G4Media.ro

Undă verde în Consiliul General pentru deschiderea drumului forestier prin Pădurea Băneasa…

Sursa foto: Facebook / Clotilde Armand

Undă verde în Consiliul General pentru deschiderea drumului forestier prin Pădurea Băneasa ce asigură accesul mașinilor în cartierul Greenfield / USR și-a schimbat atitudinea, după un an de blocaje

La propunerea USR, Consiliul General a adoptat, marți, 2 aprilie, aproape în unanimitate, cererea către Guvernul României pentru preluarea definitivă a două porțiuni din Drumul Vadul Moldovei din administrarea Romsilva în cea a Primăriei Capitalei, condiție obligatorie pentru redeschiderea lui.

Drumul forestier de aproximativ 1,2 km, în prezent asfaltat, la care se mai adaugă 380 m de drum pietruit, asigură accesul prin Pădurea Băneasa în cartierul Greenfield. Acesta a fost închis în ianuarie 2023 pentru circulația rutieră, după o sentință judecătorească, ceea ce a dus la haos și blocaje în trafic pentru locuitorii din Greenfield, nevoiți să utilizeze singurul drum de acces rămas, prin Aleea Teișani, cu o singură bandă pe sens.

După votul de marți din CGMB, tronsonul prin Pădurea Băneasa, format din 2 secțiuni de drum, nu se va deschide imediat ci vor mai dura două-trei luni pentru finalizarea procesului de transfer de la nivel central către autoritatea locală, a menționat consilierul general USR Nicorel Nicorescu, la dezbaterile din CGMB. Totodată, acesta a precizat că drumul nu va avea nevoie de lucrări pentru că este deja asfaltat, deci nu se va prelungi perioada în care va mai sta închis.

Legat de biodiversitatea Pădurii Băneasa și faptul că aceasta ar fi afectată de circulația mașinilor, Nicorel Nicorescu a precizat că reprezentații Romsilva au spus că în cei cinci ani de tranzit a mii de mașini zilnic prin pădure, până ca drumul să fie închis, nu a fost observată o problemă pe zona respectivă.

USR și-a schimbat astfel atitudinea, după ce s-a opus în ultimul an asupra transferului definitiv din proprietatea statului în cea a Primăriei Municipiului București, pentru că nu era de acord să fie utilizat permanent accesul prin Pădurea Băneasa.

Compromisul găsit acum de USR – care i-a atras acuzații din partea consilierilor PSD că ar avea acum interese electorale din partea locuitorilor din Greenfield la votul de la alegerile locale din 9 iunie – a fost să introducă un articol nou prin care drumul să fie destinat temporar circulației, pe o perioadă de maximum 5 ani, apoi să fie din nou închis. Limitarea la 5 ani a fost introdusă pentru a obliga proprietarul cartierului Greenfield să solicite PUZ pentru alte două drumuri de acces pentru locuitori.

Hotărârea de Consiliu General prin care se solicită Guvernului emiterea unei hotărâri pentru trasmiterea definitivă a două drumuri forestiere din Pădurea Băneasa din domeniul public al statului și din administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului București și în administrarea GCMB, cu limită de utilizare de 5 ani, a fost votat în bloc de consilierii PNL, PSD, PMP și USR. Proiectul anterior inițiat de PSD, cu o formă asemănătoare, dar care prevedea doar transferul definitiv, nu și cei 5 ani de utilizare, a fost respins anterior de către consilierii USR și PNL, atunci când aceștia formau majoritate în consiliu.

La discuțiile generale, reprezentantul locuitorilor din Greenfield, Cătălin Diaconescu, a menționat, în susținerea juridică a cauzei deschiderii drumului, că Vadul Moldovei avea regim de drum public înainte de 1989, fiind un drum existent care necesita doar o reglementare patrimonială.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si ce spun organizatiile de mediu? Si mai are cineva incredere in Romsilva? Si a semnat PSD pentru Centura Verde? Era singurul partid care nu semnase.

  2. da cat ard aia gazul si cat polueaza ca sa ocoleasca o gramada, asta nu mai zice nimeni…