G4Media.ro

Un grup statuar Monica Lovinescu – Virgil Ierunca va fi dezvelit duminică…

Sursa foto: România Cultural

Un grup statuar Monica Lovinescu – Virgil Ierunca va fi dezvelit duminică în Cotroceni / Cei doi au fost cele mai importante voci ale exilului românesc

Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas vă invită duminică, 17 decembrie, ora 12.30, la ceremonia de dezvelire a grupului statuar Lovinescu–Ierunca. Evenimentul va avea loc în Cotroceni, la intersecția dintre străzile dr. Grigore Romniceanu și dr. Petre Herescu, anunță un comunicat al organizatorilor.

Închinat Monicăi Lovinescu (1923–2008) și lui Virgil Ierunca (1920–2006), cele mai importante voci ale exilului românesc, acest monument, operă a sculptorului Virgil Scripcariu, a fost inițiat și realizat de Fundația Humanitas cu sprijinul companiei Dedeman și este donat orașului București cu prilejul Anului Centenar Monica Lovinescu.

La inaugurarea grupului statuar vor vorbi Gabriel Liiceanu, inițiator al Anului Centenar Monica Lovinescu și președinte al Fundației Humanitas, istoricul de artă Ioana Beldiman și sculptorul Virgil Scripcariu.

„Grupul statuar este o compoziție în care figurativul clasic este epurat de decorativism inutil. Spun «compoziție», pentru că în această lucrare am căutat să ilustrez și contextul istoric în care au trăit cele două personaje. Pe măsură ce-mi croiam drumul spre forma finală, m-am gândit că s-ar putea să fiu în fața celei mai importante provocări a vieții mele de sculptor de până acum.“ — Virgil Scripcaru.

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia mea umană mai întâi ca o «voce». Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce «cuplu» formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor! Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria?“ — Gabriel Liiceanu.

Context

Consiliul General al Capitalei a aprobat, în luna iulie, proiectul, acceptând oferta de donaţie din partea fundaţiei, care se obligă să suporte toate costurile legate de realizarea şi amplasarea obiectivului. Ansamblul statuar este în curs de realizare de către artistul Virgil Scripcariu şi are o valoare de 359.265 lei. Proiectul de hotărâre a fost elaborat la propunerea consilierului general USR Nicorel Nicorescu.

Gabriel Liiceanu, reprezentant al Fundaţiei Humanitas Aqua Forte, a pledat, în cadrul şedinţei CGMB, pentru adoptarea proiectului, subliniind că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au fost repere ale societăţii româneşti în cea de-a doua parte a secolului XX.

„În timp ce, sub comunism, poporul român nu cunoştea libertatea cuvântului, întrucât gurile noastre erau absolut zăvorâte, ei au vorbit în locul nostru, făcându-ne să putem respira în epoca totalitarismului oxigenul adevărului. Asta a însemnat enorm, pentru că timp de 30 de ani, milioane de români au putut să înţeleagă ce se întâmplă cu ei, să îşi păstreze speranţele, să ştie încă ce înseamnă a rosti adevărul, fără nicio cenzură. Aceştia oameni au însemnat enorm pentru România”, a spus el.

Conform memoriului tehnic administrativ, în prezent, în zona propusă pentru amplasarea ansamblului exista o grădină publică de dimensiuni mici, în suprafaţă de 260 mp, mărginită de un spaţiu de circulaţie pietonală cu lăţimea de un metru şi o suprafaţă de 120 mp. Scuarul este delimitat de carosabilul rezervat circulaţiei vehiculelor rutiere în lăţime de aproximativ cinci metri, al cărui traseu actual se va păstra.

Potrivit raportului de specialitate, prin acest demers se urmăreşte cinstirea memoriei Monicăi Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, şi a soţului acesteia, scriitorul Virgil Ierunca.

Anul acesta se marchează 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu. Încă din perioada tinereţii, ea a publicat pagini literare sau cronică dramatică în cele mai importante reviste culturale ale vremii. În anul 1947, a obţinut o bursă a statului francez şi a plecat la Paris. După anul 1990, cărţile Monicăi Lovinescu au fost publicate la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio. Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română.

Virgil Ierunca a fost critic literar, publicist şi poet. A debutat în ziaristică la ziarul „Timpul”. Între anil 1940 şi 1944 a colaborat la principalele reviste literare şi la săptămânalul „Vremea”. El a plecat, de asemenea, în Franţa, în 1947, cu o bursă din partea Guvernului de la Paris. Pentru activitatea sa democrată şi anticomunistă a fost distins cu medalia „Iuliu Maniu”, iar pentru cea literară cu Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americane de Artă şi Ştiinţă (1987).

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...