G4Media.ro

Un grup de intelectuali maghiari acuză UDMR că a devenit reprezentantul FIDESZ…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Un grup de intelectuali maghiari acuză UDMR că a devenit reprezentantul FIDESZ în România și că a suprimat democrația pluralistă / Petiție online înaintea alegerilor din Ungaria, protest împotriva fraudării votului în Transilvania

Mai mulți intelectuali maghiari din Transilvania au acuzat, marți, UDMR, într-o conferință de presă organizată online, că a devenit ”reprezentantul FIDESZ” în România și că a suprimat democrația pluralistă din interiorul organizației. Pe de altă parte, aceștia au lansat și o petiție online, o luare de poziție înaintea alegerilor din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie.

Semnatarii petiției denunță ”campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu” și afirmă că ”nu trebuie și nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Soros, de migranți sau de minorități sexuale!”.

Inițiatorii petiției, între care Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa, solicită ”să se asigure transparența alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei”, având în vedere că maghiarii din Transilvania vor putea vota prin corespondență.

”Protestăm împotriva cumpărării de voturi și fraudării alegerilor”, se mai arată în textul petiției online, pe care o redăm integral mai jos. Inițiatorii petiției au admis că se gândesc să înființeze ”o organizație” sau ”o fundație” pe baza principiilor enunțate azi în cadrul ”Inițiativei pentru pluralism”.

 • ”Democrația pluralistă este alternativa la falsele temeri inoculate politic / Luare de poziție cu privire la alegerile din Ungaria

”Ungaria votează anul acesta. În Transilvania sunt maghiari cu dublă cetățenie care se pregătesc să voteze la scrutinul din aprilie. Este dreptul lor consfințit prin lege. O parte dintre ei, care reprezintă majoritatea maghiarilor din Transilvania, nu va participa la alegeri din varii motive. Nu sunt cetățeni maghiari, nu consideră că este moral să voteze în altă țară, sau pur și simplu nu sunt interesați. Cu toate astea, rezultatele alegerilor ne afectează pe toți în egală măsură.

Nu suntem și nu putem rămâne indiferenți la evoluția vieții politice din Ungaria, la modul în care se va configura guvernul într-o țară cu care avem relații culturale și sociale, de care ne leagă multiple relații de rudenie sau prietenie. Suntem pe deplin conștienți de importanța valorilor la care aderă un stat membru al Uniunii Europene pentru că acestea modelează atitudinea UE față de maghiari, ceea ce afectează calitatea vieții noastre în Transilvania. Evoluția vieții politice din Ungaria este esențială și în privința relației dintre guvernul României și al Ungariei pentru că dinamica relației va defini cadrele vieții politice și sociale a maghiarilor din România.

Cultura politică a Ungariei, divizarea internă din țara vecină trece dincolo de granițe. Campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu contribuie pe deplin la deteriorarea relațiilor sociale chiar și la nivelul vieții cotidiene. Nu trebuie și nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Soros, de migranți sau de minorități sexuale! Nu avem nevoie de protecție împotriva lor. Dorim dialog, nu discursuri alarmiste.

Clientelismul și arbitrarul promovat în politica din Ungaria a devenit dominant și dincolo de granițele ei cu consecințe nefaste. Discursul public din Transilvania s-a atrofiat, spațiul public este inundat de propagandă fățișă iar analizele, luările de poziție raționale sunt reprimate, ori nici nu ajung să fie formulate de teama represaliilor. Această stare nu poate fi menținută în continuare pentru că miza este viitorul vieții politice, culturale și economice a comunității maghiare din Transilvania, credibilitatea ei morală.

Tăcerea ar confirma logica prevalentă în Ungaria care susține că politica din Transilvania se reduce la urmărirea unor interese personale imediate. Respingem această idee, pentru că întărește o imagine falsă despre maghiarii din Transilvania (și despre maghiarii din afara Ungariei, în general) cum că ei votează motivați doar de un calcul pragmatic personal. Este inacceptabil să fim priviți în acest mod. Protestăm împotriva acestei caracterizări vădit tendențioase.

Credem în respectarea principiilor democratice și repudiem toate încercările de prejudiciere a procesului electoral, protestăm împotriva cumpărării de voturi și fraudării alegerilor. De aceea considerăm că este esențial să se asigure transparența alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei. Este interesul comun al maghiarilor din Transilvania, inclusiv al celor care nu vor vota, pentru că stigmatul fraudei ne va afecta pe toți.

Voturile maghiarilor din afara Ungariei pot influența rezultatul alegerilor – un fapt care nu poate fi ignorat de partidele din Ungaria. Comunitatea maghiară din Transilvania este eterogenă cu opțiuni politice diverse: de stânga, liberală, ecologistă, conservatoare, indeciși. Cei care văd în noi un electorat nediferențiat, înregimentat într-un singur partid întăresc imaginea negativă a comunităților maghiare din afara Ungariei. Imaginea comunității trebuie adaptată la pluralismul ei caracteristic, iar pentru asta avem nevoie de dialog, de un spațiu public lipsit de constrângeri și, nu în ultimul rând, de respect reciproc”

Inițiatorii: Eckstein-Kovács Péter (fost ministru, consilier prerzidențial, în prezent avocat la Cluj), Fosztó László (antropolog clujean), Gáspárik Attila (Director general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş) , Kozák Gyula (sociolog clujean), Magyari Nándor László (sociolog), Selyem Zsuzsa (preofesor universitar, scriitoare).

Redăm mai jos cele mai relevante luări de poziție din conferința de presă:

Eckstein-Kovács Péter:

 • Pluralitatea a cam dispărut din comunitatea maghiară din Ardeal.
 • Așa cum trece mizeria pe Someș în Ungaria, așa trec niște idei la noi care sunt nocive. Idei fățiș negative față de Uniunea Europeană. Prin UDMR, aceste idei se introduc în politica românească.
 • Această implicare este necesară pentru că UDMR preia unele legi din Ungaria. Nu vrem să ajungem la soarta nemților din România care timp de secole au zis ”Ardealul, pământ dulce” după care au trecut la ”Deutscheland uber alles”. Nu vreau să trec de la ”Ardealul este patria mea” la ”Ungaria este prima, este în interesul nostru.”
  Vom vedea în recensământul care urmează ce rol are propaganda care spune că suntem uniți cu Ungaria peste graniță.
 • Mult mai importantă decât vizita lui Orba în Rusia cred că este întîlnirea din Madrid, în care viziunile lui Orban sunt asemănătoare cu ale liderilor AUR și naționaliști din România. Toți politicienii care au fost aolo sunt anti-europeni. Acolo și-a dat mai mult arama pe față domnul Orban.

Magyari Nándor László:

 • Problema pluralității pentru comunitatea maghiar este foarte delicată. Pentru noi este foarte îngust acel cadru în care putem să ne mișcăm. Au fost vremuri când o pluralitate interioară în cadrul UDMR a început să se manifeste. Acele vremuri au dispărut, lucrurile s-au oprit. Am vrea o pluralitate internă pentru comunitatea maghiară.
 • Se vorbește despre doctrina lui Marko Bela în care platformele interne comunicau cu cele din Ungaria și cu cele din București. UDMR este un fel de reprezentant al FIDESZ în România și nu ne mai regăsim în acestă formulă de partid care s-a dezvoltat pe modelul FIDESZ-ului. Legitimitatea UDMR este oarecum știribită de o problemă reală, nici nu vrea să audă de o pluralitate politică în comunitatea maghiară.
 • Finanțările dinspre Ungaria sunt total netransparente. O foarte mare parte a acestor fonduri servesc niște interese clientelare. Vin alegerile și este foarte curios dacă maghiarii din România cu dublă cetățenie, dacă voturile lor sunt considerate democrartice, fiind fără transparență.
 • Nu avem certitudini în ce privește fraudarea alegerilor cu dublă cetățenie, dar vedem că sistemul maghiar în care sunt organizate alegerile face posibilă intervenția. Nu e vorba numai de înregistrarea votanților, care a și început, nu putem ști dacă procesul merge curat și precis. Asta e prima fază, votul e în princpiu prin corespondență și totuși sunt trei organizații care adună voturilor. Presupunem că le adună și le transmit mai departe. Sunt aici niște circumstanțe care ne fac să ne gândim de zece ori dacă nimeni nu intevine.
 • Celelalte fraude sunt de altă natură. Noi am făcut referire la faptul că nu există nici o monitorizare a voturilor venite din Ardeal.

Fosztó László:

 • Influență nefastă din perspectiva finanțărilor, tăierea fianțărilor care a existat înainte din partea guvernului maghiar. Apare o imagine distorsinată despre noi, mai ales că din perspectiva maghiarilor din Ungaria ei văd ca și un votant FIDESZ bloc din România, cred că este greșit. Petiția noastră vine pentru a contracara că tendița este una dăunătoare.

Gáspárik Attila:

 • În ultimii 12 ani, politica culturală și educațională a Ungariei a băgat între noi niște diferențe. Am ajuns să punem la îndoială maghiarismul din noi. Dacă nu-ți place o inițiativă politică din Ungaria ți se spune că nu ești maghiar. Lucrurile acestea au început să se accelereze.
 • Cred că trebuie să dăm un semnal, ne-am pierdut autonomia decizională pe care am avut-o. Vor să ne trimită comenzile în scris dinspre Budapesta. Multe idei sunt foarte bune, dar nu există un dialog. Vrem să fim buni cetățeni ai Româei, ai Europei și vrem să trăim maghiarul din noi.
 • În ziare, în media nu mai avem loc. Foarte mulți au spus nu faceți, o să vedeți ce pățiți. În 89 am văzut ce am pățit. Ce facem noi acum e același lucru. Am spus că măcar tragem niște semnale. Vrem dialog, vrem convorbiri. Vrem să trăim cultura moștenită.
 • Cei cu dublă cetățenie pot vota de acasă prin plicuri. Milioane de unguri care lucrează în străinătate, în Marea Britanie de pildă, nu pot vota prin corespondență, ei trebuie să se ducă la punctele de vot. Pentru asta s-a creat deja o tensiune măsurabilă între ungurii din România care pot vota și cei care nu pot vota din Angalia.
 • Despre vizita premierului maghiar la Moscova: E o vizită de imagine pentru Viktor Orban care vrea să se dea mare european și pentru tabăra lui contează, e o ruptură de viziune între România și Ungaria. Avem Deveselu, parteneriatul cu Statele Unite, pentru noi e mult mai greu.

Selyem Zsuzsa:

 • Microhidrocentralele subvenționate pe Valea Uzului de guvernul maghiar sunt un pericol pentru biodiversitate și întmatricularea tractoarelor neconforme. Demnitarii maghiari vin în pădurile Transilvaniei să vâneze. Șapte deputați UDMR au inițiat modificarea legii drepturilor copiiilor.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

 1. sa nu-si faca griji, ca PSD-MAGHAR va vota cu orban 110%

  • ASA CU SI UDMRPSD SUNT TRECUTI PRAGUL IN romania. SA INTRE IN parlament.

  • Asa si trebuie pentru cu nu este vorba NUMAI de viitorul Ungariei ci despre viitorul intregii regiuni Central Europene. Acest lucru nu este clar in capul oamenilor. Este vorba despre a fi liber si stapin pe tara, pe zona, sau a deveni sclavul globalistilor. Asta este miza cea mare a alegerilor din Ungaria.

  • marinkaia alooo
   .poi cre’ ca tu nu ăsti in cunoştere bre marinkaia .nu ăsti de pă la noi .
   .dacă ărai stiai bre ca romanii or trait bine ca vecini cu maghiarii şâ cu tăti de alte natii prin satele din Romania pana s-or bagat politicenii sa faca râca .
   ce stii tu ca n-ai trait sa vez’ .
   .nu mai tăt baga tu discordie ca habar n-ai .
   nu metiț răspect păntru ce faci p-aci .lasa ominii in pace să convietuiasca fain .nu va mai satura ăl’ de sus dă putere şâ bani . mare rusâne pa capu’ tau marinkaia
   . bravo pantru intelectoalii maghiari bravo păntru initiotiva la intelectualii maghiari

  • Mai sunt și intelectuali unguri ardeleni
   #citovi la cap…
   Ca majoritatea ungurilor ardeleni
   Votează cu Orbanica Micuțul dictator
   Budapestan….
   Cu mintea cât o #muska

 2. UDMR votează alături de legionarii romani.

 3. Ca roman sunt mandru ca in tara mea exista maghiari cu o viziune ca a celor din acest articol.

 4. În ciuda faptului ca în multe situații UDMR-ul este prezentat ca un partid modern, unit și cu experiență politica în realitatea este un PSD sau chiar PDL maghiar. Și cam atât. Este clar ca este coloana a 5-a a FIDESZ-ului pentru ca nimic din ceea ce face nu are rolul de a apropia comunitățile maghiare de cele romane – cel putin în Transilvania – ci de a le depărta cât se poate. Eu sunt de fapt un stat paralel în Transilvania folosind ca scuza drepturilor minorităților. Iar aceasta autoizolarea impusă nu duce la nimic bun în special pentru comunitatea maghiara a oamenilor normali. Nu învață limba română ca este cah, prin urmare au doua opțiuni: sa lucreze în Ungaria – unde se știe ca nu sunt iubiți mai ales în ultima perioada din cauza politicii lui Orbán – sau în Ținutul Secuiesc, unde nu pare sa fie o zona în care toate investițiile străine sunt concentrate și sunt foarte multe locuri de munca disponibile. Sunt multe de discutat aici și din păcate cu câteva miliarde de forinti, un pașaport putin mai bun decât cel romanesc, aspirații false de un naționalism și imperialism feudal și un partid politic local retrograd, o întreaga comunitate va suferi pe termen lung mai mult decât „câștigurile” pe termen scurt.

  • Imi pare rau sa va spun, dar nu sinteti in cunostinta de cauza. Nu cunoasteti situatia nici din Ungaria nici a maghiarilor din Transilvania. Si mai ales nu va este clara miza acestei alegeri care priveste toata zona Central Europeana. Cu respect.

  • marinkaia alooo
   .poi cre’ ca tu nu ăsti in cunoştere bre marinkaia .nu ăsti de pă la noi .
   .dacă ărai stiai bre ca romanii or trait bine ca vecini cu maghiarii şâ cu tăti de alte natii prin satele din Romania pana s-or bagat politicenii sa faca râca .ce stii tu ca n-ai trait sa vez’ .
   .nu mai tăt baga tu discordie ca habar n-ai .
   nu metiț răspect păntru ce faci p-aci .lasa ominii in pace să convietuiasca fain .nu va mai satura ăl’ de sus dă putere şâ bani . mare rusâne pa capu’ tau marinkaia
   . bravo pantru intelectoalii maghiari.

  • Dna. Marta
   Sunt curios, ce înțelegeți Dvs. prin a fi ”sclavul globaliștilor”. Nu de alta, dar concernele auto uriașe ( Audi, Mercedes, Suzuki etc. ) care produc marea parte a PIB- ului ungar, sunt nume emblematice ale economiei globale. Ungaria și țările din Europa Centrală și Estică se folosește, volens nolens, mai eficient sau mai puțin de fenomenul globalizării, procedând cum este rațional : se adaptează. În prezent absolut totul se desfășoară pe scară globală, economia, finanțele, cultura, știrile și – poftim ! – bolile ( apare un virus în China și devine pandemie într-o lună ). Acest fapt are bineințeles și multe aspecte negative, problema majoră rezidă în limitarea efectului transnațional al concernelor uriașe, care au ajuns să devină factori de modelare a comerțului global și dictează de multe ori peste guverne naționale ( câteva exemple : economia extractivă a resurselor mondiale, comerțul cu armament și last but not least, Big Pharma ). Dacă credeți că alegerile dintr-o țară central-europeană, cu miza realegerii lui Orban, pot influența globalizarea, atunci nu știu unde ați trăit în ultimele decenii. Oricum, Orban a ales : nu degeaba ”luptă” împotriva ”sclaviei globaliștilor” prin vizite la doi actori globali : Rusia și China. După cum vorbiți, probabil obișnuiți să participați și Dvs. la marșul trist al ”civililor” aserviți regimului Orban : ( bekemenet ) . Ei au o deviză, devenită virală : Nu vom fi colonie !
   Cu simpatie umană…

 5. Câteva locuri comune :
  Udmr este factual reprezentantul actualului guvern din Ungaria. Finanțările de ordinul zecilor de miliarde de forinți, pe lângă ”întărirea ” legăturilor cu patria ”mamă” , reprezintă și o uriașă mașină de spălat. Transparența și veridicitatea voturilor efectuate de către cei cu cetățenie dublă din Transilvanie sunt imposibil de verificat. Noroc că nu votează toți. La alegerile din 2014, votul celor din Ardeal a asigurat proporția de 2/3 al fidesz în parlamentul ungar. Nu este mai puțin adevărat, că guvernele de stânga – în relațiile lor cu ungurii din alte țări – nu au reușit niciodată să iasă din tiparul internaționalismului comunist, de ”relații prietenești de conviețuire”, spre deosebire de Orban care a sesizat uriașa miză politică și latură afaceristă a acestei relații. Având în vedere că Orban ”a acordat” dreptul la cetățenie dublă, foarte mulți unguri se simt obligați să-i dea votul, datorită unui tip de șantaj sentimental.

  • alinierea fidezului cu rusia si oportunitatea ratata deja a celor care au cetatenie maghiara dar nu sunt nascuti in ungaria va face ca votul in transilvania sa nu mai fie majoriotar orban .

 6. Mulțumim domnilor, e important de ştiut că nu toți concetățenii noştri Maghiari sânt aliniați după Maghiar PSD.si cā politicile lui V.Orban ajung direct în guvernul PSD PNL.

 7. Pai semnatarii astia sunt ostasii din vechea garda, cea comunista. Evident ca vor pluralism. Pe vremea lor ce pluralism o fost, oioioioioioio…

  • Pe stilul cine nu e cu noi e rau. Poti sa dai si exemple de comunisti din randul semnatarilor? Sa stim si noi ca sti despre ce vb ca asa de mizerie aruncata…. suntem satui. Ceva imi spune ca de fapt tu esti votant Haur.

  • Vorbim de funie în casa spânzuratului. Dacă e să vorbim de vechea gardă comunistă, idolul tău, Orban și cu taicăsu sunt exemple strălucite. Tatăl secretar de partid, fiul secretar de tineri comuniști. )))

 8. Multumim , credeam ca nu vede nimeni ce se intampla! Udmr are interesele sale , nu ale maghiarilor din Romania.

 9. Astfel de atitudini si discursuri ne mai dau speranta; parca rasare soarele.
  Felicitari intelectualilor maghiari din Romania!
  Pe cand o initiativa asemanatoare din partea intelectualitatii romane? Mai exista aceasta categorie ?
  PS. Domnul Eckstein-Kovacs Peter, un om extraordinar, a fost propunerea USR pt Avocatul Poporului. Pacat, n-a fost sa fie, si ne-am ales cu renate weber, avocata poporului usl ist

 10. Au ieșit băieții la țipat ca alegerile sunt câștigate de Victor Orbán ,in ciuda unității opoziției .Cetățenii văd ce se face in Ungaria și nu se face in România și Votează in consecință .Ar fi mana cereasca pentru România un prim ministru ca Victor Orbán nu “ghiocei”ca ai nostrii.

 11. Corecta initiativa.
  Felicitari!

 12. Felicitari inca odata pt celerismul cu care adordati problema. Il urmaresc pe dl Kovacs si pur si simplu imi place la fel de mult ca dl. Bolojan

 13. Jalnici…, toti s-au lins la gura multumita acelora pe care-i injura acum. 😁
  Apropo, moldovenii cu dubla cetatenie strica votul in Romania?
  😎🤪
  Text de 2 lei.

  • Moldovenii cu dubla cetatenie pot vota si din Moldova si din Ro si din oricare alta tara la fel ca oricare roman. Maghiarii cu dubla cetatenie din vestul Europei nu pot vota prin corespondenta ci doar cei din Transilvania, oare de ce?

 14. Se pare că mai sunt oameni care gândesc, dar cred că sunt prea putini.

 15. Bravo pt pozitionare !!

 16. Sincere felicitari semnatarilor! O initiativa deosebita!

 17. Așa zișii intelectuali maghiari din România sunt de fapt puși de coaliția anti Orban să mai bulverseze lucrurile din România. Orban este pe val și în sondaje stă mai bine decât cele șase partide împreună și asta le dă fiori reci pe spate opoziției din Ungaria. Oricum vor mai sta încă patru ani în opoziție.

  • Stereo
   În ce privește rezultatul alegerilor, s-ar putea să ai dreptate. Nu știu încă, în ce măsură ”bulversează” acești intelectuali lucrurile din România, dacă nu cumva te referi la a nu schimba nimic în politica dusă de udmr ( politică de care – crede mă – foarte mulți unguri sunt scârbiți ).

 18. Avem 2 partide fidesz in romania… hudemere si haur… ambele plătite de la Moscova, fix ca fidesz