G4Media.ro

Una dintre cele mai radicale legislații anti-corupție din Statele Unite, introdusă în…

Una dintre cele mai radicale legislații anti-corupție din Statele Unite, introdusă în Congresul de la Washington

Senatoarea americană Elizabeth Warren a dezvăluit în această săptămână unul dintre cele mai radicale planuri anti-corupție din Statele Unite, menit să pună capăt corupției existentei la Washington și influenței lobby-iștilor. Documentul, numit The Anti-Corruption and Public Integrity Act, este considerat o încercare comprehensivă de a pune capăt influenței banilor în toate cele trei ramuri ale guvernului – legislativă, executivă și juridică. Printre altele, proiectul de lege instituie o interdicție pe viață președintelui, vicepreședintelui, membrilor Cabinetului și congresmenilor de a deveni lobby-iști după ce au părăsit funcțiile publice.

De asemenea, legea va împiedica judecătorii federali să dețină acțiuni sau să accepte cadouri sau plăți care ar putea influența rezultatul hotărârilor lor. Respectarea legii va fi făcută de o nouă instituție de integritate publică, care va acționa împotriva corupției publice și îi va sancționa pe cei care încalcă prevederile ei. După cum a subliniat senatoarea democrată de Massachusetts în discursul de prezentare a proiectului de lege, acesta este un pas dramatic pentru a încerca restabilirea credinței poporului american în instituțiile sale, pe care ea a descris-o ca “periculos de scăzută.”

Senatoarea Warren și-a prezentat proiectul de lege într-un discurs ținut la National Press Club din Washington, D.C., în care a criticat influența lobby-iștilor și a banilor în politica din Statele Unite. „Criza noastră națională a credinței în guvern se reduce la un fapt simplu: oamenii nu au încredere în guvernul lor de a face ceea ce trebuie, deoarece cred că guvernul lucrează pentru cei bogați, puternici și bine conectați, și nu pentru poporul american,” a spus Warren. „Iar ironia este că ei au dreptate.”

Senatoarea a avertizat că lipsa continuă de încredere în guvern (18% în acest moment) „îi determină pe oameni să se îndepărteze de la democrație” și creează „teren fertil” pentru creșterea autoritarismului. Warren a cerut ca Congresul să „pună capăt lobby-iului așa cum îl știm” și să nu permită „celor bogați și puternici să își cumpere intrarea în birourile Congresului.”

Warren, care a anunțat că va căuta să obțină un nou mandat de senator la alegerile din această toamnă, este considerată unul dintre democrații cu șanse reale de a-l învinge pe republicanul Donald Trump în cursa prezidențială din 2020. Fostă profesoară la Harvard Law School, Warren a ajutat la crearea Consumer Financial Protection Bureau după criza financiară din 2008, care a verificat marile bănci și corporații.

Inițiativa legislativă este una cuprinzătoare care se concentrează asupra eliminării banilor și a lobby-ului din politică în toate cele trei ramuri guvernamentale: executivă, legislativă și juridică. Reformele vizează peste 50 de schimbări ale sistemului actual, putând transforma economia politică a Washingtonului și modifica în mod fundamental procesul de elaborare a legilor, așa cum există el în prezent. Nu e așadar de mirare că, atunci când a prezentat proiectul, senatoarea Warren l-a descris drept cea mai ambițioasă reformă anti-corupție de după scandalul Watergate.

Dar care sunt principalele prevederi din The Anti-Corruption and Public Integrity Act?

 • O interdicție pe viață de a face lobby pentru președinți, vicepreședinți, membri ai Congresului, judecători federali și membri ai Cabinetului.
 • Interdicții de mai mulți ani pentru angajații federali de a se angaja în activități de lobby (e vorba atât de angajați ai Congresului, cât și angajați ai agențiilor federale). Perioada de timp ar fi de cel puțin doi ani; în cazul lobby-iștilor corporativi, această perioadă crește până la șase ani.
 • Obligarea președintelui și a vicepreședintelui de a-și plasa bunurile care ar putea prezenta un conflict de interese – inclusiv bunurile imobiliare – într-un așa numit blind trust, care să le vândă.
 • Obligarea celor din Internal Revenue Service (IRS) să facă publice declarațiile fiscale din ultimii opt ani pentru toți candidații prezidențiali și pentru funcția de vicepreședinte, precum și obligarea acestora de a-și prezenta declarațiile fiscale în fiecare an în care se află în funcție. IRS ar trebui, de asemenea, să publice declarațiile fiscale din ultimii doi ani pentru membrii Congresului și să solicite fiecărui congresman să-și prezinte declarațiile fiscale pentru fiecare an de mandat.
  Interdicția de a deține acțiuni individuale în timp ce se află în funcție pentru membrii Congresului, judecătorii federali, personalul de la Casa Albă, personalul de conducere al Congresului și alți funcționari publici.
 • Extinderea definiției pentru lobby-iști la orice persoană care își petrece timpul încercând să influențeze guvernul.
 • Interdicția pentru agenții de influență să doneze bani sau cadouri către candidați și membri ai Congresului.
 • Întărirea independenței congresmenilor în fața lobby-iștilor.
 • Încurajarea diversității în tribunalele federale.
 • Schimbarea procesului de elaborare de reglementări în cazul agențiilor federale pentru a restricționa sever capacitatea corporațiilor sau a industriilor interesate de a întârzia sau de a influența acest proces.
 • Solicitarea de publicare a tuturor documentelor legate de întâlnirile dintre reprezentanții grupurilor de interese și funcționarii publici.
 • Crearea unui nou birou de integritate publică, denumit US Office of Public Integrity, care să pună în aplicare legile federale privind etica și să investigheze eventualele încălcări ale acestora. Biroul anti-corupție va fi însărcinat cu încercarea de consolidare a legilor privind accesul la documente și arhive publice, făcând aceste documente mai ușor accesibile publicului și presei.

Republicanii și democrații, vizați de noua reformă. Coincidență sau nu, inițiativa legislativă a fost propusă în aceeași zi în care fostul şef al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost declarat vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale, iar Michael Cohen, fostul avocat personal al actualului lider de la Casa Albă, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016 şi a încălcat legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale. Dacă Cohen a încheiat o înţelegere cu procurorii și așteaptă în decembrie o sentință de până la cinci ani de închisoare, Manafort riscă până la 80 de ani de detenţie.

De altfel, senatoarea s-a referit la cazul lui Manafort, acuzat de infracțiuni financiare făcute în perioada când era lobby-ist pentru fostul președinte al Ucrainei, afirmând: „Ar trebui să interzicem americanilor să facă lobby pentru guvernele străine. Dacă guvernele străine vor să-și exprime opinia, își pot folosi diplomații.”

Warren susține că legislația ei nu vizează doar Administrația Trump, despre care susține că “este emblematică pentru tot ceea ce este greșit în Washington.” Senatoarea afirmă că vrea să elimine sistemul actual și să repornească de la zero. „Să fim sinceri: nu există nicio îndoială că era Trump ne-a dat conducerea cea mai coruptă pe care această națiune a văzut-o în timpul vieții noastre. Dar ei nu sunt cauza putregaiului – ei sunt doar cel mai mare și mai murdar exemplu al acestuia. Corupția este o formă de cancer public, iar Washingtonul este rău la asta… Ideea este de a izola și pune în carantină capacitatea banilor veniți de la marile corporații de a infecta deciziile luate în fiecare zi de către fiecare ramură a guvernului nostru.”

Proiectul de lege al lui Warren face parte dintr-o nouă legislație concepută pentru a reduce puterea și influența marilor corporații și a băncilor. Săptămâna trecută, Warren a introdus în Congres documentul Accountable Capitalism Act, care ar impune corporațiilor să fie mai responsabile față de angajații și clienții lor, nu doar față de acționari. De exemplu, una dintre propuneri este ca corporațiile americane să permită angajaților să aleagă 40% dintre directori, în timp ce acționarii trebuie să aprobe orice cheltuială în scop politic, aceasta urmând apoi să fie făcută publică.

Analiștii consideră că, în ciuda caracterului său comprehensiv, proiectul inițiat de Warren are puține șanse de a fi adoptat în actualul Congres dominat de republicani, dar și într-unul în care democrații ar fi majoritari. Membri ai ambelor partide mari au profitat din plin, timp de ani de zile, de sistemul existent pe care Warren vrea să îl modifice acum din temelii. Însăși senatoarea a recunoscut acest lucru, afirmând: „În Washington, unele dintre aceste propuneri vor fi foarte nepopulare, chiar și cu unii dintre prietenii mei. În afara Washingtonului, mă aștept ca majoritatea oamenilor să vadă aceste idei ca pe unele simple și să fie șocați că ele nu sunt deja legi.” Ea a promis că va lupta „pentru cât mai multe din aceste reforme.”

Warren nu este primul politician care propune o legislație detaliată împotriva corupției. Fostul președinte Barack Obama a emis o serie de reguli stricte împotriva lobby-iștilor în administrația sa – dar apoi a început să facă excepții pentru câțiva dintre cei nominalizați pentru Cabinetul său. De exemplu, o investigație realizată de Politico a descoperit că Obama angajase mai mult de 70 de persoane înregistrate anterior ca lobby-iști în funcții-cheie din administrația sa. De altfel, Warren a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai deciziei lui Obama de a-l nominaliza pentru un post în Departamentul Trezoreriei pe Antonio Weiss, un bancher cunoscut de pe Wall Street. De asemenea, fosta președintă a Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, care a fost numită de Obama, a fost criticată frecvent, inclusiv de către Warren, pentru că nu a urmat regulile privind dezvăluirea cheltuielilor politice. După ce a părăsit SEC, White s-a întors la firma de avocatură Debevoise și Plimpton, fostul său angajator.

La rândul său, președintele Trump a semnat un ordin executiv care împiedică oficialii din administrație să desfășoare activități de lobby pe lângă fostele lor agenții timp de cinci ani după plecarea din funcții, dar ordinul nu conține reguli pentru ramura legislativă. În opinia experților, ordinul a contribuit la slăbirea regulilor implementate în timpul lui Obama care împiedicau lobby-iștii să intre în administrație. Trump a ajuns de altfel la putere folosind și sloganul Drain the Swamp, promițând să fie un reformator al scenei politice corupte din Statele Unite.

Surse: Washington Examiner, Boston Globe, Wall Street Journal, CBS News, The Intercept, Washington Post, CNN, VOX, NPR

(Sursa FOTO: Facebook, Elizabeth Warren)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Bravo. Nu stiu daca o sa reuseasca. Dar asa vota-o ca presedinte.

 2. Huiduhou comunisto! Pana acuma democratia americana a functionat fara probleme si fara legea asta cretina! Bag sama ca si „dincolo” exista multi imbecili…

  • a functionat pe dracu’ lobbyingul ala e coruptie pe fata. te duc te plimba, excursii, femei etc si apoi: boss, da votezi si tu pentru noi, da? hai sa o lasam.

  • @andrei Problema cu lobby-ul e ca el se intampla, indiferent de legi si reguli. Orice firma are anumite interese si va cauta sa si le urmeze. Problema e ca in tarile in care lobby-ul nu e o activitate reglementata, el se duce „underground” si e mult mai greu de urmarit. Un lobby la vedere, dar cu interdictii la a face salturi intre lobby si functii publice, cum pare sa fie propus aici, pare o solutie decenta.

 3. Elizabeth Warren presedinte 2020.

  Nicio sansa sa voteze ticalosii de republicani asa ceva.

  • @Vlaicu si @Marcel, cum asa, nu sunteti americani ? :o)

   Pai atunci, nu ar fi mai simplu sa-i cereti lui Waren sa ia cetatenie romana ?

   PS. Daca tot au reusit sa o dea jos pe Kovesi si vor sa dea o lege a lobbyului care sa abroge practic traficul de influenta si chiar darea si luarea de mita, atunci chiar ca avem nevoie de senatoarea americana aici la noi ! 😉

 4. aoleu, doar republicanii sunt manjiti ? ia uite ce facura clintonienii, cf WASHINGToN POST:

  „TWO CLINTONS. 41 YEARS. $3 BILLION.”

  „The Post identified donations from roughly 336,000 individuals, corporations, unions and foreign governments in support of their political or philanthropic endeavors — a list that includes top patrons”

  „such as Steven Spielberg”

  „and”

  „George Soros,”

  „as well as lesser-known backers who have given smaller amounts dozens of times. ”

  „By comparison, three generations of the Bush family, America’s other contemporaneous political dynasty, have raised about $2.4 billion for their state and federal campaigns and half a dozen charitable foundations, according to a Post tally of their fundraising from 1988 through 2015 — even though the family has collectively held the presidency longer than the Clintons.”

  https://www.washingtonpost.com/graphics/politics/clinton-money/??noredirect=on

 5. Nu e suficient sa faci o lege. Trebuie sa găsească mijloacele de a face sa fie adoptată.

 6. „Firms Paid Bill Clinton Millions As They Lobbied Hillary Clinton”

  „Former President Bill Clinton accepted more than $2.5 million in speaking fees from 13 major corporations and trade associations that lobbied the U.S. State Department while Hillary Clinton was secretary of state, an International Business Times investigation has found. The fees were paid directly to the former president, and not directed to his philanthropic foundation.”

  „Many of the companies that paid Bill Clinton for these speeches — a roster of global giants that includes Microsoft, Oracle and Dell — engaged him within the same three-month period in which they were also lobbying the State Department in pursuit of their policy aims, federal disclosure documents show. Several companies received millions of dollars in State Department contracts while Hillary Clinton led the institution.”

  „The disclosure that President Clinton received personal payments for speeches from the same corporate interests that were actively seeking to secure favorable policies from a federal department overseen by his wife underscores the vexing issue now confronting her presidential aspirations: The Clinton family is at the center of public suspicions over the extent of insider dealing in Washington, emblematic of concerns that corporate interests are able to influence government action by creatively funneling money to people in power.”

  https://www.ibtimes.com/firms-paid-bill-clinton-millions-they-lobbied-hillary-clinton-1899107

 7. Parca hotii din parlamentul roman se grabeau sa voteze o lege a lobby-ului.
  eu zic sa dea copy paste dupa legea lui Warren.Ca si asa comparau bataia jandarmilor cu inteventia politiei din SUA.,
  Ei,atunci sa aplice si propusa lege americana ca sa copiem si ce este foarte bun pentru poporul roman .
  punem pariu ca o sa dea ochii peste cap ca popandaul psihopat dragnea?
  apopros un consult psihologic pentru javrele de la senat si CD cand se face?ca sa stim cati nebuni linsam…

 8. Dear Senator Warren,

  I was pleasantly surprised learning about your background, political activity and open-minded thrust for political reform in the U.S. of A – as we know it.
  However, allow me to say that you are facing two major challenges – as we speak :
  1. You are an active soldier of the Democrat Establishment – and this is a serious challenge by itself;
  2. As a direct consequence, the Democrats will be the first to jump at your throat by the time your political Credo will be fully displayed. and your draft proposals close to the voting machine.
  And – last but not least, – corruption and lobby malfunctions are not the exclusive s”intelectual property” of the Republican Party; no way !

  The alternative – in this case, your legislative progression and success – could only prove the most cynical fact , well known to the American ‘Zoon Politikon’ : Ms. Warren, you were lulled into a false sense of security and togetherness with your political comrades, your ideals used by them to their own purposes and – of course – this will make you expendable for the entire Democrat Establishment , when and if they win. Unfortunately for the Jean d’Arcs of the American Politics – tis is a ” Lose – Lose” situation. Panimaesh ???
  I personally believe in your great ideas – but I am NOT the Establishment. Wish you Godspeed and keep the fingers crossed !!
  J
  on Prislopeanu – Bucharest.
  E.U. Freelance Journalist for Konradin Selection GmbH, Germany.

 9. Din ce in ce mai mult G4 se transforma intr-o goarna liberală sau mai exista varianta ca oamenii chiar mu au idee de ce se întâmpla pe afara… citează surse ca CNN, Yahoo wapo și hufpo, trec sub tăcere faptul va senatoarea sus amintita face parte din aripa socialista a partidului democrat, minte in privința originii ei chipurile amerindiene, este o susținătoare a politicii de open borders si a statului dădaca atât de drag comuniștilor și europenilor in general. Doar unul ca Marcel o poate susține ( cu toate ca pe el îl suspectez ca e invidios ca nu a primit viza). In recentul scandal al uciderii unei adolescente de către un ilegal mexican, in momentul in care la MSNBC a fost întrebata ce părere are a răspuns ca nu asta e problema ci separarea la granița migranților. Profund patrioată cucoana… va avea același destin ca Bernie pe care îl idolatrizeaza

 10. P.S. : Dear Liz, I love you as much as I love the way you express your beliefs. Nonetheless, your (more than articulate) outburst against the prevailing feeling of desperate mistrust of Americans in the Post- Obama US Society is bound to fail – if you direct it against the Republicans and Donald Trump alone ! SPEAK FOR ALL AMERICAN POLITICIANS – AND TAKE ON YOUR SIDE REPUBLICANS AND DEMOCRATS TOGETHER; AIM AT ALL THOSE WHO SWORE ALLEGIANCE TO THE AMERICAN PEOPLE ! Your fight takes place during the most awkward period for AMERICA : the XXI-st Century ! Why do you think Trump was elected PRESIDENT of the USA ? Because of the Russians ?! Try again ! It was because of his totally different approach – and the electors have felt it deep in their national fiber ! Trust your National Fiber, Liz ! Think USA – not Boston alone ! PS – 2: I wish you were the leader of MY country – Romania…

  Jon Prislopeanu

 11. Posibil, distinse HK2a, dar ce bine ne-ar sta cu o legislatie anti-coruptie si anti – lobby de genul asta !… indiferent cine a gandit-o .

 12. Aiurea, aici in state legea nu va trece nici de camera reprezentantilor, darămite de senat, curtea suprema sau președinte. Ar fi declarată neconstituțională. Ceea ce trebuie făcut state e limitarea mandatelor de senatori sau reprezentanți congres. Este inadmisibil ca sa avem politicieni de cariera precum McCain care a ieșit din senat la 81 de ani și doar ca deh… Maxine Waters, pana și fouxahontas Warren pe care o preamărești. Prea multă putere pentru prea mult timp, corupe. Asta e problema pe care niciun politician fie ca e republican sau democrat nu vrea sa o admită. Cât despre cum s-ar potrivi legea in România? Habar nu am. Dar când am fost ultima oară in România și am atras atenția unui plăvan ca a parcat pe un loc rezervat pentru persoanele cu disabilitati a sărit la bătaie, după ce l-am pocnit mi-am dat seama ca eram privit de lumea din jur ca si cum eu as fi greșit:)). Câți dintre romani iau atitudine in fata ilegalităților mărunte: viteza, parcare ilegală, mizerie aruncată pe strada, etc. Câți scriu senatorilor sau deputaților lor, câți intervin in caz de inundatii și alte catastrofe? Cum va așteptați la lideri providențiali când nimănui nu ii pasa?

 13. Sună foarte bine, și daca aș fi cetățean american n-aș avea nicio problema să votez cu ea.

  Păcat doar că între măsurile anti-corupție a trebuit să strecoare și chestia asta, care nu pare să aibă nicio legătură cu subiectul: „Încurajarea diversității în tribunalele federale.”.

  Probabil s-a gândit că așa va face legea mai digerabilă pentru democrați.

 14. Sunt de acord. Sper sa reuseasca.

 15. Felicitari doamnei, merita sa fie viitorul presedinte al SUA, nu rusinea de Trump – trompeta kgb si a coruptilor.

 16. Minunat articol! Și totuși se mișcă lumea și în Statele Unite.
  Acum se va mai critică atitudinea doamnei Warren?!
  Doamne câtă dreptate are!
  Mulțumim pentru articol…

 17. PSD se lauda ca imprumuta exemple din SUA (vezi darea-n plata). Asta de ce nu o imprumuta si la noi in tara?!

 18. Absolut toti guvernantii , sistemele de justitie , autoritatile represive ale statului , au fost tot timpul de-a lungul istoriei i-au slujit pe cei bogati , si asa va fi in vecii vecilor .
  Vrajeala cu democratia este o mare maipulare pentru ignoranti sau creduli .
  Am avut ocazia sa traiesc in multe tari unde declarativ sunt democratii consolidate , in realitate este o mare ipocrizie .

 19. Absolut toti guvernantii , sistemele de justitie , autoritatile represive ale statului , au fost tot timpul de-a lungul istoriei i-au slujit pe cei bogati , si asa va fi in vecii vecilor .
  Vrajeala cu democratia este o mare maipulare pentru ignoranti sau creduli .
  Am avut ocazia sa traiesc in multe tari unde declarativ sunt democratii consolidate , in realitate este o mare ipocrizie .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.