G4Media.ro

Ungaria se pregătește să vizeze jurnaliștii și ONG-urile cu un proiect de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ungaria se pregătește să vizeze jurnaliștii și ONG-urile cu un proiect de lege privind „protecția suveranității” țării (presă)

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, va prezenta marțea viitoare în parlament un proiect de lege care vizează înființarea unui birou însărcinat cu investigarea activităților care „reprezintă o amenințare la adresa suveranității țării”, inclusiv finanțarea externă a partidelor politice, după cum a confirmat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite publicația maghiară 444.hu.

Partidul Fidesz a introdus „proiectul de lege privind protecția suveranității” în septembrie. Se așteaptă ca biroul sau autoritatea propusă să investigheze diverse activități care încalcă suveranitatea țării, deși nu au fost oferite detalii în timpul briefingului.

Un deputat Fidesz a sugerat anterior că noul proiect de lege ar putea afecta „jurnaliștii, organizațiile civile și partidele politice”. UE a inițiat o investigație privind statul de drept în Ungaria, ceea ce a dus la suspendarea unor finanțări de miliarde de euro.

Liderul grupului, Máté Kocsis, a anunțat în septembrie că guvernul va prezenta un pachet de așa-numite legi de protecție a suveranității împotriva politicienilor, partidelor, organizațiilor civile și furnizorilor de media care primesc sprijin și din fonduri străine. Ca parte a acestui proiect, ar urma să fie creat un nou organism de stat – similar biroului ombudsmanului, care a cunoscut zile mai bune și este acum folosit în principal în scopuri politice de partid – și ar urma să fie modificate, de asemenea, Legea fundamentală și Codul penal, mai precizează sursa citată.

Orban a adoptat anterior o legislație care vizează ONG-urile care primesc finanțare străină, în special cele susținute de filantropul miliardar de origine maghiară George Soros, pe care Orban l-a acuzat de ingerință în politică. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că această lege a introdus „restricții discriminatorii și nejustificate” care încalcă drepturile fundamentale, inclusiv protecția datelor cu caracter personal și libertatea de asociere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. În Orbanistan ordinul venit de la kkremlin se execută ! Mai au puțin și ONG-urile și jurnaliștii vor fi declarați ”nazisti”. Să nu uităm că cei cu trecere pe la ambasada rusiei vor să construiască în România ”Polul suveranist” . Oile negre ale UE pun în practică politici de tip bolșevic !

  2. Ce va mai complicați acolo in Ungaristan? Dați si legea prin care se instaurează dinastia mongolă Orban si terminați bâlciul.

  3. e demult timpul ca uniunea europeana sa vizeze ungaria cu sanctiuni majore, desi probabil o excludere ar fi mai potrivita. pt. teahna lui orban compromisurile sunt doar apa la moara.

  4. E cu 10 ani in urma regimului Putin dar recupereaza rapid teren….

  5. Ungaria de mult nu mai este suverană. Folosirea termenului are ca scop mascarea faptului că de fapt Orban se comportă ca un suveran, în sensul cel mai strict al cuvântului. Din 2015 încoace țara este în ”stare de necesitate”, declarată din tot felul de motive trase de păr ( ”criza” migranților, pandemia, războiul din Ucraina ) și cine știe ce o să mai urmeze. Practic Orban guvernează prin ordine verbale, dispuse la trepăduși , i se pare inoperativă tevatura trecerii legilor prin Parlament ( în care are o majoritate practic dicreționară de 2/3 ). La care se adaugă dependența de regimul lui Putin. Evident legea urmează să fie folosită împotriva oricăror surse și manifestări de independență, opoziții sau opinii diverse.