G4Media.ro

Un vas militar al Venezuelei a interceptat o navă Exxon Oil; incidentul…

Un vas militar al Venezuelei a interceptat o navă Exxon Oil; incidentul apare pe fondul unei dispute cu Guyana pe un teritoriu cu zăcăminte de petrol

Ministrul de Externe al Guyanei a anunțat că un vas al companiei norvegiene  Petroleum Geo-Services, care făcea explorări pentru Exxon Oil a fost interceptat de nave militare ale Venezuelei astfel că vasul a trebuit să oprească explorările și să îndrepte spre est.

Ministrul de Externe din Guyana a afirmat că incidentul a avut loc în apele teritoriale ale țării sale. ”Guyana respinge acest act ilegal, agresiv și ostil care demonstrează amenințarea reală pe care o pune vecinul din vest la adresa dezvoltării economice a țării”, a spus ministrul adăugând că va informa Națiunile Unite cu privire la această încălcare a granițelor sale. De asemenea, Exxon și-a suspendat activitățile de explorare până când vor putea fi reluate în siguranță.

În replică, Venezuela susține că explorările se făceau în apele sale teritoriale de către două vase, nu unul singur, iar acestea au făcut cale întoarsă după ce li s-a comunicat că se află pe teritoriu venezuelean. Și Venezuela a informat ONU cu privire la incident.

Zona în care a avut loc incidentul, regiunea Essequibo și apele din largul ei, sunt în mijlocul unei dispute teritoriale încă din secolul XIX. O decizie din 1899 a unui tribunal internațional a fost favorabilă Guyanei, însă Venezuela contestă justețea deciziei. Disputa a ajuns în acest an pe masa Curții Internaționale de Justiție care nu s-a pronunțat încă.

Essequibo este o zonă puțin populată fiind acoperită de junglă, dar miza sunt zăcămintele de 5 miliarde de barili de petrol care au fost descoperite în  ultimii ani.

Foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Recent Venezuela este “vizitata” de aceeasi turisti care au marcat si Siria, turistii din URSS

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.