-a dus la audieri pe Corneliu Ladin, de la Arena Events, un furnizor de echipamente tehnice pentru evenimente muzicale, acuzat de înșelăciune și spălare de bani/ Procurorii suspectează că gruparea din care făcea parte Ladin spăla bani pentru mafia rusă

Procurorii DIICOT au dus la audieri, joi, mai multe persoane, între care și Corneliu Ladin, pe care îi acuză că au falsificat documente prin care au determinat o bancă să le facă plăți în numele unui offshore, au declarat surse pentru G4Media. Este vorba de 16 milioane de dolari pe care gruparea le-ar fi încasat ilegal.

UPDATE Ora 14:23 Corneliu Ladin, de la Arena Events, nu este organizatorul festivalurilor Neversea și Sunwaves, cum a fost prezentată știrea inițială conform informațiilor furnizate de surse judiciare, ci este un furnizor de echipamente pentru evenimentele muzicale din România, a declarat pentru G4Media Ioan Borzea, organizatorul festivalului Sunwaves. Ladin se laudă că este organizatorul Neversea și Sunwaves, astfel că în spațiul public numele lui apare asociat cu cele două evenimente.

UPDATE Ora 14:38 ”În articolul publicat de G4Media se menționează faptul că Ladin ar fi organizator și al acestui festival, ceea ce este incorect. Festivalul Sunwaves are două părți asociate, personajul central al articolului dumneavoastră nu este implicat în nicio formă”, a precizat Alexa Gomboș, reprezentanta festivalului Sunwaves pentru G4Media.

știrea inițială

O rudă a lui Corneliu Ladin, a reprezentat un offshore din Belize în perioada 2015-2017, condus la acea vreme de un rus rezident în SUA.

În 2021, aceasta nu mai avea nicio legătură cu offshoreul, care este controlat acum de un român, dar procurorii susțin că ea a falsificat documente prin care susținea că este în continuare reprezentantul offshore-ului și a determinat astfel OTP Bank să-i facă plăți.

Procurorii DIICOT suspectează și faptul că gruparea spăla bani pentru mafia rusă, au mai declarat sursele judiciare pentru G4Media. Spălarea de bani se făcea prin Arena Events, au mai declarat sursele judiciare.

La audieri sunt duși doi avocați, un executor judecătoresc și doi reprezentanți ai OTP Bank.

De menționat ar mai fi că offshore-ul din Belize a fost anchetat de Parchetul General și a avut conturile puse sub sechestru până în august anul trecut. În decembrie, procurorii au dispus clasarea dosarului.

Ruda lui Ladin și ceilalți membri ai grupului au scos banii din bancă după ce sechestrul a fost ridicat parțial de procurorii Parchetului General, deși nu mai aveau nicio legătură cu compania offshore, au mai explicat sursele G4Media.

Comunicatul DIICOT 

La data de 05.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O. și I.G.P.R.-D.I.C.E. efectuează un număr de 28 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu și Ialomița într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave și șantaj.

În cauză s-a reținut că, în luna august 2021, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul obținerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de USD, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicție offshore.

Astfel, începând cu luna august 2021, ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicării măsurii asiguratorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicție offshore, membrii grupului au organizat și pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare.

În vederea realizării acestui scop, grupul infracțional organizat a folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societății a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat și pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate). Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare.

Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, prin acceptarea de informații nereale și înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora.

Acționând în această modalitate, grupul infracțional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie și decembrie 2021 plăți în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia.

Ulterior, sumele obținute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărțite și transmise către mai multe conturi bancare, operațiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor (de exemplu, contracte de cesiune părți sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare – cumpărare).
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., I.G.P.R.-D.I.C.E., B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița-Năsăud – S.I.C.E., precum și al jandarmilor din cadrul I.G.J.R. – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Alex Costache este și jurnalist la Știrile TVR. 

sursa foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Tefelistii useristi care cumpara bilete la festivaluri spala bani rusești? N-are cum, e fake news… mâine poimâine aflam ca și dide e traficant de droguri și Stelica fura garsoniere…

    • Hal de fractura de logica. Deci suta aia de mii de oameni care se duce la evenimentele astea sunt toti USR-isti si spala bani. Bravo ba baiatule. Uite tocmai din cauza mentalitatii de genul asta nu o duci bine 🙂

    • Vezi useristi peste tot, bietul de tine!

    • Telefistii n-au nici o vina evident. Nici nu auziseră de mafiotul asta.

    • @ Foraibar – Esti dus cu pluta rau de tot!