G4Media.ro

Un producător de vin italian laudă munca imigranților: ”Fără ei am vinde…

Sursa foto: G4Media

Un producător de vin italian laudă munca imigranților: ”Fără ei am vinde bulgări de pământ” / ”Lucrez cu cel puțin vreo patruzeci și ceva de români” / ”Zâmbesc dacă cineva vorbește despre exploatare”

Bruno Ceretto, un antreprenor în domeniul vinului, a vorbit despre munca lucrătorilor veniți din străinătate și spune că lucrează în marea majoritate cu români: „Muncitorii străini sunt indispensabili, nu doar cei sezonieri. Până acum, ei sunt integrați în societatea socială”, susține el într-un articol publicat de La Repubblica.

El spune că fără activitatea lor, producătorii de vin italieni nu ar mai avea ce vinde.

”Am vinde bulgări, nu vin. Totul s-ar prăbuși. Muncitorii care vin din străinătate sunt indispensabili și aproape că nu mai sunt lucrătorii sezonieri, dintre cei care veneau în martie și plecau din nou în octombrie. Aproape toți s-au oprit aici”, spune el.

El spune că lucrează cu peste 40 de români și este foarte mulțumit de activitatea lor.

”Lucrez cu cel puțin vreo patruzeci și ceva de români, dar acum mai sunt câțiva din Bangladesh și pentru prima dată am angajat doi senegalezi, primii fermieri de culoare din aceste locuri. Dar sunt sigur că în 20 de ani vor fi majoritari. Românii și-au adus familiile, își trimit copiii la școală și sper că unii dintre acești băieți vor putea să continue să lucreze cu noi. Unii au trecut de la statutul de muncitori, la cel de șefi de echipă. La fiecare zece muncitori străini avem un absolvent al școlii de vinuri care îi supraveghează și îi formează. Până acum, este un țesut social consolidat”, a mai spus antreprenorul.

Bruno Ceretto vorbește despre un român care cu banii câștigați în Italia cultivă prune lângă București.

”Mulți români cumpără casă și teren în zona în care s-au născut, poate pentru părinți și rude. Unul dintre ei, Alin, are trei hectare de teren la 60 de kilometri de București și cultivă prune. În acest weekend a zburat în România cu 19 euro pentru a face tăierea pomilor, și-a luat o zi liberă și este fericit. Rudele lui vor vinde fructele la piață”, spune italianul.

Povestește că a stabilit o relație cu angajații săi și chiar participă la evenimentele lor de familie.

”Văd o integrare frumoasă în majoritatea cazurilor. Noii noștri fermieri au început chiar să mănânce și să bea în stilul nostru: eu însumi produc vin pentru ei în ambalaje de 5 litri, alb și roșu. Îmi place foarte mult să vorbesc cu acești oameni, să-i las să-mi povestească despre familiile lor, despre viața lor. Uneori mă invită la botezurile copiilor lor, iar eu abia aștept să merg”, spune italianul.

Crede că în agricultura italiană ar fi nevoie de mai mulți muncitori din străinătate.

”Zâmbesc dacă cineva vorbește despre exploatare: la țară e încă obositor, dar acum avem tractoare cu aer condiționat și foarfeci electrice pentru tăiat vița de vie. Munca manuală rămâne o binecuvântare atunci când este aliată cu tehnologia. Tradiție, pricepere, dragoste și viitor, astăzi așa se cultivă pământul, astăzi așa se face vinul”, mai spune Bruno Ceretto.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ori mai puneți o virgulă după „producător de vin”, ori scoateți virgula de după „Italian”.