G4Media.ro

Un grup economic apropiat de Plahotniuc preia o companie din România printr-un…

sursa foto: Facebook / Vlad Plahotniuc

Un grup economic apropiat de Plahotniuc preia o companie din România printr-un împrumut de la Banca de investiții controlată de Rusia

Banca Internațională de Investiții, fosta bancă a statelor comuniste, controlată de Rusia și cu sediul la Moscova, a acordat un împrumut companiei moldovene Trans-Oil pentru a cumpăra fabrica de ulei de la Țăndărei (Ultex Țăndărei), potrivit unui comunicat al băncii.

Trans-Oil este o companie fondată în Republica Moldova și controlată în mod formal de Vazha Dzhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie (rusă, americană și moldovenească). Potrivit unei investigații Newseek România, compania lui Vazha Dzhashi este sub influența oligarhului Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al guvernului de la Chișinău.

Astfel, potrivit Newsweek România, Jhashi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri a lui Vlad Plahotniuc, dar și consilier al premierului Pavel Filip în probleme economice pentru regiunea țărilor arabe. Șeful Trans-Oil a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii Victoriabank, când președinte al Consiliului era Vlad Plahotniuc, dar și acționar la OTIV Prime Holding, companie care îi aparține tot lui Plahotniuc.

Potrivit Newsweek, Holding-ul Trans Oil deține 16 silozuri (din 44 existente) pe teritoriul Republicii Moldova și încă unul în Portul Reni, Ucraina. Trans Oil deține active și în România, achiziționate o dată cu grupul Racova, aflat anterior în proprietatea lui Adrian Porumboiu.

Economistul Dragoș Cabat a avertizat că Rusia își crește influența în regiune prin intermediul Băncii Internaționale de Investiții. ”E posibil ca Banca de Investiții Internaționale să le ofere (companiilor, n.r.) mai rapid banii, din punct de vedere al documentației, față de alte instituții precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. Cu toate acestea, prin astfel de împrumuturi crește și influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a explicat analistul financiar Dragoș Cabat pentru Europa Liberă.

Banca Internațională de Investiții se mută de la Moscova la Budapesta. ”Un cal troian al Rusiei” în UE și NATO

Banca Internațională de Investiții cu sediul la Moscova se mută la Budapesta. Parlamentul ungar a dezbătut în februarie acordul internațional de stabilire a noului sediu al băncii, act în care există o serie de detalii alarmante, potrivit publicației Index.hu, preluată de TransylvaniaFreePress.

Propunerea de a introduce noul acord internațional cu Rusia în sistemul juridic maghiar conține o serie de detalii neobișnuite care oferă o serie de drepturi suplimentare Băncii Internaționale de Investiții (IIB), care este succesorul legal al Comecon și al băncii fostei organizații economice sovietice.

În afară de specificațiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi ca nou sediu și alte facilități ale IIB, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari – inclusiv renovări, chirie și securitate.

Imunitate diplomatică – fără diplomați

Acordul conține o serie de imunități care să garanteze că statul maghiar nu va putea să intre în clădire fără autorizație prealabilă, deoarece IIB va beneficia de un statut juridic similar cu misiunile diplomatice și birourile organizațiilor internaționale. Statul trebuie să asigure securitatea prin alocarea unui „număr suficient” de polițiști în birouri, dar nu vor putea să intre, atâta timp cât nu sunt invitați în mod specific de către IIB.

Potrivit propunerii, biroul IIB va fi inviolabil și va fi sub controlul complet al IIB și va beneficia de imunitate împotriva tuturor tipurilor de proceduri de confiscare și expropriere împreună cu toate bunurile materiale deținute de Bancă și nici o putere executivă sau judiciară nu poate decide altfel. În plus, toate activele băncii vor fi ” imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile.”

Autoritățile maghiare vor putea intra în clădire numai cu consimțământul explicit al Băncii, după regulile și în condițiile stabilite de Bancă.

Foto: Vlad Plahotniuc (Contul personal de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Nimic surprinzător!
  PSD își are centrul de comandă la Moscova,și deocamdată PSD guvernează.

 2. Bravo au invitat terorisii si spionii la ei acasa.
  S-au predat fara drept de apel si poporul accepta.
  Vai vai.
  Afara cu ei!

 3. Interesant. <>
  Daca banca declara ca are active the 10 miliarde de dolari, nimeni nu o poate verifica. In cazul asta banca asta poate oferi bani pentru orice „investitie” oricat de mare, fara a dovedi ca are bani. Reteta perfecta de a pune mana pe o economie tinta. M-am linistit… Rusia nu mai are nevoie de armata ca sa ocupe o tara anume.

 4. „Politica” economica a TRADATORILOR din gruparea anti-nationala PSD, cu DRAGNEEV vârf de lance a inceput sa dea roade. Iesim din UE si ne re-integram in CAER, prin grija unot ticalosi ca Vâșkov, Drancila, Teodorovici, Androneaskova, Prcan Nicolae si toti ceilalti TRADATORI DE TARA din cloaca prs=fsn=pcr.

 5. N-am incredere in aceste pseudo-investigatii. Sa fi fot Plahotniuc apropiat rusilor, nu-l mai sustineau americanii si europenii.

  • troll PD tipic fara imaginatie cioplit cu toporul, da stii ca portretul mafiotului plahotniuc sta in cabinetul lui trump ?

 6. Din pacate toata expansiunea este posibila datorita amortirii (voite sau nu) a autoritatilor europene, cu viziuni individualiste si limitate.

 7. Iarasi manipulari de gestul asta, fara nici un rost!

 8. amuzant cum frustratii incearca sa prezinte activitatea lui ca om de afaceri ca ceva ilegal pentru a-i stirbi din imaginea de politician… cu cat sunteti ba platiti pentru aceste campanii de defaimare?

 9. Trans Oil este grupul „moldovean” caruia i-a vandut „marele” Adrian Porumboiu afacerea lui cu terenuri agricole de pe Valea Prutului. O data cu ea, au fost „vanduti” si miile de mici arendatori, cu terenurile lor cu tot, care astazi sunt captivii fara speranta ai unor contracte abuzive. Una dupa alta, firmele preluate au intrat in insolventa: Agrocomplex Barlad, R-Agro Falciu, Comcereal, Mopan…desi vanzarea s-a facut tocmai cu scopul salvarii de la faliment a acestora. Si uite asa, au incaput pe mana rusilor-moldoveni de la Trans Oil zeci de mii de hectare de teren arabil. Despre ce vorbim?