G4Media.ro

Uniunea Europeană respinge planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană respinge planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană a criticat marţi planul preşedintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi s-a declarat preocupată în special de dorinţa Israelului de a anexa Valea Iordanului, relatează AFP şi Reuters.

„Iniţiativa americană, aşa cum a fost prezentată la 28 ianuarie, se îndepărtează de parametrii conveniţi la nivel internaţional”, şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat.

Borrell este aşteptat la Washington la 7 februarie.

„UE reaminteşte ataşamentul său faţă de o soluţie negociată fondată pe coexistenţa a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri echivalente, conform a ceea ce ar putea fi convenit între părţi, cu un stat Israel şi un stat Palestina independent, democratic, unit, suveran şi viabil, existând alături în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă”, a afirmat el.

„Pentru a construi o pace justă şi durabilă, chestiunile nerezolvate legate de statutul final trebuie reglate prin negocieri directe între cele două părţi”, a insistat responsabilul european.

„Aceasta include în special chestiunile legate de frontiere, de statutul Ierusalimului, de securitate şi de chestiunea refugiaţilor”, a subliniat el.

„Uniunea Europeană face apel la cele două părţi să se angajeze din nou (în negocieri – n.r.) şi să se abţină de la orice acţiune unilaterală contrară Dreptului internaţional care ar putea exacerba tensiunile”, se mai arată în text.

UE, mai afirmă Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, „este îngrijorată în special de declaraţiile privind perspectiva unei anexări a Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania”.

„Conform Dreptului internaţional şi rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate din 1967. Măsurile în vederea anexării, dacă ele vor fi puse în aplicare, nu vor putea trece fără a fi contestate”, a atenţionat Josep Borrell.

La 28 ianuarie, după prezentarea de către Donald Trump a unui plan de pace pentru Orientul Mijlociu extrem de favorabil Israelului şi în detrimentul palestinienilor, UE şi-a reafirmat angajamentul „ferm” în favoarea „unei soluţii negociate şi viabile pentru două state”.

Într-o declaraţie comună, cele 28 de state membre au precizat că vor „analiza şi evalua propunerile avansate”.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  • Declarația lui Borell parcă e a șefului diplomației sovietice… Avea dreptate Vladimir Bukovski…

 1. Deci un stat Palestinian „democratic, unit, suveran şi viabil”. Iar daca nu se pot atinge acesti parametri, de exemplu democratic si viabil, atunci ce? Sa se continue situatia data? Oamenii astia nu inteleg. Ma tem ca acest „would-be” (potential) stat palestinian arab tocmai a ratat cea mai buna oferta pe care o puea obtine. Iar Israelul nu-si poate permite o constanta amenintare in coastra sa. Prin urmare, statul palestinian arab nu se va infiinta niciodata si n-a fost decat o iluzie folosita de unii si de altii din afara Palestinei pentru scopurile lor politice. Israelul va integra tot teritoriul Palestinei, iar palestinienii arabi (pentru ca si israelienii sunt tot Palestinieni) vor avea de ales intre a respecta legile Israelului si a pleca in alta parte (unde va crede fiecare ca ii va fi mai bine decat intr- tara Occidentala precum Israelul).

  Eu m-am cam saturat de aceasta „eterna problema” de doi lei.

  • A integra toti palestinienii intr-un Israel mare insemna ca populatia majoritara va fi araba in acest stat. Evreii nu-si pot permite asa ceva in Israel.

  • 1. Asta ar fi o problema minora. Oricum, cred ca se vor descurca.
   2. Cred ca vor interveni si alte procese. Israelul va fi nevoit sa stabileasca niste reguli occidentale (precum libertatile tipice in occident, etc), iar cei care nu se pot adapta vor emigra in alte state arabe / musulmane. Adica o parte vor pleca ei insisi.

 2. Ghinionul lui Borell este ca nimeni nu-l va asculta si nimanui nu-i va pasa de ce spune UE in aeasta problema. Este ceva ce depaseste diplomatia europeana care cu greu face fata politicii externe. Mai bine s-ar limita la problemele interne ale UE care sunt de competenta administratiei de la Bruxelles, ca si asa sunt destule.

  • Mai degraba cred ca este invers: nimeni nu va asculta „vocea UE” atat timp cat vocea UE este acest Borrell care trateaza postul pe care se afla ca pe o sinecura unde vorbeste si el din cand in cand – niste clisee, si niste bla-bla-uri care nu fac nicio diferenta in teren si care nu ajuta pe nimeni cu nimic.

 3. Ce ziceți voi? Eu sunt bolnav (Israel) și mă internez în spital. În acest timp, vine un intrus și îmi ocupă locuința, se face stăpân pe ea. Când mă externez din spital, casa mea e ocupată și cel vinovat (palestinianul arab) urlă că e casa lui. Băgătorii de seamă…se dau de partea infractorului și țipă la mine că are drept la casa mea pentru că era nelocuită când eram eu în spital…
  Teritoriul Israelului aparține lui Dumnezeu: citiți Biblia la Levitic 25:23. Cine vrea se se ia la trântă cu Dumnezeu, fie ateu, fie altceva, își va suporta consecințele: nu de la oameni, ci direct de la El.

  • Hai sa lasam la o parte prostiile religioase. Aici vorbim de istorie, democratie, progres, optiuni (opportunity cost) si soarta civilizatiei occidentale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.