G4Media.ro

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în privința reformei…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în privința reformei sistemului judiciar, pas care ar putea ajuta la deblocarea fondurilor europene pe care Bruxellesul le-a îngheţat în decembrie 2022

Comisia Europeană şi guvernul ungar condus de Viktor Orban au ajuns la un „acord tehnic” asupra reformei sistemului judiciar din Ungaria, pas care ar putea ajuta la deblocarea fondurilor europene pe care Bruxellesul le-a îngheţat în decembrie 2022, relatează Agerpres.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a confirmat joi că un proiect de lege asupra reformei judiciare va fi înaintat parlamentului, ca parte a eforturilor de deblocare a fondurilor europene. „Avem undă verde de la Bruxelles” pentru acest proiect de lege, a anunţat Judit Varga pe Facebook, potrivit Reuters.

Odată confirmat, acest acord tehnic va permite deblocarea unei părţi din cele 22 de miliarde de euro fonduri de coeziune ce revin Ungariei. Comisia Europeană a blocat Ungariei şi accesul la fondurile din planul european de relansare în urma pandemiei, în care Budapesta are alocate granturi de 5,8 miliarde de euro, şi condiţionează deblocarea acestora de aplicarea unei liste de 27 de măsuri legate de justiţie, conflictele de interese sau licitaţiile publice.

Disputele guvernului conservator al lui Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor migranţilor şi ale persoanelor LGBT.

Cu privire la această ultimă chestiune, Judit Varga a promis miercuri că nu va face compromisuri faţă de protecţia copiilor, referindu-se la legea care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate şi despre care Bruxellesul consideră că încalcă „drepturile fundamentale şi valorile europene”. Comisia Europeană a declanşat o acţiune judiciară împotriva Ungariei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazul acestei legi, acţiune căreia i s-au asociat de asemenea Parlamentul Europeană şi 15 state membre ale UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Zici? Eu cred ca a șantajat, a obținut ce a vrut.. Dar și el o sa ofere ceva la schimb. Sa vedem ce.

  2. Comisia Europeana de-abia asteapta sa fie pacalita, mintita frumos. Ii joaca Orban si de data asta.