G4Media.ro

Un senator democrat se pronunţă pentru condiţionarea ajutorului militar al SUA pentru…

sursa foto: Pexels

Un senator democrat se pronunţă pentru condiţionarea ajutorului militar al SUA pentru Israel

Senatorul american democrat Chris van Hollen s-a exprimat în termeni duri atât faţă de politica preşedintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu, cât şi cu privire la atitudinea premierului israelian Benjamin Netanyahu faţă de administraţia de la Washington în ceea ce priveşte campania israeliană în Fâşia Gaza, opinând că Washingtonul ar trebui să-şi condiţioneze trimiterea de ajutor militar Israelului, relatează luni DPA, transmite Agerpres.

„Avem o situaţie în care Netanyahu continuă în esenţă, vedeţi voi, să-i arate degetul mijlociu preşedintelui Statelor Unite”, a declarat senatorul democrat într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune american ABC. „Iar noi îi trimitem mai multe bombe, asta nu are sens!”, a exclamat el.

Israelul are dreptul să se apere împotriva Hamas, dar parteneriatul cu SUA „trebuie să fie o stradă cu dublu sens, nu un cec în alb într-o singură direcţie pe banii contribuabililor americani”, a afirmat senatorul Chris van Hollen.

În schimb, trebuie formulate cerinţe clare, iar trimiterea de mai multe ajutoare pentru populaţia din Fâşia Gaza trebuie să constituie o condiţie, a opinat senatorul de Maryland.

„Este vorba de a spune, hei, avem cerinţe: Nu lăsaţi oamenii să moară de foame!”, a spus el. Potrivit experţilor internaţionali, foametea ameninţă populaţia din enclava palestiniană.

Biden trebuie să transpună în fapte recentele sale cuvinte mult mai critice la adresa guvernului israelian, îl îndeamnă el.

Van Hollen – unul dintre criticii din tabăra democraţilor faţă de acordarea de ajutor militar american Israelului – şi-a reiterat duminică declaraţia conform căreia guvernul israelian blochează în mod activ ajutorul umanitar pentru populaţia civilă palestiniană, încălcând astfel dreptul internaţional.

ONU şi organizaţiile umanitare acuză de asemenea Israelul că pune piedici livrărilor de ajutoare suficiente în Fâşia Gaza. Israelul neagă aceste acuzaţii.

Pe plan intern, creşte presiunea asupra preşedintelui Joe Biden din cauza politicii sale faţă de Israel. Guvernul SUA şi-a intensificat recent criticile la adresa Israelului pe mai multe canale, trimiţându-i un avertisment urgent împotriva ofensivei terestre planificate în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

Sute de mii de palestinieni s-au refugiat acolo, fugind din calea violenţelor de la izbucnirea războiului în Gaza.În acelaşi timp, publicaţia The Washington Post a relatat recent, citând sub rezerva anonimatului oficiali de la Pentagon şi Departamentul de Stat, că Washingtonul continuă să furnizeze Israelului armament în valoare de miliarde de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...