G4Media.ro

Universitatea Babeş-Bolyai va beneficia de o investiţie de 35 milioane euro pentru…

Foto: Facebook UBB

Universitatea Babeş-Bolyai va beneficia de o investiţie de 35 milioane euro pentru campusul universitar/ Modernizările vor fi plătite printr-un credit pe 25 de ani obținut de la Banca Europeană de Investiții

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va beneficia de o investiţie de 35 milioane euro pentru campusul universitar, investiţie ce va fi realizată printr-un credit pentru dezvoltare pe 25 de ani acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

”Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – cea mai mare, complexă şi una din cele mai reprezentative universităţi din România, membră a Alianţei Universităţilor Europene EUTOPIA – va beneficia de o investiţie de 35 milioane euro pentru campusul universitar, investiţie ce va fi realizată printr-un credit pentru dezvoltare pe 25 de ani acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) printr-un acord încheiat la finalul săptămânii trecute”, anunţă banca.

Finanţarea reprezintă cea mai mare investiţie a BEI în învăţământul superior din România şi printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universităţi din ţară cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice. Pe parcursul acestui proces, UBB primeşte consultanţă tehnică şi financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI şi al Comisiei Europene.

Investiţia va viza transformarea unităţilor academice şi a celor dedicate studenţilor primei universităţi româneşti (conform metarankingurilor asupra clasamentelor internaţionale), aproximativ 49.000 de studenţi şi 4.000 de angajaţi urmând să beneficieze de unităţi academice mai performante. De asemenea, proiectul va investi în eficienţa energetică pentru reducerea facturilor la energie şi reducerea emisiilor de carbon, urmând programul „UBB Goes Green”.

„Fondată în 1581 (ca Academia/Universitas Claudiopolitana), UBB are o tradiţie unică de clasă mondială în cercetare, educaţie şi legătura (inovatoare) cu societatea, în context multicultural, cu trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană). Noua finanţare de 35 milioane euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB şi va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generaţii de studenţi şi societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunităţii academice, cât şi pentru a creşte influenţa UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă). Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al oraşului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României şi chiar al Europei, la nivel internaţional”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David, cu ocazia semnării acordului de finanţare.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vice-preşedintele Băncii Europene de Investiţii, a declarat că restructurarea campusului Universităţii Babeş-Bolyai va dezvolta procesul de formare a studenţilor şi va înlesni procesul de cercetare/inovare în România şi în Europa.

Noua investiţie va dezvolta procesul de cercetare şi inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai cu seamă a Platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca şi componentă transversală ştiinţele umaniste şi pe cele sociale (STEAM); va dezvolta şi extinde facilităţile/facultăţile de ştiinţa mediului şi inginerie, precum şi de matematică şi informatică, transpunând domeniile STEAM în paradigmele SMART şi GREEN; va mări spaţiile de predare şi unităţile academice; şi va clădi edificii în campus. Platforma InfoBioNano4Health se concentrează pe informatică (de ex., Inteligenţă Artificială/Big Data/ Informatică Cuantică/Securitate Cibernetică/Blockchain/Realităţi Virtuale-Augmentate etc.), ştiinţele vieţii şi biotehnologii şi nanoştiinţe şi nanotehnologii atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru cea a mediului.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat 907 milioane euro pentru noi investiţii în România. De-a lungul ultimilor 31 de ani, Grupul BEI a investit peste 18 miliarde de euro în sectorul public şi în cel privat din România.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

sursa: News.ro, Foto: Facebook UBB

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Din ce platesc creditul? Cotizeaza coruptii din cea mai mare si mai corupta universitate din tara la bugetul UBB?