G4Media.ro

UPDATE Ambasadorul României în Kenya, acuzat de un grup de diplomați africani…

sursa foto: Unsplash/ Ian Macharia

UPDATE Ambasadorul României în Kenya, acuzat de un grup de diplomați africani că i-ar fi asociat cu maimuțele într-o reuniune diplomatică la sediul ONU din Nairobi/ Dragoș Viorel Țigău a fost rechemat de urgență de la post, anunță MAE

Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, este acuzat de un grup de diplomați africani că i-ar fi asociat cu maimuțele într-o reuniune diplomatică la sediul ONU din Nairobi, notează kenyanforeignpolicy.com. Incidentul ar fi avut loc în 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul african spunând: „Grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

 • UPDATE 09:45 Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru G4Media că ambasadorul a fost chemat de urgență de la post, în 8 iunie, și a precizat că instituția nu a fost informată cu privire la incident de către ambasador, conform regulilor:

Comunicatul MAE:

”În legătură cu informațiile privind remarca ambasadorului României în Republica Kenya în timpul unei reuniuni de lucru, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului.

Citește și:

Cine este Dragoș Viorel Țigău, ambasadorul României în Kenya, chemat de urgență în țară după ce a insultat populația africană / Nu a mai ocupat funcția de ambasador și a activat în Ungaria, Spania și Canada

De asemenea, de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată.

MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023.

În ceea ce privește remarca din timpul reuniunii, ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris.

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.

Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare.

MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale.

Toate aceste elemente au fost comunicate grupului ambasadorilor africani la București la nivel de secretar de stat pentru strategii diplomatice și afaceri globale, în cadrul unei reuniuni ce avut loc ieri la sediul MAE”.

știrea inițială

Acest lucru părea să facă o legătură între prezența unei maimuțe și grupul de diplomați africani care nu erau însă prezenți la reuniune. Ministerul român de Externe nu a transmis un punct de vedere la solicitarea G4Media până la publicarea acestui articol.

Tigau, în calitatea sa de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, potrivit surselor diplomatice consultate de Kenyan Foreign Policy.

Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind ”insensibil și lipsit de respect”, a determinat grupul de diplomați africani să ceară clarificări și scuze publice, scrise.

Scrisoare de protest

Mai mult, surse apropiate grupului african indică faptul că au protestat atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat și au semnat inclusiv o scrisoare de protest la adresa diplomatului român.

În plus, au fost depuse eforturi pentru a implica Biroul Națiunilor Unite din Nairobi în rezolvarea chestiunii, dar conducerea acestuia a fost acuzată că tratează cu prea multă lejeritate incidentul.

 • „Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, se arată într-o parte a scrisorii de protest adresată directorului general al ONU de la Nairobi.

Potrivit scrisorii de protest, diplomații africani au amenințat anterior că vor părăsi Adunarea ONU-Habitat, care se desfășoară la Nairobi, în semn de protest, cerând scuze din partea diplomatului.

În lumina controversei, un înalt oficial diplomatic de la Nairobi s-a întrebat despre măsurile care ar putea fi luate și susține că țara gazdă poate pur și simplu să-i ceară ambasadorului acuzat să plece.

 • „Kenya va spune pur și simplu ONU să confirme incidentul și apoi le va cere să ia măsurile adecvate”, a declarat sursa diplomatică.

Ambasadorul român și comunitatea diplomatică europeană nu au dat încă o declarație oficială cu privire la acest incident, mai transmite Kenyan Foreign Policy.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Nu cred că ați ales o fotografie potrivită. Dacă un text despre diplomați români ar fi ilustrat cu oșeni sau cu alte costume tradiționale, la fel de inadecvat mi s-ar părea.

 2. Asa e traditia de la noi: îi numim cefe late pe parlamentarii pzd care hale sc shaworma iar ei nu se supara…

 3. Nu ma mira ca un roman este rasist

 4. Ciudat cum un diplomat de cariera poate sa faca asemenea lucruri din muci si fasole…
  Daca era vreun politruc intelegeam da asta chiar pare the real thing. Aparentele inseala grav …

 5. 🤦‍♂️Ai di capu’ meu, voi ati vazut cum arata tigau asta? Cum pana mea ajung asemenea oameni in asemenea posturi, cum draqului nu le e jena sa guverneze cu asemenea specimene? Gretos moment!

  • Sa ne intelegem, nu ma refer la aspectul exterior ci la cel interior…

 6. Ăsta e nivelul în MAE, după decenii de promovare pe bază de nepotism și corupție. E plin de incompetenți și rasiști ordinari.

 7. Da’ unde a invatat asta diplomatie? In Ghencea cu galeria?