G4Media.ro

VIDEO UPDATE Un bloc uriaș de gheață s-a prăbușit de pe vârful…

sursa foto: captura video rainews.it

VIDEO UPDATE Un bloc uriaș de gheață s-a prăbușit de pe vârful Marmolada/ Cel puțin 6 morți și 9 răniți înregistrați/ Printre dispăruți se află și români

UPDATE – Printre cei dispăruţi sunt şi români, relatează agenția ANSA. Au fost identificate patru dintre cele şase victime: trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.

știrea inițială

Un bloc imens de gheață s-a rupt din Marmolada, cel mai înalt vârf montan din Dolomiț, bilanțul victimelor fiind unul dramatic, potrivit rainews.it. Până în acest moment sunt înregistrați 6 morți și 9 răniți (toți alpiniști), iar numărul persoanelor dispărute este incert.

Un număr de 18 persoane au  fost evacuate din vârful muntelui.

Cuvintele unuia dintre salvatori, printre primii care au ajuns la locul tragediei: „Când ne-au sunat, la ora 1.30 dimineața, ne-au spus că Marmolada s-a prăbușit, vârful Marmoladei s-a prăbușit, ceea ce nu este altceva decât o bucată mare de gheață care s-a desprins și a trecut peste toți cei care se aflau pe ghețar”. Aceasta este relatarea lui Luigi Felicetti, un tehnician al Serviciului de salvare alpină din Alta Val di Fassa, care a intervenit pentru a-i salva pe alpiniștii măturați de prăbușirea seracului de gheață. „Când am ajuns ne-am confruntat cu o imagine îngrozitoare, erau blocuri uriașe de gheață și stâncă peste tot, am început să căutăm și am găsit primele victime”, a adăugat acesta. Potrivit lui Felicetti, alpiniștii nu au avut nicio vină. „Erau toți cu corzi și crampoane, erau foarte bine echipați, au fost atât de ghinioniști”.

Desprinderea ghețarului, potrivit primelor informații de la Soccorso Alpino, s-a produs în apropiere de Punta Rocca, pe traseul de urcare al rutei normale pentru a ajunge pe vârf. Toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, iar cinci elicoptere și unități canine au fost trimise pentru a verifica prezența altor persoane. 

Un serac este un bloc mare de gheață care formează partea laterală a unei crevase. Crăpăturile transversale și longitudinale se formează în timpul mișcării lente, dar constante a ghețarului în vale. Temperaturile ridicate fac ca aceste structuri să fie instabile. Chiar ieri, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.

Procuratura din Trento a deschis un dosar pentru dezastru din culpă. Omorul din culpă reprezentând o ipoteza de infracțiune, deocamdată imputată unor persoane necunoscute.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. condoleante.cordoglio.condolences.condoléances.beileid.medfølelse++++++

  2. poate era mai bine sa nu faceti precizarea „juridica” de la final.
    omorul din culpa este cand nu exista /nu se poate proba intentia.
    urmarirea „in rem” se refera la intrunirea conditiilor unei infractiuni, deci la fapta si nu la autor.