G4Media.ro

Un oligarh rus renunță la cetățenia rusă, spunând că „tot ce atinge…

Sursa foto: Facebook / Leonid Nevzlin

Un oligarh rus renunță la cetățenia rusă, spunând că „tot ce atinge Putin moare” / „Sunt împotriva războiului. Sunt împotriva ocupației. Sunt împotriva genocidului poporului ucrainean”

Omul de afaceri și filantropul israelian de origine rusă, Leonid Nevzlin, a anunțat marți că intenționează să renunțe la pașaportul său rus, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia, informează The Washington Post.

„Tot ceea ce atinge Putin moare”, a scris Nevzlin într-o postare pe Facebook. „Sunt împotriva războiului. Sunt împotriva ocupației. Sunt împotriva genocidului poporului ucrainean”, a completat el.

Nevzlin a fost printre primii oligarhi ruși proeminenți care și-au impus un exil în Israel, fugind de ceea ce el a descris drept o campanie de persecuție motivată politic de către președintele rus Vladimir Putin.

În 2003, Nevzlin a fugit din Rusia în Israel, pe fondul unei investigații susținute de Kremlin asupra companiei sale petroliere Yukos. Nevzlin a deținut Yukos împreună cu Mihail B. Hodorkovski, care a fost închis de un tribunal din Moscova sub acuzația de fraudă și, mai târziu, de delapidare și spălare de bani.

Israelul a refuzat cererile de extrădare a lui Nevzlin pentru a fi acuzat în Rusia de crimă, tentativă de omor și fraude financiare.

Nevzlin a negat toate acuzațiile și a spus că sunt încercări ale lui Putin de a-l reduce la tăcere pe el și alți critici.

„Am fost unul dintre primii care au fost loviți de Putin. Mi-a aruncat prietenii în închisoare și i-a ucis pe unii dintre ei”, a scris Nevzlin. „Am petrecut aproape douăzeci de ani în afara Rusiei, dar exact asta mi-a permis să văd procesul ei de putrezire și descompunere.”

Nevzlin a scris marți că rușii au aplaudat căderea Uniunii Sovietice în anii 1990. „Să mulțumesc Domnului că unii dintre ei nu mai trăiesc astăzi”, a scris el. „Ziua în care Patria, ale cărei pașapoarte proaspete le-au sărutat, a devenit un stat fascist”.

În anii care au urmat anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014, un nou val de cetățeni ruși bogați, inclusiv fostul proprietar al echipei de fotbal Chelsea Premier League și susținătorul de multă vreme al lui Putin, Roman Abramovici, au preluat cetățenia israeliană, parțial, pentru a evita sancțiunile SUA care au rezultat.

Mulți oligarhi continuă să aibă legături de afaceri și financiare în Rusia și au fost precauți în a critica în mod public războiul.

Bancherul miliardar Mikhail Fridman, sancționat de Occident, a descris războiul drept o „tragedie” și a spus că războiul „nu poate fi niciodată răspunsul”. Dar, într-o conferință de presă cu jurnaliştii la Londra, el a spus că nu va critica direct invadarea Ucrainei de către Putin, pentru a evita represaliile împotriva angajaților săi.

Sursa foto: Facebook / Leonid Nevzlin

Citește și:

LIVE Ziua 15 de război: Tancurile ruse, atacate la 15 km de Kiev / Nici un rezultat după negocierile miniștrilor de Externe. Lavrov spune că ”nu am atacat Ucraina”, un ziarist britanic l-a întrebat ”cum vă poate lua cineva în serios când spuneți asta?”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Daca Rusia trebuie sa se replieze din cauza aliantei care include turcii, Armenia dispare in maxim un an. Ce le-au dat americanii armenilor intr-un secol, in afara de incurajari?

  2. ce tupeu.oligarhii khazari fugariti de putin incepand cu 2003, dupa ce au furat rusia in anii 90 ca in codru conform |”reformelor” supervizate de asasinului economic jeffrey sachs.

  3. Putin nu se bazeaza in prezent pe oligarhii care l-au sustinut in trecut si au profitat.
    El are armata, generalii si serviciile secrete, poate sa tina sub teroare toata Rusia.

  4. Putin e otravă curată.

  5. ce tupeu, dupa ce s-a imbogatit cat a putut furand tara, acum o renega. bine, ma bucur ca il critica pe putin, dar omul e un ipocrit cat cuprinde.

  6. Ba cam iese antisemitismul prin piele bai postacilor!