G4Media.ro

UPDATE Balena beluga scoasă din fluviul Sena a suferit o insuficiență respiratorie…

Sursa foto: Unsplash / Mendar Bouchali

UPDATE Balena beluga scoasă din fluviul Sena a suferit o insuficiență respiratorie în timp ce era transportată spre mare și a fost eutanasiată de către veterinari

UPDATE Balena beluga era bolnavă și a murit miercuri în timpul unei încercări de a o readuce în mare, în largul nordului Franței, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters.

Scafandrii de salvare au ghidat balena peste noapte într-o plasă înainte ca o macara să o ridice din apă, într-o operațiune care a durat șase ore. Balena a fost apoi transportată într-un camion frigorific în portul Ouistreham din Canalul Mânecii.

În timpul călătoriei, beluga, deja slăbită, a suferit o insuficiență respiratorie și a fost eutanasiată de către veterinari la scurt timp după ce a ajuns la Ouistreham.

Planul fusese de a muta balena subnutrită într-un bazin cu apă sărată, în speranța că își va recăpăta forțele înainte de a fi transferată în mare. Dar era o aventură riscantă.

Masculul de patru metri cântărea 800 de kilograme, cu mult sub greutatea tipică a unei belugă adulte de 1.200 kg, și nu se hrănise de când a fost reperată pentru prima dată în Sena, săptămâna trecută.

Salvatorii cred că era bolnavă înainte de a se rătăci pe fluviu până la 70 km de Paris.

Starea balenei s-a deteriorat în timpul călătoriei pe drum spre coastă. Balena era încă în viață când a ajuns la Ouistreham, dar era slăbită și se chinuia să respire.

Grupul de conservare marină Sea Shepherd France, care a fost implicat în operațiunea de salvare, a declarat că lăsarea balenei în Sena ar fi condamnat-o la moarte sigură. Beluga nu poate supraviețui perioade îndelungate în apa caldă și dulce a râurilor.

Balenele Beluga trăiesc de obicei în grupuri în apele arctice sau subarctice.

UPDATE Balena beluga care a fost scoasă din fluviul Sena în cursul zilei de miercuri a murit în ciuda misiunii de salvare, au anunțat autoritățile locale franceze.

„În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent pentru beluga, suntem triști să anunțăm moartea cetaceei”, a declarat prefectul departamentului Calvados, pe Twitter.

Știrea inițială:

O belugă a cărei viaţă era în pericol după ce s-a rătăcit în Sena a fost extrasă din apele fluviului miercuri dimineaţă în cadrul unei operaţiuni de salvare organizate de autorităţile locale, informează AFP, citată de Agerpres.

La extragerea cetaceului de 800 de kilograme, în cadrul unei operaţiuni care a durat şase ore, au fost martori un fotograf Reuters şi asociaţia pentru conservare marină Sea Shepherd France.

Beluga complet albă a înotat aproape jumătatea distanţei până la Paris înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Urmează să fie transportată într-un camion frigorific în oraşul de coastă Ouistreham, din Normandia, unde va fi plasată într-un bazin cu apă sărată.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, există încă temeri referitoare la şansele de supravieţuire a cetaceului, care în mod normal ar trebui să cântărească 1.200 de kilograme.

”Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii”, a declarat pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar-general al prefecturi Eure.

”Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu”, a spus ea.

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice. Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. 😔😔😔😔😔😔😔

  2. Tu vorbești, ratatule? Tu postezi aberații filoruse contra-cost, n-ai niciun fel de educație. Ești votantul clasic AUR, cu idei puține și fixe, filoruse.

  3. Cam la atat se ridica competentele celor de la Sea Shepard.

  4. Mai @ vladimir, daca si atunci cind e vorba de o balena tu vezi numai rusi in fata, du-te mai baiatule la un medic…ai probleme dar tu nu-ti dai seama.