G4Media.ro

Un judoka algerian care a refuzat să lupte împotriva unui israelian la…

Un judoka algerian care a refuzat să lupte împotriva unui israelian la Jocurile Olimpice a fost suspendat pe 10 ani

Algerianul Fethi Nourine a fost sever criticat la Tokyo urmare a retragerii sale din turneul de judo pentru a evita un posibil meci din turul doi cu israelianul Tohar Butbul la categoria 73 kg. Nourine trebuia să-l înfrunte pe sudanezul Mohamed Abdalrasool în turul 1, câștigătorul urmând să lupte cu Butbul.

După ce a aflat cine este potențialul său adversar din runda a doua, judoka algerian a decis să se retragă din competiția olimpică, invocând sprijinul său pentru palestinieni drept motivul deciziei sale.

La acea vreme, comitetul executiv al Federației Internaționale de Judo (IJF) i-a suspendat temporar pe Nourine și pe antrenorul său Amar Benikhlef. Comitetul olimpic algerian a retras, de asemenea, acreditarea ambilor, înainte de a-i trimite acasă din Tokyo.

În urma scandalului, atât Nourine, cât și Benikhlef au fost penalizați cu interdicții de 10 ani din acest sport. Nourine, în vârstă de 30 de ani, este de trei ori medaliat cu aur la Campionatele Africane de judo, în timp ce Benikhlef, în vârstă de 39 de ani, a câștigat o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

Este evident că cei doi judoka algerieni, cu rea intenție, au folosit Jocurile Olimpice ca platformă de protest și promovare a propagandei politice și religioase, ceea ce reprezintă o încălcare clară și gravă a Statutelor IJF, a Codului de etică al IJF și a Cartei olimpice„, a spus IJF într-un comunicat.

Am fost acolo pentru a câștiga o medalie, dar în schimb am câștigat o cauză, este o onoare. Când văd palestinienii fericiți de decizia mea și sioniștii ssupărați de asta, este o onoare de care sunt mândru. Nu voi asupra deciziei mele, chiar dacă mă costă ceea ce este insuportabil pentru mine.” a spus Nourine după retragerea sa.

Butbul a avansat fără luptă în categoria 73 de kilograme din Tokyo din cauza retragerilor lui Nourine și a lui Mohamed Abdalrasool, care s-au retras înainte de a lupta cu Butbul. Abdalrasool a susținut că este accidentat, dar Butbul și echipa israeliană nu l-au crezut, citând faptul că sudanezul s-a prezentat la cântarul oficial cu o zi înainte de luptă.

Israelianul a fost eliminat în sferturile de finală ale categoriei sale de greutate, dar a făcut parte din echipa Israelului  care a câștigat bronzul în prima competiție pe echipe mixte.

În aprilie, IJF a suspendat federația iraniană pe timp de patru ani, din cauza a refuzului acesteia de a permite luptătorilor iranieni să se confrunte cu israelienii.  IJF a declarat că politicile Iranului au fost devoalate atunci când fostul judoka iranian Saeid Mollaei a susținut că i s-a ordonat să piardă în semifinalele campionatelor mondiale din 2019 din Tokyo pentru a evita potențiala înfruntare a campionului mondial israelian Sagi Muki în finală.

Mollaei a primit azil în Germania și cetățenie în Mongolia. El câștigat o medalie de argint reprezentând Mongolia la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Nourine și Benikhlef au dreptul de a face apel la interdicțiile lor la Curtea de Arbitraj pentru Sport.

Yahoo News, Times of Israel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. S-a retras pentru ca avea infipt marele morcov, si banuia ca va fi invins de „sionist”. Daca se simtea capabil, nu se retreagea nicicum.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.