G4Media.ro

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală…

sursa foto: Unsplash

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală InternaționaIă, acuzat în SUA

Un cetățean rus, care încercase să se infiltreze în Curtea Penală Internațională (CPI) vara trecută, a fost inculpat vineri, 24 martie, pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, relatează Le Figaro, citată de Rador.

Serghei Șerkasov, 37 de ani, „a lucrat ca agent ilegal al serviciilor ruse de informații sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira”, potrivit unui comunicat al procurorului federal de la Washington.
Potrivit rechizitoriului, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010 și și-a construit o „legendă” cu o mătușă fictivă, o mamă decedată și prieteni rari. Cinci ani mai târziu, el depusese o cerere de înregistrare cu acest nume la o universitate din Washington. După ce a fost acceptat la această instituție, a intrat în Statele Unite în 2018 cu viză de student.

Până în 2020, a trăit sub această acoperire, făcând studii în relațiile internaționale, în timp ce culegea „informații despre americani pe care le transmitea serviciilor ruse”, precizează serviciile procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit Statele Unite în mai 2020, el a continuat să-și folosească contactele universitare pentru a obține informații despre politica externă americană, adaugă autoritățile americane. În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internațională (CPI), care se află la Haga, Țările de Jos, și investighează acuzațiile de crime de război din Ucraina, care vizează Rusia.

Serviciile secrete olandeze l-au demascat și i-au refuzat intrarea pe pământul olandez. Trimis înapoi în Brazilia, el a fost arestat acolo pentru fraudă și condamnat în iulie la 15 ani de închisoare. Potrivit documentelor judecătorești, Moscova a cerut extrădarea acestuia, acuzându-l de trafic de droguri care datează din 2011 și 2013.

Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...