Ungaria și Gazprom s-au înțeles pentru un nou acord de cumpărare a gazelor pe termen lung din Rusia. Consumatorii maghiari vor continua să plătească una dintre cele mai mici facturi la întreținere în Europa, susține ministrul de Externe

Gazprom Facebook / Gazprom

Oficialii maghiari și reprezentanții Gazprom s-au înțeles cu privire la toate detaliile unui alt acord de cumpărare a gazelor pe termen lung din Rusia, a declarat ministrul de externe Peter Szijjártó după o întâlnire cu Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom, luni la Sankt Petersburg, conform hvg.hu și index.hu. 

Ministrul din Ungaria susține că, în acest fel, consumatorii maghiari vor continua să plătească una dintre cele mai mici facturi la întreținere în Europa.

Urmează formularea acordului, ceea ce se va întâmpla în septembrie. Contractul de cumpărare pe termen lung a gazelor va fi semnat tot în septembrie, a spus Szijjártó, adăugând că, în cadrul noului contract, furnizarea de gaz către Ungaria va începe de la 1 octombrie. Acest acord are o durată totală de 15 ani, iar după zece ani este posibilă ajustarea cantității achiziționate, dacă este necesar, pentru ao reduce.

Potrivit lui Szijjártó, prețul actual este mult mai favorabil decât cel anterior, deși nu a oferit cifre. Cu toate acestea, el a adăugat că acest preț le va permite consumatorilor maghiari să continue să plătească una dintre cele mai mici facturi la întreținere în Europa.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti, iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor gazoducte, nota recent o analiză Reuters, citată de Agerpres.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

De asemenea, în perioada următoare, urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

Facebook / Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *