G4Media.ro

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca elaborează strategia României în comunicaţiile cuantice, împreună…

sursa foto: UBB

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca elaborează strategia României în comunicaţiile cuantice, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor

Potrivit unui comunicat transmis de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, instituția este cea care elaborează strategia României în comunicaţiile cuantice, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship). Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare”, se arată în comunicat.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că îşi propune ca România să devină un actor internaţional important în domeniu.

„UBB are cei mai buni specialişti în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experţii de top din zona „quantum technologies” din UBB şi ţară (inclusiv din alte instituţii care nu sunt acum parte a consorţiului declarat câştigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în ţară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european şi internaţional”, a declarat Daniel David.

Sursa Foto: Daniel David / UBB

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Daca crestem si noi rata de vaccinare, sa aiba mai multi romani cipuri 5G, ne bagam pe comunicatii cuantice. Altfel, rade iar Ievropa de noi.

  2. Noi nu reusim sa comunicam cu pilotul avionului cazut in Apuseni sau cu cel al elicopterului din Techirghiol. Lasati, bai oameni buni, si doi bani pentru saracii si handicapati acestei tari. De descoperit n-o sa descoperiti mare rahat, si deja aveti treaba, sper.

    • Dar totuși mai are mult ca să te ajungă. Câteva generații bune. Cred că ciuda ăstora ca tine este că nu faceți și voi parte din comitetul de elaborare al strategiei respective. Ceea ce e o mare, mare, nedreptate ținând cont că, ăștia ca tine, sunt ași în toate cele.

  3. Cercetare serioasă, merită bani mulți de la buget! Comunicări coantice, avem imperioasă nevoie de ele, la fel de mult ca cele psihologice unde familia David se pricepe. Maculatură și bani de la buget aruncati! Șmechereală, manipulare și interese la toate nivelele pentru a șifona banii acestei țari!

  4. Cercetare serioasă, merită bani mulți de la buget! Comunicări cuantice, avem imperioasă nevoie de ele, la fel de mult ca cele psihologice unde familia David se pricepe. Maculatură și bani de la buget aruncati! Șmechereală, manipulare și interese la toate nivelele pentru a șifona banii acestei țari!