G4Media.ro

Un condamnat la moarte evreu din Texas va fi rejudecat pentru că…

Un condamnat la moarte evreu din Texas va fi rejudecat pentru că judecătorul este acuzat de antisemitism

Randy Halprin ar fi trebuit inițial să fie executat pe 10 octombrie 2019 prin injecție letală, dar a obținut o amânare după ce a susținut că judecătorul care a condus procesul său de omor din 2003 era părtinitor împotriva evreilor.

În vârstă de 44 de ani, Halprin l-a acuzat pe judecător că ar fi folosit insulte antisemite, inclusiv “fucking Jew” – evreu împuțit și “kike” – jidan.

Judecătorarea Lela Lawrence Mays, de la Curtea de Apel din Texas, a audiat argumentele lui Halprin în iunie, iar săptămâna aceasta a emis o decizie prin care i-a acordat lui Halprin un nou proces la instanța de fond.

Judecătorul Vickers Cunningham a avut prejudecăți antisemite împotriva lui Halprin, care încălcă dreptul constituțional al lui Halprin la un proces într-un tribunal echitabil, cu protecție egală și exercitarea liberă a religiei”, a scris Mays în decizia sa.

Halprin ispășea o condamnare de 30 de ani pentru vătămarea unui copil atunci când el și alți șase deținuți au încercat să evadeze din închisoare în anul 2000. Un ofițer de poliție a fost ucis în timpul încercării și fiecare membru al grupului, care a devenit cunoscut sub numele de „Texas 7”, a fost condamnat la moarte. Halprin a susținut în procesul său că nu a tras niciodată cu o armă de foc.

Judecătorul care a prezidat cazul inițial, Vickers Cunningham, a fost acuzat că a folosit mai multe insulte antisemite și rasiste și, potrivit cotidianului Dallas Morning News, a înființat un fond fiduciar pentru copiii săi, cu condiția ca ei să se căsătorească cu creștini albi de sexul opus. Documentele instanței au citat un prieten din copilărie al lui Cunningham, care a spus că judecătorul “s-a mândrit în mod special” cu condamnarea celor din grupul Texas 7 la moarte “pentru că îi includea latino-americani și evrei”.

Mai mulți grupuri evreiești s-au implicat în cazul lui Halprin în ultimii ani, atunci când el a cerut rejudecarea procesului. Comitetul evreiesc american, Conferința centrală a rabinilor americani, Uniunea pentru iudaismul reformat s-au numărat printre organizațiile care au depus un dosar comun în sprijinul apelului lui Halprin din 2019, semnat de peste 100 de avocați evrei din Texas.

În comunicat se susținea că apelul nu se referea la vinovăția lui Halprin, ci la antisemitismul lui Cunningham.

Aceste chestiuni sunt irelevante, deoarece problemele de vinovăție și pedeapsă urmează unui proces echitabil; nu îl preced”, se spune în document. “Și dacă judecătorul Cunningham este bigotul descris în cerere, atunci nu a avut încă loc un proces echitabil”.

Jerusalem Post, USA Today

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.