G4Media.ro

Un laborator francez oferă doze de medicament antimalaric, ce ar putea trata…

Un laborator francez oferă doze de medicament antimalaric, ce ar putea trata 300.000 de pacienţi cu COVID-19, după teste „promiţătoare”

Laboratorul francez Sanofi şi-a anunţat intenţia de a oferi autorităţilor franceze milioane de doze de Plaquenil, un medicament împotriva malariei, cu potenţial de a trata 300.000 de pacienţi cu COVID-19, în urma efectuării unor teste considerate „promiţătoare”, informează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

După un studiu cu rezultate încurajatoare efectuat pentru acest medicament, „Sanofi se angajează să pună tratamentul la dispoziţia Franţei şi să ofere câteva milioane de doze care ar putea permite tratarea a 300.000 de pacienţi”, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al laboratorului, acesta precizând în acelaşi timp că grupul este gata să colaboreze cu autorităţile sanitare franceze „pentru confirmarea acestor rezultate”.

Plaquenil, o moleculă de hidroxiclorochină, utilizat de decenii în boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă, ar putea avea efect asupra dispariţiei virusului, a indicat luni profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar din Marsilia.

Conform acestui studiu condus de profesorul Raoult pe 24 de pacienţi purtători ai coronavirusului, la şase zile de la începerea administrării Plaquenil, virusul dispăruse la trei sferturi dintre persoanele tratate.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Sibeth Ndiaye, a declarat anterior că aceste studii clinice sunt „promiţătoare” şi vor fi extinse la un număr mai mare de pacienţi.

Aceste noi studii clinice „vor fi realizate cu o echipă independentă a profesorului (Didier) Raoult”, a precizat Ndiaye după un Consiliu de Miniştri, ea subliniind că, în acest stadiu, „nu avem dovezi ştiinţifice” că acest tratament funcţionează.

Mai mulţi experţi solicită prudenţă în absenţa unor studii mai ample şi din cauza efectelor secundare potenţial grave, în special în caz de supradozaj.

„Am luat notă de rezultate şi am dat acordul ca un studiu mai amplu, efectuat de alte echipe, să poată fi iniţiat cât mai curând posibil pe un număr mai mare de pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, în timpul unei conferinţe de presă telefonice.

El şi-a exprimat speranţa că aceste noi teste vor „consolida rezultatele interesante” obţinute de profesorul Raoult.

Dar „este absolut fundamental ca orice decizie în materie de politici de sănătate publică să se bazeze pe date ştiinţifice validate”, a subliniat oficialul.

Iniţiativele companiilor se înmulţesc în contextul pandemiei. Sanofi, care lucrează la un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat vineri crearea unui fond pentru a susţine demersurile ştiinţifice ale echipelor unităţilor sanitare din cadrul Asistenţa Publică – Spitale din Paris (AP-HP) în lupta contra coronavirusului.

Grupul de lux LVMH a anunţat duminică faptul că filiala sa de parfumuri urmează să fabrice geluri hidroalcoolice ce vor fi puse la dispoziţie, în mod gratuit, autorităţilor sanitare franceze, notează AFP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Clorochina a fost testata si in china si in germania pe pacientii cu covid19, ambele cu rezultate promitatoare. Si este medicament general, neprotejat de drepturi de autor, poate fi produs liber si ieftin. Da, are efecte adverse nasoale, trebuie administrat sub supraveghere medicala, dar exista persoane diaspuse sa si l administreze pentru a face turism in zone tropicale, presupun ca ar fi persoane dispuse sa l ia pentru a le salva viata… pana se certifica remdesivir, un alt antiviral cunpotential mare, clorechina poate fi o solutie pentru a nu suprasolicita sistemele medicale prin consumul medicatiei anti HIV, scumpa si rara (sau poate chiar preventiv, pentru crearea unei imunitati de moment, cum se administreaza impotriva malariei de 90 de ani). Ar putea si ai nostri sa faca teste, de preferat pe pacientul de la gerota :d

    • de fapt hidroxiclorochina e mai eficienta comparativ cu clorochina. dar nu stiu daca statul asta defect are asa ceva si daca are capacitate sa-l produca. sincer ma indoiesc. oricum, hidroxiclorochina nu merge pe cazurile grave. se pare ca pentru cazurile grave, singurul antiviral eficient e remdesivir. dar cel mai probabil remdesivir nu va fi disponibil la noi, e foarte scump (gilead nu a facut public deocamdata un pret insa zvonurile ar fi ~1k$ si deci un tratament de 10 zile ar costa 10k$). pentru cazurile usoare si moderate mai sunt alte antivirale. evident, trebuie si ceva care sa blocheze sistemul imunitar, de exemplu tocilizumab, asta cred ca se gaseste la noi cat de cat.concluzia: o sa ne indoape cu antibiotice si o sa murim cu diagnostic de pneumonie bacteriana ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.