G4Media.ro

Un burger cu 9 euro? Pe litoralul bulgăresc “te privesc ca pe…

Sursa Foto: pexels,com

Un burger cu 9 euro? Pe litoralul bulgăresc “te privesc ca pe un portofel”

Pandemia a scurtat sezonul estival pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, care oricum nu este dintre cele mai lungi, iar prețurile au depășit euforic principul „muncește o zi, câștigă cât într-un an”, scrie 24Chasa, citată de Rador.

Dacă la începutul lunii iulie, la Sunny Beach, primele rânduri de umbrele de pe plajă abia se ocupau, trei săptămâni mai târziu, aglomerația se vedea cu ochiul liber. În august, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre au fost în pricipal bulgari și români.

Iată că pentru al doilea an consecutiv, turiștii bulgari salvează sezonul, care a fost susținut în această vară de Programul Național „Din nou împreună”, care a oferit un pachet turistic de 6 zile pentru vacanțele a câteva mii de copii și profesori. Guvernul interimar a alocat 15 milioane de leva în acest scop, scrie Deutsche Welle.

Sezonul nu s-a terminat, dar tendința arată că se va menține creșterea de aproape trei ori a numărului de turiști, față de vara eșuată a anului trecut. Cele mai recente date publicate de statistica națională privind înnoptările în unitățile de cazare arată că, în iunie anul trecut, numărul acestora a fost de 199.533, iar anul acesta este de aproape trei ori mai mare. Dar chiar și aceste peste 560.000 de persoane sunt de două ori mai puțin decât în iunie 2019, ultimul sezon înainte de pandemia de COVID -19.

Recent, Ministerul Turismului de la Sofia a anunțat că, în perioada 1 mai – 8 august, peste 2,5 milioane de turiști au călătorit în Bulgaria, dintre care aproape 1.681 milioane au fost bulgari. Restricțiile impuse de multe țări, în acest sens și Grecia, au determinat destui străini să-și petreacă vacanța în Bulgaria – turiștii din România sunt pe primul loc dintre oaspeții străini, cu 222.966 de persoane pentru această perioadă. Următorul grup cel mai mare sunt polonezii – aproximativ 60.000.

„Te privesc ca pe un portofel …”

Din cauza vârfului de sezon din august, însă, multe hoteluri și restaurante de pe litoralul Mării Negre au majorat prețurile, deși de anul trecut până la sfârșitul anului 2021 există un procent redus al TVA de 9% pentru restaurante și servicii de catering.

Prețul de 18 leva (puțin peste 9 euro) pentru un hamburger într-una dintre stațiuni i-a șocat chiar și pe nemții care și-au petrecut vacanța acolo. Dar și în alte părți burgerii sunt oferiți la prețuri de 15-16 leva, aproape de două ori mai scump decât în restaurantele din Sofia. Oferta de 15 leva pentru o porție de șprot cu bere la draft este de asemenea surprinzătoare – șprotul în această combinație costă zece leva.

„Porții mici la prețuri ridicate, dar nu sunt gustoase”, „Te privesc ca pe un portofel” – acestea sunt cele mai frecvente plângeri privind restaurantele de pe litoral. Salatele obișnuite costă între 8-10 leva, cafeaua frappe – între 6 și 10 leva.

Cina pentru două persoane cu aperitiv ajunge la 100 de leva (circa 50 de euro-n.red.). Meniul este adesea limitat, iar motivele sunt legate atât de deficitul tradițional de personal din turism, cât și de concedierile din industrie din cauza crizei.

În mod tradițional, mâncarea pe stradă rămâne cea mai ieftină. De exemplu, o șaorma costă 6-8 leva. Există și reclamații potrivit cărora în unele hoteluri de la mare se taxează suplimentar pentru aparatele de aer condiționat sau se oferă camere la prețuri diferite – în funcție de utilizarea sau nu a aerului condiționat.

În ceea ce privește șezlongurile și umbrelele, lucrurile stau diferit – acestea variază între 15 și 30 de leva (două șezlonguri și o umbrelă), dar pot fi incluse și în prețul cazării. Se întâmplă să fie și gratuite – dar în aceste cazuri de la restaurantele de pe plajă turiștii sunt invitați la un consum de cel puțin 10-15 leva. Diferențele privind prețurile serviciilor pe plajă depind și de alți factori – dacă concesionarul a externalizat servicii către hotelieri sau alte companii.

Prețurile sunt stabilite de cerere

Industria nu ascunde că, atunci când există o cerere mare, prețurile cresc. „La fel ca vara trecută, bulgarii sunt și acum principalul contingent și sunt cunoscuți pentru faptul că nu își planifică vacanțele din timp, ca occidentalii. Acest lucru ne împiedică și pe noi să facem calcule”, a declarat pentru Deutsche Welle Borislav Hadjiev, președintele Consiliului de Control al Asociației Bulgare a Hotelurilor și Restaurantelor.

El a reamintit că, atunci când vine vorba de hoteluri, este vorba de costuri zilnice de întreținere, cheltuieli generale, chiar dacă există sau nu turiști. „Iar statul bulgar nu a făcut nimic pentru a sprijini sectorul, indiferent de ce s-ar spune, nu iau în considerare subvențiile de la UE – așa că, chiar dacă colegii nu vor, sunt obligați să crească prețurile”, a spus Hadjiev.

Gheorghi Șterev, președintele Uniunii Hotelierilor din stațiunea Nisipurile de Aur, a declarat pentru Deutsche Welle, că prețurile au fost reduse la începutul sezonului, dar acum au revenit la normal. „Nu poți face un sezon pentru 30-40 de zile. Dacă marile hoteluri nu sunt ocupate în iunie și septembrie, nu pot câștiga nimic”, a comentat el.

Potrivit acestuia, situația din stațiunile de pe litoral este de așa natură, încât prețurile cazărilor de la hotel nu pot fi majorate nici măcar cu un euro. „Dacă le putem crește cu 2-3%, este o victorie”, a explicat el pentru Deutsche Welle. Șterev a subliniat faptul că în hotelurile și restaurantele de familie, care reprezintă un business mic, acum lucrează întreaga familie, pentru a economisi bani de personal și a face ceva profit.

„Și ce se întâmplă – omul lucrează până la ora 17 și apoi ajută în restaurantul sau hotelul său. Vin autoritățile fiscale și impun o amendă de 2.000 de leva pentru că omul nu a avut contract de muncă!”

Și cum va fi sezonul următor?

Nimeni nu vrea să se gândească în acest moment la anul viitor. Consumatorii doresc o calitate mai bună pentru prețurile pe care le plătesc, iar sectorul dorește predictibilitate și sprijin guvernamental.

Dar după un sezon eșuat 2020, precum și unul ceva mai bun anul acesta, apar falimente.
„Mi-am cheltuit toate rezervele. Nu am fost ajutat cu amânarea plăților către furnizori. În plus, operatorii din turism profită de situație și umblă la prețuri, astfel încât jupoaie pielea. Nu știu dacă voi supraviețui anul viitor”, a spus proprietarul unui hotel all inclusive din Sunny Beach.

Sursa: 24chasa/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu / Sursa Foto: pexels.com

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Aoleo! Dar pe asta romanesc, cum te-or privi?!

    • Oriunde e la fel. In Cehia era pus pretul la inghetata si cornetul costa separat, de parca puteai sa vii cu cornetul de acasa.

    • asta cu inghetata e EPICA! ma intreb ce se intampla daca chiar apareai cu cornetul tau gol. 🙂

    • Pe litoralul românesc te privesc ca pe bancomat….

  2. Pe litoralul bulgăresc te privesc ca pe un oaspete.
    Am fost anul aceata la mare în Bulgaria iar raportul calitate-preț a fost excepțional. Excepțional! Bulgarii fac turism, românii îi jefuiesc pe turiști, cu prețuri mult mai mari decât în Bulgaria și servicii mult mai proaste.
    Acesta este încă unul dintre articolele susținute de hotelierii – jecmănitori de pe litoralul românesc, doar-doar or mai opri exodul turiștilor români spre Bulgaria. Ca și în alte ocazii, G4Media face “jurnalism de calitate” fără a se informa de la sursă sau de la românii care merg în Bulgaria și fără a scrie absolut nimic despre jaful de pe litoralul românesc.

    • Foarte adevărat ce spui tu am petrecut două săptămâni in bulgaria la inceput luni august si nimic scump. Pentru o cina in Nesebar pentru două persoane formată din midii, caracatița un fel de focacia cu usturoi 2 pahare de vin. 50 de leva echivalentul la 125 ron. Aștept cu nerăbdare sa imi indice cineva pe litoralul nostru acest pret pentru aceleasi produse

    • Dar de alte destinatii unde nu prea ajung turisti romani ce zici? Din punctul meu de vedere,cam asta meritam: comercianti+hotelieri ce incearca sa jecmaneasca vs turisti romani care se comporta infect(nu toti) . Sunt destinatii all-inclusive unde vezi nordici sau vestici si unde nu vezi atata risipa de mancare sau proasta crestere.

    • Bulgaria nu știe sa facă turism, betonează coasta, au mâncare proasta si scumpă etc. La Marea Neagră singurul loc unde se face turism profesionist e in Delta, acolo ai zeci de kilometrii de plaje sălbatice, pensiuni construite in stil tradițional nu direct pe coasta, peste proaspăt.

  3. Vra jea la!! Anul acesta am fost de 2 ori la bulgari si a fost perfect: foarte curat, mancarea buna si preturile considerabil mI mici fata de Ro

  4. Nu este deloc adevarat.. Am venit de acolo acum 1 saptamana. Preturile sunt minim la jumatate fata de scrie in articol..

  5. În ultimii 30 de ani a fost mult, mult mai bine pe litoralul bulgăresc față de al nostru! Am fost de cel puțin 5 ori în ultimii 10 ani și de fiecare dată a fost perfect! Nu cred că e doar chestiune de baftă, e cam greu să nimerești 5 din 5!

  6. Câți bani a luat G4 de la Horeca pentru acest articol ? Sau banii i-a băgat în buzunar penibilul jurnalist care a scris articolul ?

  7. Dar de ce nu mergeti in Madagascar ? Sau in Zanzibar ? Ori in Canare ? Sau in Madeira ? Jumatate din pretul transportului il recuperati din diferenta de cost pt celelalte servicii !

    PS. Ce frumos e si litoralul croat !

    • Pentru ca nu prea exista all-inclisive,iar romanul e invatat sa se imbuibe,ca doar a platit pt asta

    • Treziti-va la realitate si mergeti in Bulgaria la mare si apoi scrieti recenzii ! Sunt peste noi 5 clase cu toata lipsa de personal si faptul ca nu accepta decat rahat de leva si nu stiu limba engleza.RUSINE SA NE FIE!!!

  8. Securiștii bolșevici care au pus mâna pe tot litoralul românesc se pricep doar la furat și la mâncat c’at, la afaceri sunt bâtă . La fel e cu toată economia țării.

  9. Bulgarii au turism foarte bun, au agricultura su si minte. Romanii nu au nimic din toate astea si pe deasupra sunt si needucati si mizerabili. Ar trebui pentru romani sa dubleze preturile pentru ca ei oricum nu sufera natia romaneasca de secole. In 1970 cand am fost prima oara in Bulgaria si am intrat in magazin au pus cate un ,,urmaritor” pentru fiecare roman ca acesta sa nu fure ceva. Si tot s-a gasit una sa fure un portofel cu margeluse. Si tot de la ei am aflat atunci ca detesta pe cei ce fumeaza pe strada adica pe noi romanii evident ! Una peste alta, suntem sub ei la toate capitolele dar noi nu ne lasam si ne kkam pe noi ca suntem zmecheri.

  10. sezonul de turism e scurt pe litoralul nostru și al bulgarilor, e normal să fie prețuri mari, cei care au investit trebuie să-și scoată banii. Săracii să meargă la munte, la aer curat doar că au colo nu prea au pe ce să-și pună fundul.

  11. Comentez chiar de pe plaja cea mai buna din Sunny Beach și va pot spune domnule jurnalist roman ( de aici și ajutorul pe care vreți să-l dați Horeca),că vă înșelați amarnic. Două sejlonguri și o umbrela costa 13.5 LV, un hamburger între 8 și 14 LV și exemplele pot continua. Daca puteti faceti o vizita de 2,3 zile in Sunny Beach și informativă la fata locului. Ce se întâmplă pe litoralul romanesc este din cauza ca marea majoritate a patronilor de hoteluri, restaorante și altor locații vor să câștige câți mai mulți bani dar daca s-ar putea nivelul de investiții sa fiecare mai apropiat de 0. Măcar aici se mai investesc și ceva bani și totuși prețurilor sunt mai mici că la noi.

  12. G4 media s-a stricat. Era ceva ok si a ajuns un fel se cancan. Pai vedeti cat sunt burgerii in Bucuresti, nu la mare si apoi sa va intrebati daca 9 euro e mult la bg si daca asta e stire. Bg chiar si cu preturile astea tot e sub ce se intampla in Romania.

  13. Cere si oferta si nu-i nebun cine cere,nebun ii cine da.

  14. De peste 15 ani litoralul romanesc pentru noi reprezinta pranzul sau cina la cate o cherhana renumita in drum spre sau dinspre Bulgaria, abia am venit din Bg, 5 stele, all incl, resort nou, superb, ap 2 cam, 1600 euro. As fi vrut in delta, 5 stele, cam dubla pt 4 pers, tot 7 nopti 3500 euro, cu mic dejun. Unde e jecmaneala mai mare…….?

    • Sa inteleg ca s-a dat ordinul pe unitate…altfel nu inteleg la ce aberatii scrieti. Am venit acum cateva zile din Sunny Beach, hotel, 3 nopti -4 persoane 2 camere 410 leva, 4 sezlonguri plus umbrela 22 leva, un hamburger 5 leva, cel mai scump a fost un platou imens cu fructe de mare in Nesebar, mancare plus bautura 4 persoane 180 leva.

  15. Ca in fiecare an, antireclama la litoralul bulgaresc, poate-poate mai crede cineva. Am fost in iulie la Albena, sezlongul costa 1 leva, umbrela la fel (echivalentul a max 2,5 lei) si citeam ca in Mamaia dai pe 2 sezlonguri+umbrela in jur de 160 lei. La mancare preturile sunt comparabile cu cele normale din Romania (nu de pe litoral). Serviciile, per ansamblu, net superioare. Liniste, curatenie…G4, un pic de profesionalism nu strica…