G4Media.ro

Un fost soldat rus fuge de ordinul de mobilizare din „dezgust”: Nu…

Sursa Foto: Pexels.com

Un fost soldat rus fuge de ordinul de mobilizare din „dezgust”: Nu vreau să-mi ucid poporul slav, frații, surorile mele

De îndată ce l-a auzit pe președintele rus Vladimir Putin anunțând o „mobilizare parțială” pentru războiul din Ucraina, Alex, un fost ofițer rus, s-a urcat în mașină și a plecat în Finlanda cu o singură valiză, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Nu vreau să-mi ucid poporul slav, frații, surorile mele”, a declarat pentru AFP bărbatul de 40 de ani, dintr-o cameră modestă de hotel din țara nordică, unde a sosit joi.

„Am un dezgust fizic să mă aflu în prezența cetățenilor noștri ruși care susțin războiul”, a declarat bărbatul care acum este inginer informatician.

Născut în Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei anexată de Rusia în 2014, Alex depune mărturie fără ca identitatea sa completă să fie dezvăluită, de teama consecințelor pentru soția și fiica sa, pe care a fost nevoit să le lase în urmă în Rusia.

„Primul amenințat”

„Sunt ostatici, dacă apare fața mea riscă închisoarea”, spune fostul soldat.

Din cauza trecutului său de ofițer, Alex se teme că se numără printre cei pe care Rusia vrea să-i mobilizeze pe frontul ucrainean. „Am fost în armată timp de opt ani (…) Am grad de ofițer. Eu sunt primul amenințat”, pledează el.

Pentru el, „totul s-a schimbat” când a participat la o demonstrație la Sankt Petersburg a doua zi după anunțul mobilizării și a văzut că atât de puțini dintre concetățenii săi participau.

Atunci, spune el, și-a dat seama că nu mai era „nimic de făcut” pentru Rusia și a devenit convins că țara se va prăbuși: „Știu cum este armata rusă din interior, sunt profund convins că Putin va pierde”.

„Sclavii care nu vor să lupte nu vor învinge pe nimeni în viața lor”, a spus fostul ofițer.

Născut la Sevastopol, în Crimeea, înainte de căderea URSS, Alex a avut o vreme pașaport ucrainean, dar nu a putut să-și păstreze dubla cetățenie atunci când și-a început cariera militară.

Astăzi, părinții săi îl consideră un „trădător” și „nu ar fi surprins” dacă mama sa l-ar denunța la FSB, serviciul de informații rusesc.

În iulie, imediat ce restricțiile de la granița Covid-19 au fost ridicate și intrarea în Finlanda a devenit din nou posibilă, Alex a început să lucreze pentru o rețea de voluntari numită „Rubikus”, care îi ajuta pe ucrainenii evacuați cu forța din partea ocupată de ruși să părăsească Rusia.

„Acasă” versus „Patrie”

În acest scop, a obținut o viză turistică Schengen pentru a conduce ucraineni în Finlanda și Estonia.

Îngrijorat de decizia de la Helsinki de a bloca în curând intrarea cetățenilor ruși cu aceste vize, vocea lui Alex tremură când vorbește despre ucrainenii care încearcă să fugă.

„Ucraina este patria mea. Iar Rusia este casa mea. În acest moment, casa mea îmi ucide patria”, spune el.

Confruntată cu un aflux de ruși la granița după ordinul de mobilizare dat miercuri de Vladimir Putin, Finlanda a anunțat vineri că va „restricționa semnificativ” accesul acestora în țara nordică, care a devenit deja în această vară un punct de tranzit pentru restul Europei.

În timp ce Alex spune că înțelege preocupările de la Helsinki, el crede că este o greșeală. „Majoritatea celor care trec granița (…) nu vor să ucidă, nu vor să servească regimul”, a spus fostul ofițer.

Pentru el, Occidentul nu ar trebui să considere fiecare rus responsabil pentru războiul din Ucraina. Prin închiderea frontierei, Occidentul îi „respinge” pe rușii „care încă mai cred în el”.

Astăzi, Alex face tot posibilul pentru a-și scoate familia din Rusia. Cu o singură certitudine: că nu vrea să mai locuiască niciodată acolo.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. putin nu știe care soldați sunt cei mai buni. Pro război conform sondajelor la ei sunt pensionarii. Să-i trimită pe ei să lupte 🤣

  2. Păi normal cine vrea sa moară pentru idealurile altora!! Ruși fug Cum au fugit din Ucraina bogătași in primele zile . Nici eu n-aș lupta pentru țara mea sa lupte ce-i care sunt plătiți pentru asta.

  3. Și eu am un dezgust fizic față de ruși, sunt niște animale sălbatice.

  4. Un dublu trădător: de tara si de familie…
    Știe prea bine ce va păți familia abandonata in Rusia pentru fuga lui.

  5. @Andrei cel.
    Bai p.ro.stac rus!😆

  6. Un bun crestin. Bravo lui. Sa speram ca vor fi multi ca el.