G4Media.ro

Unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Malta, Yorgen Fenech, inculpat pentru…

sursa foto: Facebook

Unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Malta, Yorgen Fenech, inculpat pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia/ Procurorii cer condamnare pe viață

Unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Malta, Yorgen Fenech, a fost inculpat miercuri pentru asasinarea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, potrivit documentelor depuse în instanţă de procuratură, transmite Reuters, citată de News.ro.

Data procesului nu a fost încă stabilită.

Fenech a fost arestat în noiembrie 2019, fiind acuzat de complicitate la crimă. Între timp a fost supus unor proceduri preliminare, de prezentare a dovezilor, el pledând nevinovat.

Caruana Galizia a fost ucisă cu o bombă în maţina sa, în timp ce conducea spre locuinţa proprie, pe 17 octombrie 2017. Crima a şocat Europa şi a ridicat întrebări despre respectarea legii în cel mai mic stat membru al UE.

Fenech a condus un imperiu de afaceri, cu interese largi care includ proprietăţi imobiliare, importuri şi un dealer auto. El a mai condus un consorţiu care a obţinut un contract controversat din partea guvernului pentru construcţia unei centrale de energie.

Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupţie legate de acest contract, atunci cînd a fost ucisă.

Trei bărbaţi acuzaţi că au plasat şi declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unui acord şi a fost închis pentru o perioadă de 15 ani. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Melvin Theuma, intermediarul care a dat informaţii referitoare la acest complot, a pus dovezile la dispoziţia anchetatorilor şi a fost graţiat. El a arătat că Fenech l-a însărcinat cu organizarea asasinatului.

Procurorii solicită o condamnare pe viaţă pentru Fenech, au declarat oficiali ai instanţei.

Fenech a fost arestat pe 20 noiembrie 2019, când iahtul său se afla chiar lângă Malta, situaţie despre care poliţia afirmă că a fost o încercare de a fugi din insulă.

Premierul de atunci al Maltei, Joseph Muscat, şi-a anunţat demisia la câteva zile de la arestarea lui Fenech, după ce au fost găsite legături strânse între omul de afaceri şi înalţi oficiali guvernamentali.

Muscat a negat mereu orice faptă ilegală. O investigaţie independentă cu privire la asasinarea lui Caruana Galizia a afirmat luna trecută că statul trebuia să-şi asume responsabilitatea uciderii după crearea ”unei culturi a impunităţii”.

sursa foto: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pt. asa Magnitudinea, Malta ar trebui sa iasa din Europa daca nu reuseste condamnarea.

    • si cum faci diferenta intre o acuzare eronata si una in care verdictul nu e in regula? ca nu pricep. ca la ce spui tu, daca se intampla una din cele 2, indiferent care, malta ar trebui sa iasa din europa. ori tu din ce spui lasi de inteles ca banuiesti ca daca inculpatul scapa e din cauza judecatorilor/procurorilor nu din cauza ca e posibil sa fie acuzat degeaba.

  2. e ceva ciudat sa ai saci de bani si sa te bagi in asa ceva Pentru si de ce ? noi sa ne vedem de ale noastre si sa nu mai plingem pe mormint strain