G4Media.ro

Un studiu dezvăluie când au trăit pe Pământ primii dinozauri cu sânge…

Sursa foto: Chuang Zhao via CNN

Un studiu dezvăluie când au trăit pe Pământ primii dinozauri cu sânge cald

Dinozaurii aveau sânge cald, ca păsările și mamiferele, sau sânge rece, ca reptilele? Aceasta este una dintre cele mai vechi întrebări din paleontologie, iar răspunsul este important pentru că ne dezvăluie modul în care creaturile preistorice au trăit și s-au comportat, scrie CNN.

Sfidând ideea predominantă că toți dinozaurii erau șopârle lente și greoaie care se scăldau la soare pentru a-și regla temperatura corpului, cercetările din ultimele trei decenii au dezvăluit că unii dinozauri erau probabil asemănători cu păsările, cu pene și poate cu capacitatea de a-și genera propria căldură corporală.

Cu toate acestea, dovezile care să arate fără îndoială cum era metabolismul dinozaurilor sunt greu de găsit. Indicii din cochilii de ouă și oase de dinozaur au sugerat că unii dinozauri aveau sânge cald, iar alții nu.

Un nou studiu publicat miercuri în revista „Current Biology” a sugerat că trei grupuri principale de dinozauri s-au adaptat în mod diferit la schimbările de temperatură, capacitatea de a regla temperatura corpului evoluând la începutul perioadei jurasice, în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani.

Bazându-se pe fosilele a 1.000 de specii de dinozauri și pe informații paleoclimatice, noul studiu a analizat răspândirea dinozaurilor în diferite medii de pe Pământ de-a lungul erei dinozaurilor, care a început în urmă cu aproximativ 235 de milioane de ani și s-a încheiat în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid s-a lovit de Pământ.

Două dintre cele trei grupuri principale – dinozaurii therapod mâncători de carne, printre care se numără T.Rex, și dinozaurii ornithischians mâncători de plante, printre ai căror membri notabili se numără Triceratops și Stegosaurus – s-au răspândit pentru a trăi în climate mai reci în timpul perioadei jurasice timpurii, potrivit cercetării.

Potrivit studiului, este posibil ca acești dinozauri să fi evoluat spre endotermie, adică spre capacitatea de a genera intern căldura corporală.

Două grupuri de dinozauri adaptabili

Terapodul și ornitischiul au trăit într-o gamă largă de peisaje termice în istoria evoluției lor respective și au fost „remarcabil de adaptabili”, au scris cercetătorii. Descoperirile recente de fosile au arătat că diferite specii de dinozauri au prosperat chiar și în Arctica, dând naștere și trăind acolo tot timpul anului.

„Animalele cu sânge cald sunt, în general, mai active, de exemplu, animalele cu sânge rece de obicei nu construiesc cuiburi”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Alfio Alessandro Chiarenza, Royal Society Newton International Fellow la departamentul de științe ale Pământului de la University Co

În plus, a adăugat el, cantitatea de materie vegetală pe care ar fi trebuit să o consume dacă ar fi avut sânge cald ar fi fost nesustenabilă.

„(Aceste animale) trăiau în turme și știm că fiecare dintre ele era echivalentul a 10 elefanți africani. (Dacă ar fi avut sânge cald) ar fi distrus pur și simplu viața vegetală. Este mai logic, ca animale vii, ca ele să aibă mai mult sânge rece”.

Cu toate acestea, Jasmina Wiemann, cercetător postdoctoral la Field Museum of Natural History din Chicago, a declarat că rezultatele acestui studiu contrastează cu propriile sale cercetări, care au analizat urmele moleculare ale consumului de oxigen găsite în fosilele de dinozauri. Studiul ei din 2022 a sugerat că este mai probabil ca ornithischienii să aibă sânge rece, iar sauropodele să aibă sânge cald.

Ea s-a întrebat în ce măsură aria de răspândire biogeografică a unui dinozaur a fost determinată de capacitatea sa metabolică, spre deosebire de alți factori, cum ar fi comportamentul, strategia de creștere, preferințele alimentare și alte interacțiuni ecologice.

„Unele animale cu ritmuri de creștere incredibil de rapide (de exemplu, sauropodele) și, prin cerință, cu metabolisme rapide, se constată aici că sunt cu sânge rece, în timp ce alte animale cu ritmuri de creștere foarte lente (de exemplu, ceratopsienii) sunt recuperate ca endoterme”, a spus Wiemann. „Aceste discrepanțe vor trebui să fie abordate”.

În schimb, uriașele sauropode, care se hrăneau cu plante, au rămas în regiunile mai calde, la latitudini mai joase ale planetei, iar disponibilitatea unui frunziș mai bogat în anumite habitate nu a fost singurul factor care a determinat acest lucru, conform studiului. Sauropodele, printre care se numără Brontosaurus și Diplodocus, au părut, de asemenea, să se dezvolte în medii aride, asemănătoare savanei și au practicat un „conservatorism climatic prelungit”, au scris cercetătorii.

„Se împacă bine cu ceea ce ne imaginăm despre ecologia lor”, a spus Chiarenza. „Au fost cele mai mari animale terestre care au trăit vreodată. Probabil că s-ar fi supraîncălzit dacă aveau sângele fierbinte”.

Declanșatorul evoluționar

Chiarenza a declarat că modelul, dezvoltat de cercetătorii de la UCL și Universidade de Vigo din Spania, sugerează că primii dinozauri erau mai mult reptilieni și aveau sânge rece. Dar o perioadă de încălzire globală rezultată în urma activității vulcanice de acum 180 de milioane de ani, cunoscută sub numele de Evenimentul Jenkyns, ar fi putut fi un factor declanșator pentru evoluția capacității de a genera căldură corporală în interior.

„În această perioadă, au apărut multe grupuri noi de dinozauri. Adoptarea endotermiei, probabil ca urmare a acestei crize de mediu, ar fi putut permite theropodelor și ornitșicilor să prospere în medii mai reci, permițându-le să fie foarte activi și să mențină activitatea pe perioade mai lungi, să se dezvolte și să crească mai repede și să producă mai mulți urmași”, a declarat el într-un comunicat de presă.

La fel ca în cazul tuturor cercetărilor bazate pe modele, studiul a făcut previziuni bazate pe informațiile existente. Noi fosile sau informații climatice ar putea modifica această imagine. „Desigur, dacă un sauropod ar apărea în Arctica, acest lucru ar schimba lucrurile”, a spus Chiarenza.

Paleontologul Anthony Fiorillo, director executiv al New Mexico Museum of Natural History & Science, a declarat că studiul este „intrigant” și că este „prima încercare reală de a cuantifica modelele generale la care unii dintre noi ne-am gândit anterior”. Fiorillo, care este, de asemenea, cercetător principal la Southern Methodist University din Dallas, nu a fost implicat în cercetare.

„Modelarea lor ajută la crearea unei robusteți a înțelegerii noastre biogeografice a dinozaurilor și a fiziologiei lor aferente”, a spus el.

„Acest studiu ne oferă o platformă pentru a testa în continuare ceea ce credem că am putea ști”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...