G4Media.ro

Un fost miner, editor de film în Italia: „Lucram în mină, pe…

Sursa foto: Rotalianul

Un fost miner, editor de film în Italia: „Lucram în mină, pe Valea Jiului, dar aveam o pasiune pentru camera de filmat” / Fost bucătar, actual asistent medical, Lucian Teodor Băncilă este și asistent al regizorului italian Enrico Ghezzi

La începutul lunii mai, în cinematografele din Italia a fost lansat filmul „Ultimele zile ale umanității” (Gli ultimi giorni dell’umanità), al regizorului italian Enrico Ghezzi, iar pe ecranul Festivalului de la Veneția, acolo unde a fost prezentat în premieră, a apărut și numele unui român: Lucian Teodor Băncilă. Fost miner din Valea Jiului care a plecat în Italia pentru o viațp mai bună, Băncilă a fost pe rând bucătar, asistent medical, iar acum este asistent al regizorului italian Enrico Ghezzi, fost director al canalului Rai Tre, a condus și realizat câteva din cele mai îndrăgite emisiuni culturale difuzate de televiziunea publică italiană.

Povestea sa a fost relatată de ziarul Rotalianul.

„8 ani și 9 luni cu carte de muncă, în mină, în subteran. Acolo, intri și muncești, nu știi când și cum ieși la lumina zilei. Apoi, au sosit ordonanțele, minele din Valea Jiului s-au închis. Fiecare, în funcție de anii lucrați, am fost trecuți în șomaj. A picat un sistem întreg. Am încercat să lucrez în altă parte, m-am angajat ca paznic. Mai rotunjeam cu filmări la nunți, botezuri… camera video era pasiunea mea, investisem în aparatură profesională. Mi-am dat seama, oricum, că banii nu ajung. Îmi spuneam că nu sunt omul să emigrez, dar m-am trezit în drum spre Italia, în căutarea unui loc de muncă”, povestește el.

La două luni după ce a murit Papa Ioan Paul al II-lea ajunge în Italia.

”Făcusem în țară un curs de bucătar,  am început să lucrez în restaurant, credeam că va fi temporar. Au trecut 10 ani”, spune el.

O a doua schimbare în viață, Lucian a făcut-o în urma unui episod trist din viața sa. Mama lui a avut un AVC în România și a decedat, deși a intervenit la fața locului un echipaj SMURD. A privit-o ca pe un semn: să schimbe din nou viața.

A început să studieze la Roma școala sanitară pentru a deveni operator medical (OSS), apoi pentru a se califica asistent, iar apoi s-a angajat.

În clinica unde lucra l-a cunoscut pe Enrico Ghezzi, unul din cei mai cunoscuți regizori și autori de emisiuni din Italia. S-a împrietenit cu el și l-a însoțit într-o zi în studiourile Rai Tre. În camera de montaj le-a cerut celor din staff-ul tehnic, să-i arate programele.

„Am început să învăț montaj, plecând de la cunoștințele și vechea mea pasiune, video-ul. Până când am devenit bun, iar băieții mi-au zis: Hai, ajută-ne, că ești bun! Ce zici, aici care e cel mai bun frame? Așa am ajuns să fac și montaj”.

Pentru filmul „Gli ultimi giorni dell’umanità” a lucrat 2 ani și jumătate.

„700 de ore de material, pelicule vechi, filmate inedite. Vedeam, selectam, discutam, montam. Și de la capăt. Acolo e o adevărată echipă, coordonată, sunt 5, 6 persoane din staff se utilizează software de avangardă. E nevoie de concentrare, atenție, să suprapui semnale video, audio, după indicațiile regizorului. Sunt operațiuni delicate, care îți cer timp, fiecare frame contează, fiecare sincronizare e la sutimi de secundă”, spune Lucian Băncilă.

Deși a primit oferte pentru a lucra doar în cinema, la montaj, Lucian Băncilă nu vrea să renunțe la munca în spital.

„Munca mea, ca tehnic, e plătită la Rai, dar nu vreau să renunț la spital. Am zile pline, muncesc și 17 ore, dar mi-i drag, mi-e bine, îmi încarc bateriile. Când e lejer, am doar 8 ore la spital”.

Viitorul, totuși, și-l imaginează acasă, în România, deși unele lucruri nu s-au schimbat, după cum observă.

„Valea Jiului era, când am plecat, la un alt nivel de sărăcie, economic, politic față de restul țării. Și azi e tot așa! Aceiași magnați, aceiași baroni locali. Și cred ca așa va fi în și peste alți ani, lipsesc investițiile”, spune hunedoreanul.

Citește întregul articol în Rotalianul.

Foto: Lucian Băncilă, alături de Willem Dafoe și Enrico Ghezzi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...