G4Media.ro

Un candidat pro-palestinian câștigă un scrutin parlamentar parțial în Anglia / El…

Foto: Facebook George Galloway

Un candidat pro-palestinian câștigă un scrutin parlamentar parțial în Anglia / El a susținut și violențele minerilor din România în 1990

George Galloway, candidat din partea Partidului Muncitorilor, a câștigat scrutinul parțial de la Rochdale, o circumscripție deținută până acum de Partidul Laburist. El a făcut campanie împotriva Laburiștilor, acuzând fostul său partid că sprijină Israelul împotriva locuitorilor din Gaza, transmite RFI România.

Galloway a obținut aproape 40% din voturi în această circumscripție din nordul zonei metropolitane Manchester cu o importantă populație de religie musulmană. Partidul Laburist nu a avut candidat aici, după ce liderul său, Keir Starmer, i-a retras sprijinul lui Azhar Ali pentru că acesta vehiculase o teorie a conspirației potrivit căreia Israelul a provocat în mod deliberat masacrul Hamas din 7 octombrie 2023 pentru a lansa războiul din Gaza.

“Asta este pentru Gaza” și-a început Galloway discursul după anunțarea rezultatelor. El l-a atacat pe Starmer și a anunțat că la alegerile generale, așteptate în partea a doua a acestui an Partidul Muncitorilor, pe care l-a creat în 2019, va prezenta candidați împotriva Partidului Laburist.

Galloway este un fost deputat Laburist din Scoția, între 1987 – 2005, care a fost exclus din partid în 2003 când l-a atacat vehement pe liderul de atunci, prim ministrul Tony Blair, pentru participarea la invazia americană din Irak.

El a câștigat un mandat de deputat în 2005, candidând într-o circumscripție din estul Londrei împotriva Partidului Laburist, apoi un scrutin parțial la Bradford West în 2012, iar acum a învins din nou Partidul Laburist într-o circumscripție pe care acesta o deținuse anterior la Rochdale. Cele trei circumscripții au avut în comun prezența unei puternice minorități musulmane. Este a șaptea victorie a lui Galloway în cinci circumscripții parlamentare diferite, o performanță care egalează recordul lui Winston Churchill.

Sprijinitor al lui Iliescu

De altfel, Galloway este cunoscut pentru pozițiile sale contrare Partidului Laburist și statului britanic în general, el opunându-se nu doar războiului din Irak din 2003, ci și primei intervenții occidentale împotriva lui Saddam Hussein din 1991, fiind renumit pentru vizita făcută dictatorului irakian în 1990 după invadarea de către acesta a Kuweit-ului.

În același an, 1990, Galloway a făcut mai multe vizite în România, sprijinindu-l pe Ion Iliescu și FSN, inclusiv invazia minerilor din iunie 1990. El a publicat o carte în 1991 împreună cu Bob Wylie, “Căderea – Ceaușescu și Revoluția Română” în care, printre altele, face apologia intervenției minerilor în București.

Victoria lui Galloway la Rochdale este, potrivit comentatorilor, o grea lovitură pentru Partidul Laburist și pentru liderul său. În sondaje, Laburiștii au un avans de 20% în fața Partidului Conservator, aflat la putere de 14 ani. Dar poziția lui Starmer, care a refuzat constant să ceară retragerea Israelului din Gaza, întâmpină o opoziție importantă în sânul Partidului Laburist, de care vrea acum să profite Galloway.

Citește tot articolul pe RFI România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...