G4Media.ro

Universitatea Politehnică din Timișoara a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare…

Sursa foto: upt.ro

Universitatea Politehnică din Timișoara a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin PNRR. Instituția afirmă că o parte din bani vor fi alocați pentru proiecte ce îi vor pregăti pe studenți pentru profesiile viitorului

Universitatea Politehnică din Timișoara (UPT) a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar o parte din bani va fi alocată pentru proiecte ce îi vor pregăti pe studenți pentru profesiile viitorului, a anunțat instituția de învățământ superior, miercuri, printr-un comunicat.

Printre componentele proiectelor UPT se numără: infrastructură globală (2,1 milioane de euro), tehnologii emergente (2,1 milioane de euro), domenii de specializare prioritare (600.000 de euro), formare profesională (200.000 de euro), precum și pentru o platformă de cercetare (100.000 de euro).

De asemenea, instituția de învățământ superior a precizat că, prin intermediul fondurilor obținute, va achiziționa servere ce permit „rularea unor aplicații de inteligență artificială”, va moderniza rețeaua WI-FI din campusul universitar și va permite accesul studenților la noi laboratoare, „care îi vor ajuta să se pregătească pentru noile cerințe ale companiilor”.

Redăm mai jos comunicatul UPT:

„Universitățile din România au avut la dispoziție 234 de milioane de euro pentru digitalizare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 61 dintre ele au depus proiecte pentru a accesa aceste fonduri, iar în competiția de proiecte, Universitatea Politehnica Timișoara a avut cel mai mare punctaj, la egalitate cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș. În acest fel, în 2023, UPT are la dispoziție 5,2 milioane de euro, bani ce provin din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru modernizarea infrastructurii digitale și pentru îmbunătățirea procesului educațional. Această sumă va fi utilizată pentru dotarea unor laboratoare cu echipamente performante, unele dintre ele unice în România, astfel încât studenții se beneficieze de condiții și mai bune de învățământ.

„Piața muncii evoluează foarte rapid, companiile din domeniul IT&C caută specialiști care să lucreze cu aplicații de inteligență artificială, să cunoască și să utilizeze tehnologiile Internet of Things sau să proiecteze și să coordoneze linii de producție bazate pe roboți industriali. Prin aceste fonduri, de exemplu, noi încercăm să transformăm laboratoarele în experiențe iLivingLab, prin care dorim să replicăm o problemă din lumea reală pe care să o rezolvăm cu o echipă multidisciplinară și în unele cazuri chiar internațională. După cum vedem, ultimele aplicații din zona inteligenței artificiale propun o nouă paradigmă în educație. Pentru efectele unor astfel de aplicații trebuie implicați atât ingineri și informaticieni, cât și oameni din zona dreptului, științelor educației sau filozofiei. De altfel, companiile își doresc tineri creativi, iar prin aceste investiții încercăm să dezvoltăm creativitatea tinerilor prin echipamentele moderne la care au acces”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Disponibilitatea tehnologiilor digitale avansate și emergente reflectă modul în care procesele relevante ar trebui să fie efectuate în era digitală actuală în schimbare rapidă. Acest lucru trebuie să ducă la adoptarea unei varietăți de soluții inteligente integrate în mediul universitar al UPT pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a îmbunătăți performanța educațională, de cercetare, atât a profesorilor și cercetătorilor, cât și a studenților.

Cea de a patra revoluție industrială – Industry 4.0 – înseamnă următoarea fază în digitalizarea sectorului de producție, condusă de tendințe perturbatoare, inclusiv creșterea volumui  de date și a conectivității, analize, interacțiunea om-mașină și îmbunătățiri în robotică.

„Industry 4.0 nu este însă doar un subiect de tehnologie. Pentru a fi competitive în a patra revoluție industrială, companiile trebuie să se asigure că angajații lor sunt echipați corespunzător prin educație, perfecționare și calificare. Îmbunătățirea accelerată a competențelor trebuie să facă parte din rutina educațională, pe măsură ce abilitățile de care studenții și absolvenții au nevoie, evoluează. UPT abordează cu seriozitate toate cele 4 tipuri de tehnologii disruptive și proiectul de digitalizare intervine decisiv în capacitatea de a pregăti studenții pentru profesiile viitorului”, a declarat Dan Diaconu, director responsabil  program transformare digitală în UPT.

Exemple de laboratoare ce vor fi amenajate prin fondurile din PNRR

Cyber security. Laboratorul de securitate a rețelelor este o infrastructură nouă ce va oferi studenților experiențe practice și pregătire utilizând aplicații și echipamente din lumea reală pentru cei ce vor adopta o carieră în securitate cibernetică, cyber-defence sau domenii conexe. Dotarea laboratorului permite izolarea completă a rețelei pentru a permite activități și experimente conexe. În plus, el va oferi infrastructura necesară pentru proiecte de grup sau studenți doctoranzi, cercetători, pentru a rula proiecte complexe de securitate cibernetică utilizând o gamă largă de tehnologii și unelte.

IoT. Tehnologiile disruptive, produsele individualizate și dimensiunile minime ale loturilor duc la noi provocări în ceea ce privește capacitatea de schimbare a sistemelor de producție. Ponderea în creștere a tehnologiilor informației și comunicațiilor în sectorul productiv conduce la noi cerințe de competență și profiluri de competență modificate. Aceste nevoi determină proiectarea scenariilor de învățare și a programelor de studii adecvate în educația terțiară.

Internetul obiectelor (IoT) reprezintă convergența a trei tendințe tehnologice majore și ireversibile, și anume dispozitive de detectare/inteligente încorporate,  conectivitate pervazivă (inclusiv mobilitate și cloud computing) și analize în timp real și contextuale. Capacitatea de a colecta și partaja informații relevante la toate nivelurile (de la dispozitive din fabrică, la sisteme de-a lungul lanțului de aprovizionare), împreună cu capacitatea de a lua decizii în timp real, are ca rezultat o convergență fără precedent a tehnologiei informației și a operațiunilor, care poate oferi salturi uriașe în productivitate și agilitate.

Inteligență Artificială. În strategia de dotare a laboratorului ne orientăm către echipamente digitale special optimizate pentru activități de machine learning și deep learning. Laboratorul va oferi acces la servere de tip “high-performance GPU”, achiziționate prin prezentul program. Studenții vor putea folosi aceste servere pentru a rula aplicații IA de tip deep learning care necesită o putere de calcul ridicată. De asemenea serverele vor putea fi utilizare pentru proiecte științifice și de cercetare de dimensiuni mari în domeniul deep learning și pentru antrenarea rețelelor neuronale de mari dimensiuni. Serverele vor fi localizate în Centrul Digital al UPT ceea ce va constitui un avantaj major în vederea operării acestui tip de arhitectură și de către alte departamente ale UPT.

Robotică. Noul laborator interdisciplinar de mari dimensiuni oferă programelor de studii cu interferență în domeniul roboticii posibilitatea realizării unui set mare de activități practice în care studenții învață prin proiectarea, prototiparea și validarea sistemelor robotizate. Astfel vom putea oferi studenților o educație completă cu experiență practică și care duce la cariere într-o gamă largă de domenii în care tehnologiile emergente  robotice sunt din ce în ce mai adoptate.

Echipamente ce vor fi achziționate în cadrul acestui laborator sunt: două vehicule autonome zburătoare + licența software, vehicul autonom zburator,  sistem de urmarire a mișcării pentru aplicatii de pozitionare,  celula didactică formată din robot mobil programabil și robot tip COBOT articulat cu aplicații în Smart Manufacturing și Industry 4.0, precum și un pachet software licențe CAD pentru proiectare mecanică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Foarte bine, sa vedem rezultatele!!
  8 februarie 2023: „Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) NU vor avea competenţele necesare pentru piaţa muncii în 2030, inclusiv cele pentru tranziţia la economia verde, arată un raport realizat de PwC, UNICEF şi Generation Unlimited.
  Printre principalele cauze ale acestei situaţii se numără LIPSA unei Strategii de educare şi formare pentru piaţa muncii, bazată pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale, dar şi accesul limitat sau inexistent la internet.”

  • În România, potrivit INS, în trimestrul al treilea din 2022, rata şomajului a atins 23,9% în rândul tinerilor (15-24 ani) comparativ cu rata generală de 5,4%.”

  • ”Competenţele tinerilor şi, implicit, performanţa lor pe piaţa muncii depind de capacitatea sistemelor de educaţie şi formare de a răspunde cerinţelor angajatorilor.
   Din păcate, progresele pentru integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă sunt modeste în ultimul deceniu, arătând nevoia unor politici educaţionale adaptate la transformările economice”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

  • Competentele le obtii cu munca, eu am avut 10 meserii si m-am reprofilat pe ce se castiga foarte bine. Investi nonstop la orice varsta. Multi se asteapta sa fie angajati si sa primeasca bani multi fara sa stie nimic. Acum informatia este gratis, reuseste cine vrea.

 2. Aceeasi sifonare de bani ….sa ne comunice universitatea cu cat remunereaza profesorii si specialistii ptr fiecare ora de asa zisa scolarizare ptr meseriile viitorului. De asemenea pana vor face licitatiile de achizitii, contestatii etc „tehnologia viitoarului prefigurata in 2023” va fi cu mult depasita.

 3. Rectorul lor este politruc la PNL, de acolo vine ,,succesul”.