G4Media.ro

Un singur izvor din Târgu Mureș are apă potabilă / Primăria, obligată…

sursa foto: Facebook/ Primarul Tg. Mures, Dorin Florea

Un singur izvor din Târgu Mureș are apă potabilă / Primăria, obligată să monteze plăcuțe prin care să anunțe că apa nu se poate bea / Peste 70% din izvoarele și fântânile din județ nu au apă potabilă

Din cele 9 izvoare care se află pe raza Municipiului Târgu Mureș, doar cel situat pe strada Moldovei se încadrează 100% în parametri fizico-chimici și bacteriologici, prin urmare apa poate fi consumată fără probleme, anunță Agenția de presă RADOR.

Toate celelalte izvoare au anumiți parametri depășiți, iar acest lucru trebuie să fie semnalat prin plăcuțe montate la fața locului. În ultimii ani, calitatea apei izvoarelor din Târgu Mureș s-a deteriorat, astfel că în 2019 erau patru izvoare cu apă potabilă.

Primăriile au obligația să solicite, cel puțin o dată pe an, un set complet de analize privind calitatea apei din izvoarele publice.

Cel mai probabil în luna iunie vor avea loc noi analize la Târgu Mureș, a declarat pentru Radio Tg.Mureș șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan.

„La nivelul Municipiului Târgu Mureș, sunt 9 izvoare publice pe care le monitorizăm. Calitatea apei, din punct de vedere microbiologic, al nitriților, nitraților și a altor elemente, singurul dintre acestea care îndeplinește toate criteriile de potabilitate, este cel situat pe strada Moldovei. Celelalte au depășiri la diferiți parametri, deci apa respectivă nu este potabilă iar municipalitatea trebuie să afișeze în perimetrul izvoarelor respective că apa nu este bună de băut”, spune șeful DSP Mureș.

La nivelul județului Mureș sunt aproape 100 de izvoare și fântâni publice pentru care se face, anual, analiza calității apei. De regulă, peste 70% dintre acestea nu au apă potabilă.

Nu toate primăriile din județ solicită analiza calității apei, doar 44 dintre ele cer acest lucru. Printre cele care solicită, pe lângă Municipiul Târgu Mureș, sunt Sighișoara, care are 14 izvoare, Reghin – 5 izvoare, Târnăveni – 4 izvoare și orașele: Sovata cu 3 izvoare, Sărmașu cu 4 izvoare și Ungheni cu un izvor.

sursa foto: Facebook/ Primarul Tg. Mures, Dorin Florea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Poate ca ar trebui specificata și cauza?
    Gropile de gunoi? Poluare industriala? Canalizarea se scurge direct în apele din jur?

  2. Asa este si in Brasov. Nici un izvor nu corespunde dar noi bem apa de cand ne stim de la izvoarele astea.
    Traiasca apa de la supermarket.